Υλοποιηση τωρα ζητουν οι δανειστες

08:48 14/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Τις γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αναμένουν τώρα στις Βρυξέλλες οι δανειστές μας, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης. Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει η λύση του γρίφου των επικουρικών συντάξεων, καθώς στον Προϋπολογισμό δεν υπάρχει πρόβλεψη...
επιχορήγησης των Ταμείων.
Ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Όλι Ρεν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι αναμένεται, επίσης, από την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης 325 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, τόνισε την Δευτέρα ότι η ευρωζώνη ζητά σαφείς δεσμεύσεις από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και ότι, με δεδομένο το εύρος του νέου προγράμματος, απαιτείται ισχυρή πολιτική συναίνεση πριν η χώρα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Σημείωσε ότι αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν - φυσικά, όπως είπε - και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότεροι βουλευτές από το κόμμα του, υπερψήφισαν το πρόγραμμα.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων ανέφεραν στο Reuters πως οι όροι ανταλλαγής των ομολόγων θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δύο από τις πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι, αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις, η συμφωνία αναμένεται να γίνει μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισήμανε από την πλευρά του ότι η μη υιοθέτηση του δεύτερου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική βουλή θα έφερνε «χάος και καταστροφή».

«Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό, υιοθέτησε το πρόγραμμα της Ελλάδας», δήλωσε ο Μπαρόζο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Αλέν Ζιπέ, λαμβάνοντας υπόψη του την έγκριση της δέσμης μέτρων οικονομικής λιτότητας από τους Έλληνες βουλευτές, ζήτησε αυτά τα μέτρα «να υλοποιηθούν», ώστε «και οι χρηματαγορές να σταθεροποιηθούν και η οικονομική κρίση να τιθασευτεί».

«Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Ελλάδας αποδέχθηκαν αυτό το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, πρέπει τώρα αυτό να υλοποιηθεί και να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές», τόνισε ο κ. Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία.

«Αν γίνει έτσι, πράγματι, η οικονομική κρίση αυτή καθ' αυτή μπορεί να καταλαγιάσει, όπως συγκεκριμένως συνέβη αρχικώς, χάρη στις αποφάσεις, που ελήφθησαν στο πλαίσιο των συνθηκών (της ΕΕ), που η Γαλλία έχει αποδεχθεί, εκ των οποίων μια επικυρώνεται τις προσεχείς μέρες», επισήμανε ο ίδιος περαιτέρω.
Keywords
Τυχαία Θέματα