Πανιώνιος - Άρης 74-67

Old school… πρόκριση!
Σε ένα παιχνίδι που χαρακτηρίστηκε από το (μπασκετικό) ξύλο, τα νεύρα, τα πολλά φάουλ (58 στο σύνολο, εκ των οποίων πολλά αντιαθλητικά) και τις μονομαχίες μέχρι τέλους, ο Πανιώνιος πήρε τη νίκη επί του Άρη με 74-67 και μαζί την πρόκριση στα ημιτελικά της Basket League ΟΠΑΠ. Οι "κυανέρυθροι" είδαν το Χάρο με τα

μάτια τους μέχρι το 39ο λεπτό (69-67), αλλά οι λάθος επιλογές των φιλοξενούμενων σε συνδυασμό με την ευστοχία των Νεοσμυρνιωτών στις ελεύθερες βολές, χάρισαν τη νίκη στον Πανιώνιο.

Οι "κίτρινοι" ξεκίνησαν το παιχνίδι έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τους το πάθος και την συγκέντρωση. Γι αυτό το λόγο πήραν από νωρίς κεφάλι στο σκορ δείχνοντας πως έχουν τα φόντα να διεκδικήσουν τη νίκη - πρόκριση στα ημιτελικά της Basket League ΟΠΑΠ. Το +7 (10-17) με το οποίο προηγήθηκε ο Άρης στο 6ο λεπτό ήταν αποτέλεσμα της αποτελεσματικότητας των Τσιάρα και Χαρίση.

Σταδιακά, όμως, ο Πανιώνιος βρήκε τον τρόπο να ισορροπήσει το παιχνίδι. Όταν, μάλιστα, ο Χαρίσης χρεώθηκε με δεύτερο φάουλ, τα πράγματα έγιναν πιο απλά. Με οδηγό τον Παππά (13π. στο α’ δεκάλεπτο) και τον Καββαδά να παίρνει ουκ ολίγα επιθετικά ριμπάουντ, οι "κυανέρυθροι" επέστρεψαν στο παιχνίδι (19-19 στο 8’).

Η φθορά των φάουλ, όμως, ήταν το μεγάλο πρόβλημα για τους φιλοξενούμενους (σ.σ.: ο Ασημακόπουλος ήταν εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού), το οποίο σε πρώτη φάση δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν οι γηπεδούχοι αφού ήταν άστοχοι από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (8/14 στο α’ δεκάλεπτο).

Εξάλλου, η τακτική και η προσπάθεια των δύο προπονητών να ανακατέψουν την τράπουλα έγινε έκδηλη από το γεγονός πως στην α’ περίοδο είχαν αγωνιστεί οι 21 από τους 24 παίκτες που συμμετείχαν στην αποστολή των δύο ομάδων.

Η β’ περίοδος ξεκίνησε με τον Άρη να αδυνατεί να βρει το δρόμο προς το καλάθι. Όσο, όμως, ο Πανιώνιος ήταν άστοχος από την περιφέρεια και δεν εκμεταλλευόταν τα επιθετικά ριμπάουντ που κατέβαζαν οι "ψηλοί" του, το παιχνίδι παρέμενε ντέρμπι (28-24 στο 13’).

Η επιθετική ανομβρία των "κιτρίνων" έλαβε τέλος χάρη σε καλάθι του Βεργίνη (28-26), αλλά από εκεί και πέρα άρχισε… η μάχη. Κι όταν λέμε για μάχη μιλάμε με την κυριολεκτική έννοια της λέξης.

Τα αντιαθλητικά φάουλ και οι τεχνικές ποινές που ακολούθησαν, αποτέλεσαν τη… σπίθα που χρειαζόταν για να ανάψουν τα αίματα στις εξέδρες. Ο Μπόγρης χρεώθηκε τόσο με αντιαθλητικό φάουλ (πάνω στον Χαντ) όσο και με "Τ" (μαζί με τον Τσιάρα) και τότε το πράγμα πήγε να ξεφύγει.

Οι φίλοι των γηπεδούχων πέταξαν ένα μπουκάλι στο παρκέ, αλλά (ευτυχώς) έμειναν εκεί αφού η κοκορομαχία μεταξύ Μπόγρη και Τσιάρα έληξε γρήγορα, με την ηρεμία να επιστρέφει.

Παρά τα πολλά νεύρα και τις συχνές διακοπές (προκειμένου να ηρεμήσουν οι παίκτες των δύο ομάδων), Πανιώνιος και Άρης παρέμειναν κοντά στο σκορ (40-37 στο 20’), αλλά οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που έπρεπε να διαχειριστούν τη διαμορφωθείσα κατάσταση καθώς τα τρία φάουλ που είχαν Χαρίσης και Σαρικόπουλος αποτελούσαν μείζον πρόβλημα εν όψει του δευτέρου μέρους.

"Κυανέρυθροι" και "κίτρινοι" είχαν περίπου δεκαπέντε λεπτά να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν (ελέω ανάπαυλας), αλλά, απ ότι φάνηκε, ουδείς είχε ηρεμήσει. Πώς να εξηγεί διαφορετικά, άλλωστε, το γεγονός πως μέσα σε τέσσερα λεπτά αγώνα στο δεύτερο μέρος δόθηκαν (δικαιολογημένα) τρία αντιαθλητικά φάουλ, με τον Σαρικόπουλο να… δέχεται τα δύο εξ αυτών.

Τα συστήματα είχαν κάνει… περίπατο! Οι παίκτες των δύο ομάδων κατέθεταν στο παρκέ πάθος, αυταπάρνηση και θέληση για τη νίκη. Το προβάδισμα, όμως, δεν άλλαζε χέρια αφού ο Πανιώνιος διατηρούσε (έστω και δύσκολα) το πάνω χέρι στο παιχνίδι έχοντας μία διαφορά κοντά στους πέντε πόντους καθ όλη τη διάρκεια της γ’ περιόδου.

Το πρόβλημα των φάουλ από πλευράς φιλοξενούμενων εξακολουθούσε, όμως, να παραμένει άλυτο. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο Σαρικόπουλος αποβλήθηκε με πέντε φάουλ, ενώ ο Χαρίσης είχε κάνει άλλα τέσσερα. Έτσι, επιστρατεύθηκε ο Τσακαλέρης σε θέση… σέντερ.

Κάτι που δεν εκμεταλλεύτηκε ο Πανιώνιος στα τελευταία λεπτά της γ’ περιόδου, αφού το προβάδισμά του εξακολουθούσε να είναι… συζητήσιμο (58-54).

Οι Νεοσμυρνιώτες είχαν το πάνω χέρι στο σκορ, αλλά οι Θεσσαλονικείς εξακολουθούσαν να παλεύουν λυσσασμένα. Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στο σκορ στα πρώτα λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου αφού, ο Άρης πήρε το προβάδισμα (58-60 στο 32’, 61-64 στο 35’) αγχώνοντας ακόμα περισσότερο τους γηπεδούχους.

Αυτό το άγχος, μάλιστα, μετουσιώθηκε σε ουκ ολίγα άστοχα σουτ από κοντινή απόσταση, την ίδια ώρα που οι παίκτες του Βαγγέλη Αγγέλου μπορεί να μην σκόραραν με άνεση, αλλά, τουλάχιστον, κυριαρχούσαν σχεδόν σε κάθε μάχη (65-66 στο 37’).

Κάπου εκεί, όμως, οι "κίτρινοι" έχασαν… το μυαλό τους. Δύο πολύ κακές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν με τη λήξη των 24’’ έδωσαν την ευκαιρία στον Πανιώνιο να ανακτήσει τη χαμένη του ψυχολογία και με δύο καλάθια από τους Αθανασούλα και Γιάνκοβιτς να περάσει μπροστά στο σκορ (69-66 με 1:35’ για το τέλος).

Το σκηνικό δεν άλλαξε στο τελευταίο λεπτό αφού ο Πανιώνιος διατηρήθηκε μπροστά στο σκορ, ενώ το -υπό πίεση- λέι απ που πέτυχε ο Αθανασούλας με 15.7’’ (72-67) να απομένουν για τη λήξη του αγώνα ήταν αυτό που "καθάρισε τη μπουγάδα" για τους γηπεδούχους .

Τα δεκάλεπτα: 23-24, 40-37, 58-54, 74-67.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Σφαιρόπουλος): Μπόγρης 4, Πέιν 5 (1), Αθηναίου 3 (1), Κις, Μίλμπουρν 4, Αθανασούλας 4, Μπατής 2, Γιάνκοβιτς 18 (1), Καββαδάς 3, Παππάς 17 (1), Αγραβάνης 3, Μπούκερ 11.
ΑΡΗΣ (Αγγέλου): Πάσαλιτς 7, Χαντ 8 (1), Πελεκάνος 10 (1), Βεζένκοφ, Τσιάρας 10 (1), Καραποστόλου, Χαρίσης 8, Μποχωρίδης 1, Σαρικόπουλος 6, Μούρτος 3 (1), Βεργίνης 12, Τσακαλέρης 2.

Keywords
Τυχαία Θέματα