Ο "μπακαλησ" των εμφυτευματων που τρομαξε 50.000 γυναικες

Ρεπορτάζ : Μελίνα Χαριτάτου
(από το Έθνος της Κυριακής)
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ταμπουρωμένος στο σπίτι του στη περιοχή Βαρ της Νότιας Γαλλίας, ο «μυστηριώδης» Ζαν Κλοντ Μας, ιδρυτής της περιβόητης Poly Implant Prothese (PIP) και εμπνευστής μιας από της μεγαλύτερες απάτες στον...
ιατρικό κλάδο, δεν βιάζεται να αποκαλυφθεί. Μπορεί εδώ και 10 περίπου ημέρες το σκάνδαλο των επικίνδυνων εμφυτευμάτων σιλικόνης να σπέρνει τον πανικό παγκοσμίως, ωστόσο ο 72χρονος διευθυντής της χρεοκοπημένης σήμερα γαλλικής
εταιρείας παραμένει σιωπηλός.
Την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και άπαντες αναμένουν την απαγγελία κατηγοριών μέσα στο 2012, πολιτικοί και δημοσιογράφοι στη Γαλλία αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες λίγες πληροφορίες για τον πρώην επικεφαλής μιας εταιρείας που ήταν κάποτε ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας εμφυτευμάτων σιλικόνης στον κόσμο!
Εν τω μεταξύ, με τις φήμες για το παρελθόν τού Μας και την υποτιθέμενη καριέρα του ως χασάπης να οργιάζουν, η είδηση πως η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 72χρονου για μια υπόθεση «οδήγησης σε κατάσταση μέθης» στην Κόστα Ρίκα έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σε μια προσπάθεια να δώσει ορισμένες απαντήσεις, ο δικηγόρος του Μας, Ιβ Χαντάντ, υποστήριξε πως ο πελάτης του όχι μόνο δεν έχει «εξαφανιστεί» αλλά δεν μπορεί να κουνηθεί από το σπίτι του, καθώς μόλις υποβλήθηκε σε χειρουργείο.
Το τρακάρισμα
Σύμφωνα με τον Χαντάντ, ο ιδρυτής της PIP, ο οποίος έχει δύο παιδιά εκτός γάμου, δεν υπήρξε ποτέ χασάπης, ενώ η υπόθεση στην Κόστα Ρίκα -χώρα την οποία επισκέπτεται συχνά- αφορά σε ένα τρακάρισμα με λεωφορείο τον Ιούνιο του 2010, ενώ είχε πιει «κάποια ποτηράκια παραπάνω».
Γεννημένος στην Ταρμπ της Νότιας Γαλλίας, ο Μας σε νεαρή ηλικία είχε αναλάβει χρέη βοηθού στο μπακάλικο της μητέρας του, ενώ τη δεκαετία του '60 -άγνωστο με ποιον τρόπο- βρέθηκε να εργάζεται στην πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb ως αντιπρόσωπος για την προώθηση ιατρικού εξοπλισμού.
Τη δεκαετία του '80, ύστερα από 15 χρόνια στη φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσό, και ενώ είχε γνωρίσει τον πλαστικό χειρούργο Ανρί Αριόν (τον πρώτο χειρουργό που έκανε χρήση εμφυτευμάτων στήθους στη Γαλλία), ο Μας προχωράει στην ίδρυση της εταιρείας MAP για την προώθηση εμφυτευμάτων. Αργότερα, με τη βοήθεια ενός άλλου πλαστικού χειρούργου, ιδρύει τη Sima Plast και το 1991 γεννιέται η PIP.
Εξ αρχής, η PIP στρέφεται προς τις εξαγωγές στέλνοντας το 80% της παραγωγής της στο εξωτερικό (κυρίως σε Λ. Αμερική και Δ. Ευρώπη). Ωστόσο, έπειτα από μία δεκαετία ομαλής λειτουργίας και ενώ η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ασιατικό ανταγωνισμό και την πτώση του δολαρίου, ξεκινάνε τα οικονομικά προβλήματα.
Εκείνη τη στιγμή ο Μας -του οποίου το παρατσούκλι ήταν «Καθηγητής Νίμπους», μια αναφορά σε έναν «τρελό επιστήμονα» που πρωταγωνιστεί σε γνωστό κόμικς- έχει τη «φαεινή» ιδέα: η εταιρεία θα συνεχίσει να πουλάει εγκεκριμένα εμφυτεύμ
Keywords
Τυχαία Θέματα