Ο ΣΥΡΙΖΑ, το χάλι και το χαλί, τα σενάρια μεταβατικού προέδρου, η CVC που ετοιμάζει νέες κινήσεις στην Ελλάδα, το άγχος για το Ταμείο Ανάκαμψης με τα δύσκολα ορόσημα και ο εργολάβος που πήρε πάλι το όπλο του!

05:52 21/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Κάτω από το χαλί!

Ο συμβιβασμός εκτόνωσης που αποφασίστηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία και του Στέφανου Κασσελάκη, φρέναρε το διαζύγιο αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αποτρέψει. Τα βρήκαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Τα προβλήματα όμως είναι εκεί όσο κι αν θέλει κάποιος να τα κρύψει κάτω από το χαλί. Και το μεγαλύτερο είναι ότι εκπροσωπούνται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Άλλος είναι ο κόσμος του Κασσελάκη και άλλος των παλιότερων στελεχών. Το είπε καθαρά στο LSE

ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα εκλεγόταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κανονικό κόμμα. Εξέλεξαν κάποιον που δεν ψήφισε ποτέ ΣΥΡΙΖΑ πριν τις τελευταίες εκλογές και αριστερός έγινε λόγω Μπάιντεν (που είναι Δημοκρατικός) και όχι εξαιτίας του Αλέξη Τσίπρα κι ας ήταν ο νεότερος αριστερός πρωθυπουργός. Το 2015 θαύμαζε τον Μητσοτάκη.

Το σενάριο της αποπομπής

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει πυξίδα. Του λείπει η στρατηγική. Από τη μια είναι ο Κασσελάκης που αυτοσχεδιάζει και με τους αρνητικούς αιφνιδιασμούς του χάνει συνεχώς συμμάχους. Και από την άλλη είναι τα στελέχη που θεωρούν ότι ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά δεν έχουν ένα σχέδιο που να υπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο. Το παρασκήνιο αποκαλύπτει ότι οι «17» που ζήτησαν την σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας -στηρίζοντας το αίτημα της Ολγας Γεροβασίλη- μετά το ερωτηματολόγιο του προέδρου στα μέλη, αν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερά ή την κεντροαριστερά, αν πρέπει να αλλάξει ονομασία κλπ, ενώ την Κυριακή είχαν σχέδιο μετά έκαναν πίσω.

Μεταβατικός πρόεδρος

Το σχέδιο ήταν να ζητηθεί η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής με στόχο να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη. Να πάνε στις ευρωεκλογές με μεταβατική πρόεδρο – την Όλγα Γεροβασίλη που φαινόταν να είναι το φαβορί – και μετά να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Τελικά υπαναχώρησαν. Στην συνεδρίαση της ΠΓ της Δευτέρας και ενώ ο Κασσελάκης αρνήθηκε να συμμετάσχει μέσω zoom και τους έστειλε επιστολή με την οποία τους κατηγορούσε ότι κυνηγούν χίμαιρες, επί έξι ώρες, δεν τα βρήκαν μεταξύ τους. Κεντρικό πρόσωπο εμφανίζουν τον Νίκο Παππά που πήρε θέση τόσο υπέρ της πρότασης αποπομπής όσο και μετά υπέρ της ανάκλησης της. «Κιότεψαν» κι άλλοι στη συνέχει, όπως τους καρφώνουν σύντροφοι τους. Χθες επήλθε ο συμβιβασμός με τον Κασσελάκη και θα φανεί αν αναστραφεί αυτή η εικόνα της διάλυσης ή αν θα χορέψουν όλοι μαζί τον χορό του Ζαλόγκου.

2ο ή 5ο κόμμα;

Η απογοήτευση είναι μεγάλη και μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στην εκλογική του βάση. Σύνεδροι που ετοιμάζονταν να κάνουν το ταξίδι στην Αθήνα το ακυρώνουν. Τι συνέδριο θα είναι αυτό, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Ο εφιάλτης των δημοσκοπήσεων βασανίζει τα στελέχη. Η άνοδος του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, τα κάνει να αναρωτιούνται μήπως τελικά το κόμμα βρεθεί ακόμη και στην τέταρτη η πέμπτη θέση! Κουράγιο!

Ιστορικός έρωτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο LSE δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορά 20 μονάδες από το πρώτο κόμμα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε επίσης ότι τον εξέλεξαν αρχηγό 150.000 μέλη. Για την ακρίβεια 150.000 πήγαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και εξελέγη στο δεύτερο με 54.461 ψήφους. Μου μετέφεραν ότι στο LSE όταν περιέγραφε τον θαυμασμό του για τον Ανδρέα Παπανδρέου δήλωσε ότι το αποτύπωμα που θα αφήσουν με τον σύζυγο του Τάιλερ θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο του Ανδρέα. Εννοώντας προφανώς στον ερωτικό τομέα. Όπως λέμε Ανδρέας – Δήμητρα, και Στέφανος – Τάιλερ. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που ψήφισε το 2009, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν. Προσθέστε τον θαυμασμό του στον Ανδρέα και το γεγονός ότι αυτοπροσδιορίστηκε ως «νεοσοσιαλιστής» και απαντήστε στο ερώτημα μήπως είναι σε λάθος κόμμα; Α, ναι! Είναι και υπέρ της ανοιχτής αγοράς με όρους. Είναι αριστερή θέση αυτή;

Πόντιος Πιλάτος

Άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα, όπως είναι η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλοι ενώ στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη, αμφισβητούν ανοιχτά τον τρόπο που ασκεί την ηγεσία στην λειτουργία του κόμματος. Οι πιέσεις στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βγει και να μιλήσει είναι πολλές. Επρόκειτο να πάει στο συνέδριο για να μιλήσει με θέμα την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Πολύ σοβαρό. Όταν όμως το σπίτι σου καίγεται ένα κομματικό κοινό όπως είναι του συνεδρίου, περιμένει άλλα να ακούσει. Μετά την τελευταία κρίση κάποιοι στοιχηματίζουν ότι ο Τσίπρας θα πάει στην έναρξη αλλά μπορεί και να μη μιλήσει.

Η Μέτσολα με νέους

Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα που ήρθε στην Αθήνα ξεκινώντας την προεκλογική καμπάνια, συνάντησε 580 παιδιά στο Ωδείο Αθηνών. «Μη σταματάτε ποτέ να ρωτάτε» τα είπε. «Είστε το μέλλον και γι’ αυτο ακριβώς σας ζητούμε να ψηφίσετε. Ψηφίστε! Αν δεν το κάνετε εσείς, άλλοι θα ψηφίσουν για εσάς.» Η αποχή είναι η μεγάλη αγωνία της ΕΕ όπως και η άνοδος της Ακροδεξιάς. Γιατί στις εκλογές πηγαίνουν πάντα οι πολύ ευχαριστημένοι – που δεν υπάρχουν- οι πολύ φανατισμένοι αντισυστημικοί και οι πολύ δυσαρεστημένοι που υπάρχουν εν αφθονία που οι πολίτες της ζητούν να έρθει πιο κοντά στους λαούς.

Γιατί η CVC ετοιμάζεται για νέες κινήσεις (και στην Ελλάδα)

Έτοιμη για νέες κινήσεις σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ είναι η CVC, λόγω και του σχεδίου για εισαγωγή σε χρηματιστήριο. Στην Ελλάδα, ο Άλεξ Φωτακίδης και η ομάδα του έχουν μετατρέψει την CVC στο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα μας με συμμετοχές που ξεκινούν από τη ΔΕΗ (10%) και φτάνουν μέχρι τον έλεγχο των μεγαλύτερων ιδιωτικών κλινικών (όμιλος Υγεία, κ.λπ.), της Εθνικής Ασφαλιστικής και του ομίλου τροφίμων Vivartia. Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι φήμες για ενδιαφέρον της CVC για την εξαγορά της Nova αν και ο διεθνής όμιλος δεν είναι και από τους πλέον δραστήριους στις τηλεπικοινωνίες. Με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου τους στη χώρα μας, που φτάνει πλέον τα τρία δισ. ευρώ, μάλλον μπορούν να καταφέρουν να βάλουν σε σειρά και ένα δύσκολο περιουσιακό στοιχείο όπως η Nova.

Και αν κάποιοι θεωρούν μεγάλη κίνηση για την CVC την (πιθανή) συζήτηση για τη Nova, τις τελευταίες ημέρες ο διεθνής επενδυτικός όμιλος έχει ακουστεί ως ενδιαφερόμενος για τον τομέα καταναλωτικών προϊόντων υγείας του γαλλικού φαρμακευτικού κολοσσού Sanofi σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ. Ακούγεται, επίσης, πως ενδιαφέρεται για τον τομέα διαχείρισης πληρωμών της τράπεζας Barclays που αποτιμάται σε 1,3 δισ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες εξαγόρασε την πέμπτη μεγαλύτερα αλυσίδα φαρμακείων της Ιαπωνίας, την Sogo Medical Group, με τίμημα 1,2 δισ. δολάρια.

Το μέγα άγχος της αγοράς πληροφορικής με το Ταμείο Ανάκαμψης

Για να ξεκινήσει, για παράδειγμα, το μεγάλο έργο ψηφιοποίησης των αρχείων (χαρτιά, ακτινογραφίες, κ.α.) της Υγείας πρέπει οι εταιρείες πληροφορικής που αναλαμβάνουν το έργο να προχωρήσουν σε παραγγελίες ειδικών σκάνερ από το εξωτερικό. Εκτιμάται πως θα χρειαστούν δεκάδες τέτοια ειδικά μηχανήματα που παράγονται από μια – δύο εταιρείες παγκοσμίως και κοστίζουν κάτι εκατομμύρια ευρώ. Για να γίνουν οι παραγγελίες οι εταιρείες περιμένουν να υπογραφούν οι εκτελεστικές συμβάσεις, να δουν που θα εγκατασταθούν τα μηχανήματα, κ.ο.κ. Μέχρι στιγμής είμαστε στο μηδέν ενώ το έργο ψηφιοποίησης έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Ακόμα και αύριο να κάνουμε την παραγγελία των μηχανημάτων θα χρειαστεί ένας χρόνος για να τα παραλάβουμε» υποστηρίζει στέλεχος μεγάλης εταιρείας. Συνεπώς πάνε περίπατο τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης που προβλέπουν σημαντικό ποσοστό υλοποίησης του έργου μέχρι το τέλος του 2024. Κάτι δεν πάει καλά με τα έργα τεχνολογίας, ειδικά τις ψηφιοποιήσεις. Και η αγορά έχει αρχίσει να αγχώνεται γιατί είχε επενδύσει πολλά σε αυτά τα έργα, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η γκρίνια για τον «υπουργό Φθιώτιδας»

Οι εταιρείες πληροφορικής προβληματίζονται για το τι θα συμβεί με έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά μεταξύ ορισμένων κατασκευαστικών ομίλων επικρατεί ακόμα βαρύτερο κλίμα. Νεόκοπος κατασκευαστής τα έχει βάλει με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές του δημοσίου που απειλούν να δημιουργήσουν ντόμινο οφειλών στην αγορά. Μάλιστα τον αποκαλεί «υπουργό Φθιώτιδας» με το επιχείρημα πως ενδιαφέρεται κυρίως για την εκλογική του περιφέρεια. Ο Χρ. Σταϊκούρας έχει δηλώσει πως στόχος του είναι να νοικοκυρέψει την κατάσταση με τα δημόσια έργα αφού πολλά προκηρύχθηκαν χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για να πληρωθούν οι κατασκευαστές.

Θανάσης Σίψας vs Χρήστου Σταϊκούρα

Ο επικεφαλής της εισηγμένης τεχνικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ και παλαίμαχος του κατασκευαστικού κλάδου Θανάσης Σίψας έχει βάλει στο στόχαστρο τον υπουργό Υποδομών και με προσφυγή στις Βρυξέλλες ζητεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Ο Θ. Σίψας θεωρεί ότι το σημερινό πλαίσιο στραγγαλίζει τις μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η ΕΚΤΕΡ, αφού προβλέπει πλαφόν στα έργα που μπορούν να αναλάβουν με βάση το ύψος του ανεκτέλεστο υπολοίπου των υπογεγραμμένων συμβάσεων. Ο Χρ. Σταϊκούρας μπορεί σε αυτό το στάδιο να είναι χαλαρός αλλά μάλλον ξεχνάει τι έχει κάνει στο παρελθόν ο Θανάσης Σίψας. Πριν από περίπου δύο δεκαετίες είχε προχωρήσει σε σειρά πληρωμένων καταχωρήσεων σε μεγάλου κύρους εφημερίδα κατά του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά. Είναι σκληρό καρύδι ο Σίψας όπως λένε οι συνάδελφοί του!

Ποια ορόσημα;

Η δυσάρεστη εικόνα με το Ταμείο Ανάκαμψης δε μπορεί πλέον να καλυφθεί. Πολλά από τα ορόσημα που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα (τεχνολογίας, υποδομών, κ.α.) δεν μπορούν πλέον να τηρηθούν και σε κάποιους κρατικούς φορείς έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Κάποιοι διαγωνισμοί δεν ξεκινούν ποτέ, κάποιοι άλλοι παγώνουν, κάποιοι άλλοι με προσωρινούς αναδόχους μεταφέρονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αδυνατεί να καλύψει τα υφιστάμενα έργα. Την ίδια στιγμή κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης άλλαζουν σκοπό και πάνε για επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, κ.λπ. όπως με το πρόσφατο παράδειγμα των απογευματινών χειρουργείων. Το ερώτημα είναι σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται οι, προβληματικές, υποδομές της Ελλάδας όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025. Και το ακόμα πιο μεγαλύτερο ερώτημα είναι «θα δοθεί παράταση ή θα χαθεί για πάντα μια σημαντική ευκαιρία;»

To άρθρο Ο ΣΥΡΙΖΑ, το χάλι και το χαλί, τα σενάρια μεταβατικού προέδρου, η CVC που ετοιμάζει νέες κινήσεις στην Ελλάδα, το άγχος για το Ταμείο Ανάκαμψης με τα δύσκολα ορόσημα και ο εργολάβος που πήρε πάλι το όπλο του! δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
συριζα, cvc, ελλαδα, cvc, αγχος, Γιαννης Ραγκουσης, ωδείο αθηνών, lse, εκλογες, τσιπρας, συγκεκριμένο, αθηνα, ΚΚΕ, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, ραγκουσης, ηπα, δεη, vivartia, nova, τραπεζες, φαρμακεια, group, βρυξέλλες, newsit, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, χρηματιστηριο, καθαρα δευτερα, αξια, newsit.gr, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2015, ωδείο αθηνών, επιδοτησεις, ηγεσια, ηπα, θεμα, μεγα, πλαισιο, προγραμμα, ρηγας, υγεια, υψος, φημες, lse, αγορα, αγωνια, αρθρο, αλεξ, ανοδος, ασια, αφθονια, βρυξέλλες, γεγονος, δημητρα, δεδομενο, δευτερο, δειχνει, δοθει, εγινε, ευρω, ειπε, εργα, εξι, ερωτηματολογιο, ευρωπη, εφιαλτης, εφημεριδα, ζαχαριαδης, ιδια, διαγωνισμοι, εικονα, καιγεται, κινηση, κλιμα, κομμα, λαθος, λειτουργια, λειπει, μηδεν, νεοτερος, νικο, ομαδα, παντα, ομιλος, ολγα, παιδια, πεμπτη, πυξιδα, προβληματα, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζυγο, σειρα, σπιτι, σχεδιο, τρια, φτανει, χερια ψηλα, χρονος, ωδειο, ωρες, group, αλυσιδα, χωρα, κωστας, κυριακη, ταξιδι, θανασης, υγειας, vivartia, χερια
Τυχαία Θέματα