Το καμάρι της Καταλονίας (video)

Η Μπαρτσελόνα, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ όλη τη χρονιά, θα κατακτήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της την Ευρωλίγκα, κερδίζοντας πολύ εύκολα τον Ολυμπιακού στον τελικό με 86-68. Οι "Μπλαουγκράνα" θα πάρουν έτσι τη δική τους εκδίκηση (με τον ίδιο ακριβώς τρόπο) για τον χαμένο τελικό του 1997 στη Ρώμη από την ελληνική ομάδα.

Το basketblog.gr επιστρέφει στο παρελθόν και θυμάται μαζί σας όλους τους τελικούς της Ευρωλίγκα από το 2002

κι έπειτα, συνεχίζοντας σήμερα με τη σεζόν 2009-2010 και το Φάιναλ Φορ στο Παρίσι.

Ο αγώνας:

Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα, που άνοιξε το σκορ με τρίποντο του Λίνας Κλέιζα, ενώ ο Τεόντοσιτς λίγο αργότερα απάντησε στο τρίποντο του Πιτ Μάικλ, ισοφαρίζοντας σε 5-5. Ένα κάρφωμα του Αμερικανού φόργουορντ της Μπαρτσελόνα και το πρώτο τρίποντο του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, έδωσαν το προβάδισμα στους Καταλανούς με 12-8. Οι τυπικά γηπεδούχοι «Μπλαουγκράνα» βρήκαν ρυθμό κι αύξησαν ακόμα περισσότερο το προβάδισμά τους, κλείνοντας το πρώτο δεκάλεπτο στο +9 (28-19).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η Μπαρτσελόνα έφτασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (31-19) με τρίποντο του Μπαζίλε, ενώ ο Ολυμπιακός με τον Θοδωρή Παπαλουκά να είναι σε πολύ καλό βράδυ κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά σε μονοψήφια νούμερα (35-28). Η ομάδα του Πασκουάλ όμως ήταν εξαιρετική επιθετικά και με ακόμα έναν αιφνιδιασμό, ο Ρίκι Ρούμπιο θα διαμορφώσει το 43-30. Ο Τζος Τσίλντρες θα αστοχήσει στο τελευταίο σουτ του ημιχρόνου, στέλνοντας τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια, με τη Μπαρτσελόνα στο +11 (47-36).

Στο δεύτερο μέρος, η είσοδος του Πάτρικ Μπέβερλι έδωσε πολύ μεγάλη ενέργεια στην ελληνική ομάδα, η οποία προσπάθησε μέσα από την άμυνα να βρει ρυθμό και στην επίθεση. Το αποτέλεσμα ήταν να μειώσει το σκορ στους 7 πόντους (49-42). Η Μπαρτσελόνα, όμως, αντέδρασε και με ένα μικρό σερί 8-0 (με ένα πολύ καθοριστικό τρίποντο από τον Σάντα) έστειλε ξανά τη διαφορά στους 14 πόντους (64-50).

Ο Ολυμπιακός, έχοντας σε πολύ κακή μέρα τους περισσότερους παίκτες του, δεν κατάφερε να επιστρέψει στην διεκδίκηση του παιχνιδιού κι έτσι η Μπαρτσελόνα πολύ εύκολα έφτασε στο τελικό 86-68, κατακτώντας το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας της.

Ο πολυτιμότερος:

Ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση με 21 πόντους (2/4δ, 4/9τρ, 5/6β), 5 ριμπαόυντ, 3 ασσίστ, ένα κλέψιμο και 5 κερδισμένα φάουλ, αναδείχθηκε σε πολυτιμότερο παίκτη του Φάιναλ Φορ. Στον ημιτελικό, ο Ισπανός γκαρντ είχε 10 πόντους (2/5δ, 2/8τρ), 3 ασσίστ και 3 κερδισμένα φάουλ σε 31 λεπτά συμμετοχής.

Το κλειδί:

Αυτός, που σίγουρα δεν περίμενε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ήταν ο Βίκτορ Σάντα, ο οποίος αγωνίστηκε 21 λεπτά στον τελικό, είχε 100% ευστοχία (1/1δ, 1/1τρ, 2/2β), οργάνωσε εξαιρετικά το παιχνίδι, μοιράζοντας 3 ασσίστ κι έπαιξε εξαιρετική άμυνα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη νίκη της ομάδας του και την κατάκτηση του τροπαίου.

Οι ημιτελικοί:

Στον πρώτο ημιτελικό, η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας 64-54, σε ένα πολύ κακό παιχνίδι, που κυριάρχησαν οι άμυνες. Η ομάδα του Πασκουάλ, εκτός από τα πρώτα λεπτά, είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Για τους Μπλαουγκράνα, οι Ρίκι Ρούμπιο (10π, 8ας)και Εραζεμ Λόρμπεκ (7π, 9ρ) ήταν σε σπουδαίο βράδυ, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Ραμούνας Σισκάουσκας με 19 πόντους σε 32 λεπτά συμμετοχής.

Στον άλλο ημιτελικό, ο Ολυμπιακός επικράτησε της Παρτιζάν με 83-80, έχοντας στείλει λίγο νωρίτερα το παιχνίδι στην παράταση με ένα απίστευτο κάρφωμα του Τζος Τσίλντρες στη εκπνοή του χρόνου. Ο Λίνας Κλέιζα ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ελληνικής ομάδας με 19 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ σε 40 λεπτά συμμετοχής. Δεν ήταν αρκετή για την Παρτιζάν η πολύ καλή εμφάνιση των Άλεξ Μάριτς (17π) και Μπο ΜακΚάλεμπ (21π).

Μικρά μικρά:

Ολυμπιακός θα φτάσει σε τελικό Ευρωλίγκας για πρώτη φορά μετά το 1997, όταν και το κατέκτησε απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Οι «Μπλαουγκράνα» πήραν την εκδίκησή τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

-Ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα βρεθεί ως προπονητής σε τελικό Ευρωλίγκας σε ένα γήπεδο, που κατέκτησε το τρόπαιο ως παίκτης του Παναθηναϊκού πριν από 14 χρόνια.

-Ο Ρίκι Ρούμπιο θα δηλώσει για τον Θοδωρή Παπαλουκά πριν από τον τελικό: ο Παπαλουκάς είναι ο κορυφαίος πόιντ γκαρντ της δεκαετίας και θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρότερος και τον έβλεπα στην τηλεόραση, πολλές φορές εντυπωσιαζόμουν κι ήθελα να του μοιάσω.

-Οι οπαδοί της ΤΣΣΚΑ κατά τη διάρκεια του Φάιναλ Φορ ανάρτησαν πανό κατά του Ολυμπιακού, αναφερόμενοι στο μακρινό 1995 και την υπόθεση με τα δηλητηριασμένα νερά.

-Αυτός ήταν ο τρίτος χαμένος τελικός για τον Ολυμπιακός μετά από το Τελ Αβίβ (1994) και τη Σαραγόσα (1995).

-Η Μπαρτσελόνα θα ολοκληρώσει τη σεζόν με μόλις δύο ήττες, όντας αήττητη σε όλη την πρώτη φάση. Κάτι ανάλογο πέτυχε κι η ΤΣΣΚΑ του 2005, αλλά δεν κατέκτησε το τρόπαιο, αφού οι δύο ήττες της ήταν... στο Φάιναλ Φορ.

-Πολύ συγκινητική η εικόνα του πατέρα των δύο προέδρων του Ολυμπιακού, Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, να δίνει συγχαρητήρια στους Παναγιώτη Γιαννάκη και Θοδωρή Παπαλουκά, λίγο μετά τη λήξη του ημιτελικού με την Παρτιζάν.

-Ο Μίλος Τεόντοσιτς ήταν άρρωστος κι αμφίβολος για τον τελικό της Κυριακής, γι αυτό κι αποφασίστηκε από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να μην παραβρεθεί το Σάββατο βράδυ στα βραβεία της διοργάνωσης.

-Οι Θοδωρής Παπαλουκάς και Τζέι Αρ Χόλντεν θα πετύχουν κάτι, που δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον, παίρνοντας μέρος στο 8ο συνεχόμενο Φάιναλ Φορ της καριέρας τους.

-Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα θα έχει μία… ατυχής συνάντηση έξω από το γήπεδο με οπαδούς του Ολυμπιακού, που θα τον αποδοκιμάσουν έντονα.

-Ο Γιάκα Λάκοβιτς θα αφιερώσει το τρόπαιο στον πολύ καλό του φίλο από τον Παναθηναϊκό, Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Η πορεία:

Στα προημιτελικά της διοργάνωσης, η Μπαρτσελόνα βρήκε μπροστά της με πλεονέκτημα έδρας την αιώνια αντίπαλο, Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είχε στον πάγκο της τον Ετορε Μεσίνα. Η Ρεάλ έκανε το «μπρέικ» στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς μέσα στη Βαρκελώνη, κερδίζοντας 70-63, η Μπαρτσελόνα όμως απάντησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επικρατώντας και στα δύο παιχνίδια μέσα στη Μαδρίτη και παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση για το Φάιναλ Φορ του Παρισιού.

Αναλυτικά η πορεία της Μπαρτσελόνα:

Πρώτη φάση:
Φενέρμπαχτσε - Μπαρτσελόνα 59-82
Μπαρτσελόνα - Τσιμπόνα 81-59
Ζαλγκίρις - Μπαρτσελόνα 70-77
Μπαρτσελόνα - Βιλερμπάν 76-62
Σιένα - Μπαρτσελόνα 65-84
Μπαρτσελόνα - Φενέρμπαχτσε 89-55
Τσιμπόνα - Μπαρτσελόνα 66-80
Μπαρτσελόνα - Ζαλγκίρις 89-55
Βιλερμπάν - Μπαρτσελόνα 64-90
Μπαρτσελόνα - Σιένα 85-70

TOP-16:
Μπαρτσελόνα - Μαρούσι 79-69
Παρτιζάν - Μπαρτσελόνα 67-66
Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 83-71
Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 67-70
Μαρούσι - Μπαρτσελόνα 58-85
Μπαρτσελόνα - Παρτιζάν 82-64

Πλέι οφ:
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 68-61
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 63-70
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 73-84
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 78-84

Φάιναλ Φορ:
Μπαρτσελόνα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 64-54
Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 86-68

Το φύλλο αγώνος του τελικού:

Διαιτητές: Μπραζάουσκας - Μπαχάρ - Σαμπόν
Τα δεκάλεπτα: 28-19, 47-36, 64-50, 86-68.
Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Μπαζίλε 6 (2), Τριας, Ρούμπιο (1), Λάκοβιτς, Ναβάρο (4), Βάσκεθ 6, Εντόνγκ 7, Μόρις 8 (1), Σάντα 7 (1), Λόρμπεκ 8 (2), Μάικλ 14 (1), Γκριμάου.
Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 12, Πεν, Τσίλντρες 15 (3), Βούισιτς 2, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 9 (1), Χαλπερίν, Κλέιζα 13 (1), Μαυοκεφαλίδης 1, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 10 (2), Σχορτσιανίτης 6.

Keywords
Τυχαία Θέματα