Βενιζελος: "η διαδικασια του psi θα ολοκληρωθει εγκαιρωσ"

07:04 24/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Έως τις 13 Φεβρουαρίου στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών να γίνει η επίσημη προσφορά για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI). Αυτό ανέφεραν συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, που βρίσκονται στην...
αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup.Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η
διαδικασία του PSI θα ολοκληρωθεί εγκαίρως. «Σε ό,τι αφορά το PSI ενεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους. Έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως», είπε.
Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών διευκρίνισαν ότι «οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστούν εντατικά, στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, με στόχο η επίσημη προσφορά να γίνει μέχρι 13 Φεβρουαρίου».

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι η συζήτηση για το PSI και για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας «ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική».

Οι συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν, επίσης, ότι η ολοκλήρωση του PSI συνδέεται με την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί ως προς το νέο δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν επισήμανε ότι «μοιάζει να σχηματίζεται» μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές. Παράλληλα, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Ολι Ρεν εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν «σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας».

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Βενιζέλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup και Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ-Γιούνκερ για την προετοιμασία της συνεδρίασης.
Ρέν: Εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν «σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας» εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν.

Ο κ. Ρεν είπε ότι κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη μια ισχυρή απόφαση και πάνω σε αυτήν εργαζόμαστε».
Γιάχερ: Θα πρέπει να αναμένουμε συμφωνία για το PSI

Την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται οριστικές αποφάσεις από το Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ.

Ο κ. Ντε Γιάχερ τόνισε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε τη σύναψη συμφωνίας για το PSI, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να λαμβάνουν οι χώρες με προβλήματα οικονομική στήριξη».

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι περιμένει ενημέρωση από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την πορεία των διαπραγματεύσεων επί του PSI.

Σχετικά με το PSI, τόσο το ΔΝΤ όσ
Keywords
Τυχαία Θέματα