Ρέγκλινγκ: η αθήνα δεσμεύθηκε για πλεόνασμα 3,5%

11:41 16/7/2019 - Πηγή: Fimotro

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να καταθέσει προϋπολογισμό που θα σέβεται το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έστειλε από το βήμα του Economist ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αποκαλύπτοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη δεσμευτεί ως προς αυτό.

Παράλληλα τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε «χαλάρωση» στο μεταρρυθμιστικό πεδίο. «Τους τελευταίους μήνες, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Η Κομισιόν παρουσίασε την 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας,

που αξιολογεί τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο ESM συμφωνεί με αυτά τα συμπεράσματα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως επισήμανε, η έκθεση συμπεραίνει πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, και πως δεν είναι διασφαλισμένη η συνέπεια ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις, είπε, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη,αναφέροντας συγκεκριμένα την υπαναχώρηση από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και την απόφαση για νέες αυξήσεις δαπανών, ενώ οι καθυστερούμενες οφειλές παραμένουν υψηλότερες του αναμενόμενου. Για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους, είναι ζωτικής σημασία σαν τηρηθεί ο συμφωνημένος δρόμος των μεταρρυθμίσεων πέραν του τέλους του προγράμματος, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε χθες με τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως ο κ. Σταϊκούρας «με διαβεβαίωσε πως η νέα κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και πως οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν όταν σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός του 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση προς αυτόν τον κοινό στόχο».

Το μήνυμα για τους φορολογικούς συντελεστές

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την ανάπτυξη κορυφαία προτεραιότητά της, διατηρώντας ταυτόχρονα το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα και καλλιεργώντας την δικαιοσύνη σε όλη την κοινωνία». Όπως επισήμανε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα, μαζί με την ανάπτυξη, είναι οι απαραίτητες συνθήκες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM τάχθηκε υπέρ τεσσάρων γραμμών πολιτικής, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης:

-Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: οι μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δεν θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα, για να διατηρείται η ανταγωνιστικότητα.

Είναι απαραίτητο να υπάρξουν επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών προοπτικών για την Ελλάδα. Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το οικονομικό περιβάλλον πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, θα μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση νομικών διαφορών και θα βελτιώνουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

-Ιδιωτικοποιήσεις: να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να στηριχθεί η βελτιωμένη διαχείριση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και για να υπάρξει προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα