ΞΕΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΑΚΡΙΒΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ...

Ρεπορτάζ : Απόστολος Λακάσας
(από την Καθημερινή)
Τα... χαρτόκουτα με τα υπάρχοντά τους ετοιμάζουν περίπου 600 υπάλληλοι φορέων και υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας. Εως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν μετακομίσει σε νέα κτίρια. Η ταλαιπωρία είναι για καλό σκοπό: Περί τα 2 εκατ. ευρώ...
ετησίως υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει το Δημόσιο από τις συστεγάσεις φορέων σε ιδιόκτητα κτίρια.
«Ο σχεδιασμός για εξοικονόμηση κονδυλίων έγινε με πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας» τόνισε, μιλώντας χθες
στην «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, θέλοντας να καταδείξει την ανάγκη οι φορείς του Δημοσίου να αναζητήσουν λύσεις για εξοικονόμηση πόρων. «Εάν είχαμε υιοθετήσει αυτή τη λογική νωρίτερα...», πρόσθεσε.
Επτά φορείς σε δύο κτίρια
Ειδικότερα, τον χάρτη των εξακτινισμένων στην Αττική εκπαιδευτικών φορέων και υπηρεσιών άλλαξε χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής φορέων και υπηρεσιών του υπ. Παιδείας.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Καλατζής, επτά φορείς θα συστεγασθούν σε δύο κτίρια. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
• Στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως 41 στη Νέα Ιωνία θα πρέπει να αναζητούν πλέον οι ενδιαφερόμενοι το ΕΚΕΠ (Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού) και το ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης). Οι δύο φορείς θα συστεγασθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων. Αλλωστε, οι τρεις αυτοί φορείς θα συγχωνευθούν. Στο ίδιο κτίριο της Νέας Ιωνίας θα μετεγκατασταθεί το ΙΚΥ (Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), για το σημερινό κτίριο του οποίου στο κέντρο της Αθήνας -Μακρή 1 και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην περιοχή του Μακρυγιάννη- δίνονται 240.000 ευρώ ετησίως.
• Σε κτίριο στην Αχαρνών 99 θα συστεγασθούν το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) και το Ινστιτούτο Νεολαίας.
• Το όφελος από τις συστεγάσεις θα προκύψει από τη μη ανανέωση των συμβάσεων ενοικίασης (ενδεικτικά το ενοίκιο του ΕΚΕΠ είναι 60.000 ευρώ ετησίως), ενώ από τη συγχώνευση και συστέγαση των ΕΚΕΠ, ΕΚΕΠΙΣ, ΕΟΠΠ θα μείνει κενό ένα επιπλέον ιδιόκτητο κτίριο. Σε αυτό θα μετεγκατασταθεί η Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ευρωπαϊκών Πόρων, η οποία τώρα στεγάζεται σε δύο κτίρια στην Πλάκα, για τα οποία τα ενοίκια ανέρχονται σε 840.000 ευρώ ετησίως.
• Επίσης, εξοικονόμηση κονδυλίων θα γίνει από την αξιοποίηση του κτιρίου του ΕΙΝ στην οδό Τσόχα, στο οποίο θα εγκατασταθεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο θα προκύψει από συγχώνευση φορέων, για τα ενοίκια των οποίων δίνονται περί τα 840.000 ευρώ ετησίως.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας είναι να ολοκληρωθούν οι μετακομίσεις εντός του 2011. Κάτι βέβαια που δεν είναι εύκολο λόγω των σημαντικών και πολλών τεχνικών δυσκολιών του εγχειρήματος, οι οποίες πρέπει ξεπεραστούν, με στόχο το κενό διάστημα στη λειτουργία των υπό μετακόμιση οργανισμών να μην είναι μεγάλο. «Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται προγράμματα τα οποία δεν πρέπει να τιναχθούν στον αέρα», συμπ
Keywords
Τυχαία Θέματα