ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑ

10:21 29/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Με τη δευτερολογία της Ελλάδος ολοκληρώνεται αύριο το τελευταίο μέρος της προφορικής διαδικασίας της παρουσίασης των ελληνικών θέσεων ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης,κατά τον δεύτερο γύρο της προφορικής διαδικασίας της προσφυγής της ΠΓΔΜ, κατά της Ελλάδας για το «βέτο»...

Στο πρώτο γύρο, την 25η Μαρτίου, η Ελλάδα
εξήγησε, για λογαριασμό της χώρας μας, τους λόγους για τους οποίους το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν μπορεί να δικάσει την διαφορά και μίλησε για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να λάβει θέση για τις ενέργειες της Ελλάδας στο πλαίσιο της παρούσης διαφοράς, χωρίς να λάβει υπόψη του και τη διαφορά γύρω από το όνομα.
Η εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και, ειδικότερα, της υποχρέωσης της ΠΓΔΜ να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας, να απαγορεύει και να αποθαρρύνει εχθρικές ενέργειες και προπαγάνδα, και να μην χρησιμοποιεί τον Ήλιο της Βεργίνας, καθώς και άλλα ιστορικά και πολιτιστικά σύμβολα.
Σε ότι αφορά στην ερμηνεία του άρθρου 11, ανέφερε ότι η υποχρέωση της χώρας μας να μην εναντιωθεί στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς έχει διατυπωθεί περιοριστικά και δεν συνεπάγεται, επί παραδείγματι, ότι η χώρα μας θα πρέπει να υποστηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ σε αυτούς.
Επίσης, επισήμανε ότι το άρθρο 11 περιέχει ρήτρα εξαίρεσης, σύμφωνα με την οποία η υποχρέωση μη εναντίωσης καταπίπτει, εφόσον η ΠΓΔΜ πρόκειται να αναφέρεται σε έναν οργανισμό με ονομασία διαφορετική από την προσωρινή της ονομασία.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι, με την παρέμβαση του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ, πρέσβη o οποίος και έδωσε το πολιτικό στίγμα των επιπτώσεων της υπόθεσης για την χώρα του και επαναβεβαίωσε την προσήλωσή της στο ΝΑΤΟ, όπως αυτή αποδεικνύεται με την σταθερή συμμετοχή της στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα