Πολλά και αναπάντητα ερωτήματα από την κυβέρνηση

14:05 1/5/2020 - Πηγή: Flash.gr

Η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και η επόμενη μέρα μετά την απόφαση για άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων της καραντίνας διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στην εργασία, στην κοινωνία, στην οικονομία συνολικά.

Η μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έχει θετικό πρόσημο στο ζήτημα του αριθμού των (καταγεγραμμένων) κρουσμάτων και των θανάτων σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, αλλά αρνητικό πρόσημο σε όλα τα άλλα επίπεδα.

Πρώτον, η Ελλάδα
βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ και σε εξαιρετικά χαμηλή θέση παγκοσμίως στον αριθμό των τεστ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή εικόνα για το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας στην κοινωνία. Βαδίζουμε δηλαδή χωρίς πυξίδα.Δεύτερον, η χώρα μας, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ανάλογου πληθυσμιακού μεγέθους, όπως το Βέλγιο ή η Πορτογαλία, δεν παρέχει δωρεάν μάσκες στον πληθυσμό, αυξάνοντας δυσανάλογα το οικογενειακό κόστος αγοράς τους λόγω και της έλλειψης διατίμησης, με το πρόστιμο παράλληλα για τη μη χρήση μάσκας να ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 150 ευρώ.Τρίτον, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ εκείνων των χωρών με τα πιο προβληματικά συστήματα Υγείας, με την κυβέρνηση ωστόσο να μην έχει δείξει τη δέουσα προσοχή για τη στήριξή τους, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του Πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών. Το ποσό επί του ΑΕΠ που επισήμως ανακοινώθηκε πως αποδέσμευσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αύξηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και του αριθμού των ΜΕΘ, είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια εάν και πως αξιοποιήθηκαν οι κρατικές δαπάνες για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας, με την κυβέρνηση να μην δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Στο τομέα της εργασίας, εν μέσω της πανδημίας, αυξήθηκαν οι απολύσεις, ενισχύθηκε η εργασιακή επισφάλεια, με εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να μην έχουν λάβει ακόμα το επίδομα των 800 ευρώ ή να μην συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του ποσού. Επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι δεν λαμβάνουν καμία στήριξη, ενώ το ζήτημα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων κατέληξε με έναν πρωτοφανώς σκανδαλώδη και ντροπιαστικό τρόπο για την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας.

Στο τομέα της οικονομίας η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι καλύτερη. Η ύφεση που προβλέπεται δεν έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών μιλούν για καθίζηση της οικονομίας σε ποσοστό ακόμα και άνω του 10%. Στις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου απουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, που αναμένεται να πληγεί ανεπανόρθωτα, για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και της εστίασης. Απουσίασαν επίσης προτάσεις για στήριξη των εργαζόμενων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων νοικοκυριών, όπως για παράδειγμα η μείωση των δημοτικών τελών και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, την παροχή επιδόματος ενοικίου σε όλους τους ανέργους, την ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας -βασικές δηλαδή προτάσεις που έχουν προχωρήσει και σε άλλες χώρες.

Εξίσου κρίσιμο να τονίσουμε ότι μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση δεν υπάρχει συνολικά μια προσπάθεια διαλόγου και προβληματισμού για την επόμενη μέρα και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Το κυβερνητικό δηλαδή επιτελείο φαίνεται εντελώς απομονωμένο από τη συζήτηση που διεξάγεται διεθνώς, αλλά και αδιάφορο να προκαλέσει έναν αντίστοιχο διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα για το μέλλον του τόπου. Η εμπειρία της χρεοκοπίας και των μνημονίων δεν έχει εντυπωθεί ικανοποιητικά στη συνείδηση της πολιτικής ηγεσίας, με τον κίνδυνο να βρεθούμε και πάλι απροετοίμαστοι απέναντι σε μια ακόμη μεγάλη φουρτούνα που έχουμε μπροστά μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα