Παντού είναι... Ελλάδα

Από την Ελλάδα, στη Βραζιλία και από εκεί… στην Ιταλία!
Όχι, δεν αναφερόμαστε σε κάποιον ταξιδευτή, αλλά στην οικογένεια του Δημήτρη Σόουζα, του Ελληνοβραζιλιάνου μπασκετμπολίστα, ο οποίος "βγάζει μάτια" στην Ιταλία με τα χρώματα της Σιένα. Έναν παίκτη, τον οποίο το basketblog.gr σάς είχε παρουσιάσει από τον περασμένο Ιανουάριο ("Ένας Έλληνας στη Σιένα").

Ο ηγέτης των Εφήβων των "πράσινων" αποτελεί προϊόν του βραζιλιάνικου μπάσκετ,

αλλά οι ελληνικές του καταβολές είναι έντονες καθώς η μητέρα του (Ελένη) είναι Ελληνίδα. Έτσι, ο 18χρονος (σ.σ.: γεννηθείς στις 15/10/1994) μπορεί να ντυθεί στα γαλανόλευκα με σκοπό να βοηθήσει την Εθνική μας ομάδα. Κάτι που δεν γνωρίζουν οι καθ ύλην αρμόδιοι, ήτοι οι διοικούντες την ΕΟΚ.

Οι γονείς του Δημήτρη μένουν στο Βαλίνιος, μία μικρή πόλη λίγο έξω από το Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, ο αδερφός του, Αντώνης, στο Σαν Αντόνιο, ενώ ο ίδιος εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται στην Ιταλία αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Σιένα (σ.σ.: είχε προηγηθεί η Τέραμο).

Ο ύψους 1μ97 γκαρντ της ιταλικής ομάδας ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στην Σίρκουλο Μίλιταρ (Βραζιλία), στη συνέχεια έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για χάρη της Τέραμο, ενώ την τελευταία διετία ανήκει στο έμψυχο δυναμικό της Σιένα.

Ο μεγάλος του αδερφός Αντώνης, έχει φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού για μία τριετία (2005-'08) ως μέλος των τμημάτων υποδομής του συλλόγου, ενώ, εν συνεχεία, έκανε το άλμα για την Αμερική αγωνιζόμενος στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Τέλος, ο μπαμπάς, Μαρτσέλο, έχει διαγράψει σημαντική πορεία στη Βραζιλία ως μπασκετμπολίστας έχοντας αγωνιστεί σε Κλουμπ ντο Ρέμο, Μόντε Λίμπανο, Κορίνθιας και Σάο Πάουλο.

Μιλάμε, δηλαδή, για… οικογένεια μπάσκετ!

Το basketblog.gr συνάντησε τον Δημήτρη Σόουζα, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη χώρα μας, συνομίλησε μαζί του για την Ιταλία, τη Σιένα, τον "δάσκαλο" Νίκο Ζήση, την Εθνική Βραζιλίας, το ΝΒΑ, τους τελικούς της Serie A, αλλά και την προοπτική να φορέσει τη φανέλα της "επίσημης αγαπημένης".

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

- Πόσο εύκολο είναι για ένα νέο παιδί να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ στην Ιταλία;
"Είναι μία σπουδαία εμπειρία γιατί η Ιταλία διαθέτει μία πολύ ανταγωνιστική λίγκα με πολλές ιστορικές ομάδες. Οπότε πιστεύω πως είναι μία σπουδαία ευκαιρία για μένα να μάθω το ιταλικό στυλ μπάσκετ, το οποίο διαφέρει πολύ σε σχέση με το βραζιλιάνικο".

- Δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά;
"Όχι τόσο πολύ! Πλέον, όμως, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα γιατί τα μπάτζετ είναι χαμηλότερα, αλλά δεν είναι συνηθισμένο αυτό. Για παράδειγμα, η Σιένα στηριζόταν σχεδόν πάντα σε έμπειρους παίκτες".

- Τι φταίει γι αυτό; Η επικρατούσα άποψη στην Ιταλία ή ο φόβος των προπονητών να ρισκάρουν με νεαρά παιδιά;
"Είναι πολλά. Στη Σιένα υπάρχει η πίεση του πρωταθλητισμού και της ανάγκης για την κατάκτηση τίτλων. Πρόκειται, άλλωστε, για μία ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα εφτά συνεχόμενες φορές. Επομένως, είναι δύσκολο για τη Σιένα. Αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα, λοιπόν: η πίεση".

- Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνυπάρχεις σε μία ομάδα με μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Μπόμπι Μπράουν και ο Ντάνιελ Χάκετ;
"Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι μαζί του. Να προπονούμαι μαζί τους. Είναι επαγγελματίες παίκτες, που έχουν καθημερινά πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με βοηθούν, πάντως, σημαντικά γιατί μου μαθαίνουν κινήσεις και γενικά με βοηθούν πολύ στο να βελτιωθώ".

- Έχετε σχέση δασκάλου - μαθητή;
"Το πρώτο πράγμα που κάνω στην προπόνηση είναι να ακούω και να μαθαίνω. Όλοι μου δίνουν συμβουλές, οι συμπαίκτες μου, ο κόουτς Λούκα Μπάνκι, όλοι".

- Υπάρχει κάποιος παίκτης με τον οποίο έχετε πιο στενή σχέση;
"Μιλάω περισσότερο με τον Ντέιβιντ Μος, με τον οποίο παίζουμε στην ίδια θέση ουσιαστικά. Μου μαθαίνει πολλά, μου τονίζει διαρκώς ότι πρέπει να παλεύω και να παίρνω τα σουτ όταν είμαι ελεύθερος. Επίσης, ο Ντάνιελ Χάκετ είναι πολύ καλός με τους "μικρούς", ενώ και ο Αλεκσάνταρ Ράσιτς είναι κουλ. Είναι μία σπουδαία ομάδα, στην οποία είναι ωραίο να είσαι μέλος της".

- Πως βλέπεις το μέλλον σου; Στη Σιένα (σ.σ.: έχει τρία χρόνια συμβόλαιο ακόμα) ή στο NCAA;
"Δεν ξέρω ακόμα. Πιστεύω πως η Σιένα θα θελήσει να με δανείσει σε κάποια ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας για να πάρω χρόνο συμμετοχής. Αλλά ειλικρινά δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω. Συνεχίζω να αναζητώ την καλύτερη επιλογή. Ή να παραμείνω στην Ιταλία, ή να πάω σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή να πάω στην Αμερική".

- Θα ήθελες να έρθεις στην Ελλάδα για να παίξεις επαγγελματικό μπάσκετ;
"Αυτό θα ήταν ωραίο. Θα μπορούσα να βελτιώσω σημαντικά τον τρόπο παιχνιδιού μου".

- Πιστεύεις ότι ταιριάζεις στον τρόπο που παίζουν στην Ελλάδα; Το στυλ σου είναι πιο κοντά στο physical game που κυριαρχεί εδώ ή στο run n gun;
"Πιστεύω ότι μπορώ να κάνω πολλά πράγματα στο παρκέ. Θεωρώ, πάντως, ότι πρέπει να δουλέψω το σώμα μου ώστε να γίνω πιο δυνατός. Αλλά συνεχίζω να προσπαθώ για να βελτιωθώ. Σουτάρω καλά από την περιφέρεια και πιστεύω πως πρέπει να γίνω λίγο πιο "σκληρός" και να γίνω καλύτερος στον χειρισμό της μπάλας".

- Θέλεις να γίνεις κόμπο γκαρντ; Τί προτιμάς; Να είσαι δημιουργός ή εκτελεστής;
"Δεν ξέρω ακόμα. Πιο πολύ είμαι σκόρερ, παρά πόιντ γκαρντ. Δεν έχω παίξει ποτέ ως πλεϊμέικερ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως γίνω ένας καλός πόιντ γκαρντ".

- Με ποιον παίκτη μοιάζεις όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού σου;
"Ένας παίκτης που θαυμάζω και ταιριάζω αγωνιστικά είναι ο Μαρτίνας Πότσιους, ο οποίος είναι αθλητικός, αλλά ταυτόχρονα μπορεί τόσο να σουτάρει καλά από την περιφέρεια όσο και να βάλει τη μπάλα στο παρκέ".

- Έχεις τρία διαβατήρια. Ιταλικό, Βραζιλιάνικο και Ελληνικό. Αν έπρεπε να επιλέξεις μία Εθνική ομάδα για να παίξεις, ποια θα ήταν αυτή;
"Πραγματικά δεν ξέρω. Αυτή είναι μία πραγματικά δύσκολη ερώτηση. Έχω αγωνιστεί σε κάποια ανεπίσημα τουρνουά με την Εθνική Βραζιλίας. Οπότε μπορώ ακόμα να παίξω σε άλλη Εθνική, αλλά δεν θα ήθελα αυτή να είναι η Ιταλία γιατί δεν είμαι Ιταλός. Είμαι μισός Έλληνας και μισός Βραζιλιάνος. Θα επέλεγα μία εκ των δύο".

- Ποια ήταν η σχέση σου με το Νίκο Ζήση; Ήσασταν συμπαίκτες πέρσι στη Σιένα.
"Είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Όταν του πρωτομίλησα του είπα "είμαι Έλληνας" και φάνηκε χαρούμενος. Με ρώτησε πως βρέθηκα στη Σιένα και μετά πάντα με βοηθούσε σε όλα και με συμβούλευε. Μου έλεγε πως ό,τι χρειαστώ, θα μπορούσα να ζητήσω τη βοήθειά του".

- Μπορείς να κάνεις προβλέψεις για τους τελικούς της Serie A;
"Η Ρόμα είναι σπουδαία ομάδα. Νίκησε δύο φορές φέτος τη Σιένα στη ρέγκιουλαρ σίζον. Ειδικά τη μία τη θυμάμαι γιατί ήμουν στον πάγκο και χάσαμε με 26 πόντους. Οπότε πιστεύω πως είναι δύσκολο να προβλέψεις. Αλλά η Σιένα είναι πιο έμπειρη ομάδα. Θα είναι μία σπουδαία μονομαχία".

- Ποια ομάδα υποστηρίζεις στο ΝΒΑ;
"Τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Ο αδερφός μου σπουδάζει στο Σαν Αντόνιο, οπότε όταν τον επισκέφθηκα πριν κάμποσους μήνες, πήγαμε στο γήπεδο να δούμε ένα παιχνίδι των Σπερς. Επίσης, εκεί παίζει ο Τιάγκο Σπλίτερ, οπότε έχω έναν ακόμα καλό λόγο".

- Υπάρχει καλό υλικό στις μικρές ηλικίες της Βραζιλίες που θα μπορέσει να ανεβάσει επίπεδο την Εθνική ομάδα της χώρας και να πάρει τα σκήπτρα στη Λατινική Αμερική από την Αργεντινή;
"Η Αργεντινή τα τελευταία δέκα χρόνια είχε τη χρυσή γενιά της. Δεν ήταν εύκολο να ανταγωνιστείς παίκτες όπως ο Τζινόμπιλι, ο Πριτζιόνι, ο Σκόλα, ο Νοτσιόνι και ο Ντελφίνο. Αυτή τη στιγμή, όμως, η Βραζιλία έχει περισσότερο ταλέντο. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ρούμπεν Μανιάνο, κάνει εξαιρετική δουλειά και πιστεύω ότι με αυτόν στο τιμόνι, η Βραζιλία θα μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα τα επόμενα χρόνια".

Keywords
Τυχαία Θέματα