Στηριξη σαρκοζι στον γαλλο υπουργο εσωτερικων

09:17 7/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Υπερασπίζεται ο Νικολά Σαρκοζί τον υπουργό Εσωτερικών και στενό συνεργάτη του Κλοντ Γκεάν, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά τη δήλωση ότι όλοι οι πολιτισμοί δεν είναι ίσης αξίας. «Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ένας πολιτισμός, ένα καθεστώς, μία κοινωνία που δεν επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν τα ίδια δικαιώματα και την...
ίδια θέση με τους άνδρες δεν έχει την ίδια αξία» είπε ο Σαρκοζί σε συνέντευξή του στα δίκτυα France
2 και ZDF, προσθέτοντας ότι «είναι λογικό».

Στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της νεολαίας της γαλλικής δεξιάς το Σάββατο, ο Κλοντ Γκεάν δήλωσε ότι «όλοι οι πολιτισμοί δεν αξίζουν το ίδιο», και ζήτησε «να προστατευθεί ο πολιτισμός μας».

«Αντίθετα με την ιδεολογία της σχετικότητας της Αριστεράς, για εμάς όλοι οι πολιτισμοί δεν έχουν την ίδια αξία» επισήμανε ο Γκεάν, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης.

«Οι πολιτισμοί που υπερασπίζονται την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη μάς φαίνονται ανώτεροι από εκείνους που αποδέχονται την τυραννία, το εθνικό ή κοινωνικό μίσος και μειώνουν τις γυναίκες» ανέφερε.

Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ο Γκεάν «θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί με την κοινωνία παρά να σχολιάζει τον πολιτισμό».

Η νεολαία των Γάλλων Σοσιαλιστών κατήγγειλε την «ξενοφοβική και ρατσιστική» ομιλία του Γκεάν, ενώ ο υπ' αριθμόν δύο στην ιεραρχία των Σοσιαλιστών, Χαρλέμ Ντεζίρ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για «μία αξιοθρήνητη πρόκληση εκ μέρους ενός υπουργού που έχει περιοριστεί σε φερέφωνο του [ακροδεξιού] Εθνικού Μετώπου».

Πάντως, τα μέλη του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, υποστήριξαν τον Γκεάν αν και παραδέχθηκαν ότι η επιλογή της λέξης «πολιτισμός» δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.
Keywords
Τυχαία Θέματα