ΤΟ ΕΥΡΩ ΩΘΕΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

12:26 27/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Με το ευρώ να ανατιμάται στα 1,425 δολ. εξαιτίας κυρίως των αδύναμων οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ και την σχετική υποχώρηση του δολαρίου, αλλά και με τον χρυσό να αναρριχάται πάλι στα 1528 δολ. χάρις στις ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση του χρέους στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της στην...Ευρώπη, πολλοί αναρωτιούνται αν μπορούν να συνεχιστούν οι
κινήσεις αυτές παράλληλα. Οι δηλώσεις Γιούνκερ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών οικονομικών, πως το ΔΝΤ μπορεί να μην χορηγήσει τη συμμετοχή του στην 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον επόμενο μήνα αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις από πλευράς ΕΕ πως θα καλυφθεί χρηματοδοτικά η χώρα μέχρι το 2013, ήταν ο βασικός λόγος ανησυχίας των αγορών για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας που ώθησε ανοδικά τον χρυσό.
Συγχρόνως, όμως, η ασθενέστερη ανάκαμψη στις ΗΠΑ (βλ τελευταία στοιχεία αύξησης αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας) και η μείωση των ομολογιακών τους αποδόσεων συγκριτικά με αυτές στην Ευρώπη αποτέλεσε τον βασικό λόγο μιας έστω προσωρινής ανάσας για το ευρώ.Στην πραγματικότητα το ευρώ στερείται δυναμικής καθώς η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει περισσότερο από ποτέ επισφαλής με την κρίση του χρέους, γεγονός που αποτυπώνεται στην τάση υποτίμησης του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου.Οι αναλυτές εκτιμούν πως όσο δεν ξεκαθαρίζει το οικονομικό τοπίο με την Ελλάδα, καμία από τις παραπάνω τάσεις στο ευρώ και τον χρυσό δεν μπορεί να θεωρείται σταθερή και το πιθανότερο είναι να έχουμε διακυμάνσεις γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Keywords
Τυχαία Θέματα