''σημαδια βελτιωσης στην ελληνικη οικονομια''...

16:22 23/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Η βαριά πληγείσα ελληνική οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημάδια βελτίωσης, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs ...
σε σημερινή της έκθεση, όμως η εικόνα της αγοράς ομολόγων της χώρας δεν το αντικατοπτρίζει αυτό, εν μέρει λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου πολιτικής αστάθειας. Πάντως, ένα καλό αποτέλεσμα από το review της τρόικας μπορεί να μειώσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους πολτικούς κινδύνους στην Ελλάδα.
Το 2013 αποτελεί το πέμπτο
έτος ύφεσης για την ελληνική οικονομία, με την σοβαρότατη οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα, να αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίπονη, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό της τομέα. Οι δημοσιονομικές πολιτικές του 2008 και του 2009 διεύρυναν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς να στηρίζουν σχεδόν καθόλου το ΑΕΠ της χώρας.
Το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που χρειάστηκε να υποστεί η Ελλάδα και οι προσαρμογές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και γενικότερα η ταχύτητα της προσρμογής που απαίτησαν τα πακέτα διάσωσης της χώρας, οδήγησαν σε κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, σε πολιτική αστάθεια, σε συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ από το β’ τρίμηνο του 2008 μέχρι σήμερα, της τάξης του 23% και εκτόξευση της ανεργίας στο 27,5%.
Ωστόσο, όπως τονίζει η GS, την ίδια περίοδο, η οικονομία της Ελλάδας έκανε επίσης σημαντική πρόοδο, στα εξής:
Α) το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε από την κορυφή των 7,5 δισ. ευρώ το μήνα το 2008, σε σχεδόν μηδενικό αυτή τη στιγμή. Μέρος αυτής της προσαρμογής είναι κυκλικό αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι που είναι δομικό. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το εποχικά προσαρμοσμένο εργατικό κόστος κατά μονάδα, έχει μειωθεί κατά 22%.
Β) Παρά την πολύ αδύναμη ανάπτυξη, η πορεία του προϋπολογισμού της χώρας ήταν επίσης εντός των απαιτήσεων της τρόικας μέχρι στιγμής στο τρέχον έτος. Χάρη κυρίως στις βαθιές περικοπές δαπανών, η Ελλάδα πλησιάζει σταδιακά τον στόχο εξισορρόπησης του προϋπολογισμού.
Αυτό θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της ανάπτυξης μόλις μετριαστεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Το 2013 υπήρξε μία χρονιά κατά την οποία η δημσοιονομική προσαρμογή ήταν τεράστια και έφτασε στο μάξιμουμ , αλλά το 2014 θα αρχίσει να περιορίζεται.
Στο βραχυπρόθεσμο δίαστημα, η μείωση των κινδύνων πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ θα προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις για την Ελλάδα και η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου θα βελτιώσει τη ρευστότητα. Από εδώ και στο εξής μια λιγότερο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και η βελτιωμένη επίδοση των εξαγωγών θα συνεισφέρουν στη σταδιακή ανάκαμψη του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η Goldman Sachs θεωρεί ότι δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση της οικονομίας. Και η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διεθνώς, έχει επίσης επηρεάσει τις ελληνικές αποδόσεις, αυτή όμως η διεθνής τάση τροφοδοτείται από τις προσδοκίες επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που βοηθά τις ελληνικές εξαγωγές.
Όπως επισημαίνει η Goldman, βλέπει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης των ελληνικών αποδόσεων αφού ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που οδήγησαν σε αναταραχή την αγορά ομολόγων, το πολιτικό ρίσκο δηλαδή, αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω για τη χώρα, αφού η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας έχει αποδειχτεί πιο σταθερή στο να πιέσει για πολιτικά κοστοβόρες μεταρρυθμίσεις.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα