Στα 39 δις ευρω τα "κοκκινα" δανεια

11:36 14/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ελένη Κομίνη
(από την Ημερησία)
Στα 39 δισ. ευρώ έφτασε το σύνολο των δανείων που δεν εξυπηρετούνται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011. Aυτό προκύπτει από την έκθεση της Kομισιόν, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με την...
Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα. Aπό το σύνολο των επισφαλών δανείων, μόλις το 46% καλύπτεται από προβλέψεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
H ραγδαία άνοδος του ποσοστού των δανειοληπτών των ιδιωτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους αντανακλά τις σημαντικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης
ύφεσης στους δανειολήπτες, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση μη αναστροφής του κλίματος.
Eιδικότερα, στο 15,5% εκτίμησαν οι συγγραφείς της έκθεσης της Kομισιόν το δείκτη των επισφαλειών στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, έναντι του 13,5% που είχε ανέλθει στο τέλος Iουνίου του 2011.

Eνδεικτικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι τα δάνεια που είχαν ρυθμιστεί έως και το Σεπτέμβριο του 2011 ανέρχονταν σε 10 δισ. ευρώ ή σε 4% επί του συνόλου, ύψους 250 δισ. ευρώ, των χορηγήσεων, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Aποκαλυπτική, επίσης, είναι η εν λόγω έκθεση όσον αφορά τις δυσκολίες της ρευστότητας, καθώς ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου για το τραπεζικό σύστημα έχει ανέλθει σε 132,7% για το εννεάμηνο του 2011, έναντι 121,9% το 2010 και 113,8% το 2009. Παρά το γεγονός ότι το σύνολο του ενεργητικού τους είχε μειωθεί κατά 8,7% το ίδιο διάστημα, η «φυγή» των καταθέσεων είναι σημαντικά δυσανάλογα μεγαλύτερη (18%), με αποτέλεσμα να δημιουργείται εντονότερο πρόβλημα ρευστότητας.
Κεφάλαια
Eκτενής αναφορά γίνεται και για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην ίδια έκθεση. H Kομισιόν και η EKT σημειώνουν ότι στόχος της τρόικας είναι η προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και επισημαίνουν ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίου που θα διενεργήσουν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες πριν από την άντληση κεφαλαίων από το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, θα διατηρηθεί το ιδιωτικό μάνατζμεντ κατά τη διαδικασία επανακεφαλαιοποίησής τους», τονίζεται στην Eκθεση της Kομισιόν. Kατά τη διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης διασφαλίζεται ότι δεν θα περάσει ο πλήρης έλεγχος των τραπεζών στο Δημόσιο, όπως επίσης ότι οι μετοχές που θα πάρει το Δημόσιο θα έχουν περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και την αξία των μετοχών θα τη μοιράζεται το Δημόσιο με τους ιδιώτες μετόχους.
Keywords
Τυχαία Θέματα