Οι μισθοί των βουλευτών!

09:40 19/11/2013 - Πηγή: Bam

Στα 5.705 € ανέρχεται η αποζημίωση των βουλευτών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλής των Ελλήνων. Με επιδόματα και ατέλειες, χωρίς τις Επιτροπές, οι αποδοχές εκτοξεύονται στα 8.200 € το μήνα.

Με τις ψήφους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «πέρασε» ο προϋπολογισμός της Βουλής για

το 2014. Παρότι προβλέπει μειωμένες δαπάνες κατά 6,8 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2013, δεν περιλαμβάνει μειώσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Δημήτρης Γελαλής, τάχθηκε υπέρ νέων μειώσεων στις αποδοχές και τις παροχές των βουλευτών, αν και παραδέχθηκε ότι οι βουλευτικές αποζημιώσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 35% από το 2009.

Κατά τάχθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τον Βασίλη Καπερνάρο να ανακοινώνει πως οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα καταθέσουν ειδική πρόταση για τις αποδοχές των βουλευτών.

«Εν μέσω κρίσης και Μνημονίου και τη στιγμή που αυτοκτονεί κόσμος, δεν προβλέπεται ούτε 1 ευρώ μείωση στους μισθούς βουλευτών» τόνισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Δηκτική ήταν, ωστόσο, η απάντηση του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος σημείωσε πως «όποιος βουλευτής το επιθυμεί, μπορεί αυτοβούλως να απαρνηθεί τα προνόμιά του».

Τις απολαβές των βουλευτών έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η Βουλή. Στην ιστοσελίδα της έχει αναρτηθεί πίνακας, ο οποίος αναγράφει την ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, την ταχυδρομική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης για το 2013.

Ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται, οι βουλευτές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (για παράδειγμα στην 1η κατηγορία ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αθηνών και Πειραιώς, ενώ στην 4η εκείνοι των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων).

Το ποσό της ακαθάριστης βουλευτικής αποζημίωσης είναι ενιαίο και ανέρχεται στα 5.705, 60 ευρώ.

Σε αυτό προστίθενται το επίδομα οργάνωσης γραφείου (738,88 ή 935,88 ευρώ), η ταχυδρομική ατέλεια (909,31 ευρώ) και τα έξοδα κίνησης (291 έως 648 ευρώ), ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής.

Έτσι, σύμφωνα με τον πίνακα, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μπορεί να φτάνουν από 7.644,79 έως 8.198,79 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ουδέν σχόλιον…

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα