Υπάρχουν συνδέσεις οπτικής ίνας… «Placebo»; Όταν τα 100Mbps είναι απλά… αυτό που λένε!

Τα πλεονεκτήματα μιας σύνδεσης οπτικής ίνας είναι αρκετά, αλλά αν από μια 100άρα VDSL μεταβείτε σε μια 100άρα fiber, μια «φτωχή» επιλογή για τα δεδομένα των οπτικών ινών, μην περιμένετε να αλλάξει η ζωή σας!

Είστε ενθουσιασμένοι που επιτέλους αποκτήσατε σύνδεση οπτικής ίνας στο σπίτι σας; Ίσως αισθάνεστε πως η ταχύτητα της σύνδεσής σας έχει φτάσει σε νέα επίπεδα μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιείτε οπτική ίνα. Αλλά

προσέξτε! Αν παραμένετε στα 100Mbps, μπορεί να πέφτετε θύματα του φαινομένου… «placebo», γιατί όπως και να το κάνουμε, τα 100Mbps παραμένουν πάντα… 100Mbps! Για να μην παρεξηγηθούμε, η οπτική ίνα σίγουρα παρέχει πιο σταθερές συνδέσεις και ταχύτητες κλειδωμένες πολύ κοντά στην ονομαστική τους τιμή, σε αντίθεση με μια VDSL 100Mbps που μπορεί να συγχρονίζει π.χ. στα 80Mbps. Αν όμως θεωρείτε πως περνάτε στην εποχή των αστραπιαίων ταχυτήτων του internet, περιορίζοντας την ταχύτητα οπτικής ίνας στην κατώτερη τιμή της, μόνο και μόνο για να γλιτώσετε μονοψήφιο αριθμό ευρώ στη μηνιαία σας συνδρομή, μάλλον θα απογοητευθείτε…

Τι είναι οι οπτικές ίνες;

Οι οπτικές ίνες αποτελούν την πιο σύγχρονη τεχνολογία για τη μετάδοση δεδομένων στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συνδέσεις χαλκού, οι οπτικές ίνες αξιοποιούν φως για τη μεταφορά των δεδομένων, προσφέροντας έτσι σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Αυτό σημαίνει ότι η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο θα είναι πιο σταθερή, ακόμη και σε ώρες αιχμής. Στη χώρα μας, οι πάροχοι προσφέρουν προγράμματα με ταχύτητες που ξεκινούν από τα 100Mbps και αγγίζουν μέχρι και το 1Gbps!

Η αλήθεια για την οπτική ίνα και τα 100Mbps

Οι οπτικές ίνες αποτελούν μία τεχνολογία με πολλαπλά πλεονεκτήματα, προσφέροντας δυναμικές ταχύτητες και σταθερότητα. Όμως, αν επιλέξετε μια σύνδεση 100Mbps, χάνετε το μεγαλύτερο μέρος των πλεονεκτημάτων αυτής της τεχνολογίας. Ας δούμε γιατί τα 100Mbps δεν είναι αρκετά:

Περισσότερες συσκευές σε έναν σπίτι, αυξημένη ανάγκη για ταχύτητα: Κάποτε, η μόνη συσκευή που συνδέονταν στο διαδίκτυο σε ένα νοικοκυριό ήταν ένας επιτραπέζιος υπολογιστής. Πλέον, στο router μας συνδέονται από smartphone, tablet και laptop μέχρι τηλεοράσεις, κλιματιστικά, παιχνιδομηχανές, air fryer, ρομποτικές σκούπες, LED φωτιστικά και «έξυπνα» κουδούνια! Με τον αριθμό των συσκευών που συνδέονται ταυτόχρονα στο διαδίκτυο να αυξάνεται… εκθετικά, σκεφθείτε πως το bandwidth κάθε σύνδεσης αποτελεί μια «λεωφόρο» την οποία καλούνται να μοιραστούν όλες οι προαναφερθείσες τεχνολογικές ευκολίες ενός νοικοκυριού. Η ανάγκη, επομένως, για υψηλότερη ταχύτητα γίνεται επιτακτική.Απαιτητικό streaming και gaming: Οι πλατφόρμες streaming προσφέρουν πλέον περιεχόμενο σε 4K και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε ένα σπίτι πολλαπλά μέλη της οικογένειας να παρακολουθούν διαφορετικά 4Κ προγράμματα ταυτόχρονα. Συγχρόνως, τα online παιχνίδια απαιτούν χαμηλή καθυστέρηση και υψηλή ταχύτητα για άψογη εμπειρία. Υπάρχουν games που απαιτούν download τριψήφιου αριθμού Gigabyte προκειμένου να εγκατασταθούν στο PC ή στην κονσόλα σας, οπότε είναι κρίμα να κοιτάζετε μαρτυρικά μια μπάρα να γεμίζει μέχρι να παίξετε τον τίτλο που λαχταράτε!Τηλεργασία και μεταφορές μεγάλων αρχείων: Αν εργάζεστε από το σπίτι, θα χρειαστείτε γρήγορη σύνδεση για βιντεοκλήσεις, VPN και μεταφορές μεγάλων αρχείων. Ειδικά αν δουλεύετε σε συνθήκες remote desktop, μια σύνδεση της τάξεως των 500Mbps θα μεταμορφώσει την εμπειρία σας, λόγω και της αυξημένης ταχύτητας upload, η οποία θα την συνοδεύει.Υψηλότερες ταχύτητες: Η πραγματική δύναμη της οπτικής ίνας

Για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες της οπτικής ίνας, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ταχύτητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες:

Ταχύτητες 300Μbps και άνω: Απολαύστε άμεση απόκριση και ταχύτατο κατέβασμα, ακόμη και όταν όλες οι συσκευές στο σπίτι είναι συνδεδεμένες ταυτόχρονα.Απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης: Με υψηλότερες ταχύτητες, μπορείτε να κάνετε streaming, gaming και να δουλεύετε χωρίς κανένα πρόβλημα καθυστέρησης.Προετοιμασία για το μέλλον: Επενδύοντας σε υψηλότερες ταχύτητες, εξασφαλίζετε ότι η σύνδεσή σας θα μπορεί να ανταποκριθεί και στις μελλοντικές απαιτήσεις της τεχνολογίας.

Μην αφήσετε τον ενθουσιασμό σας για την οπτική ίνα να σας ξεγελάσει. Εξασφαλίστε ότι η σύνδεσή σας δεν είναι μόνο οπτική ίνα… κατ’ όνομα, αλλά και πραγματικά γρήγορη, επενδύοντας σε ταχύτητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Αποφύγετε το «placebo» του fiber των 100Mbps και απολαύστε την πραγματική δύναμη των τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς!

FTTH (Fiber To The Home) / Χρήσιμα links για αναβάθμιση οπτικών ινών

Cosmote Fiber: https://www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/fiber.html

Vodafone Fiber: https://www.vodafone.gr/eshop/giga-fiber/c-120127/

Nova Fiber: https://nova.gr/statheri-tilefonia/programmata/gnwrise-to-nova-fiber

Keywords
Τυχαία Θέματα