Μεγαλυτερο hair cut προβλεπει το δντ

09:57 9/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να χάνει την εμπιστοσύνη του προς την Ελλάδα και να επιμένει για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το PSI...

έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία...
Spiegel
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, το Ταμείο εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, επικρίνοντας τον αργό ρυθμό εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά την είσπραξη φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θεωρεί ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής και κρίνει απαραίτητες νέες κινήσεις για να αποφευχθεί το φάσμα της χρεοκοπίας.
Επιλογές
Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, οι επιλογές είναι τρεις: Είτε η Αθήνα να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας είτε τα κράτη της Ευρωζώνης να προσφέρουν περισσότερη οικονομική στήριξη είτε οι ιδιώτες πιστωτές να δεχθούν μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί πλέον απαραίτητο για να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Μπλανσάρ
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε το Σάββατο ότι το haircut των ελληνικών ομολόγων ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει το 50% που προβλέπεται στη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ίσως υποχρεωθούν τελικά να δεχθούν «κούρεμα» της τάξης του 55%-60% επικαλούμενο κύκλους προσκείμενους στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI.
«Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά», είπε ο κ. Μπλανσάρ, υπογραμμίζοντας ότι «οι αριθμοί πρέπει να υπολογιστούν, κι όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το 'κούρεμα' θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο». Ο ίδιος τόνισε ότι κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στην «αναγκαιότητα μισθολογικής προσαρμογής».
Keywords
Τυχαία Θέματα