Eurovision: Οι χώρες στις οποίες θα στραφούν όλα τα βλέμματα πάνω τους, για λόγους… μη καλλιτεχνικούς

Η φετινή Eurovision έχει ξεφύγει από τα συνηθισμένα και η συμμετοχή του Ισραήλ έχει ανάψει… πολύ πριν φτάσουν οι αποστολές στο Μάλμε.

Για όσους δεν θυμούνται, το αρχικό τραγούδι παρέπεμπε στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και έγινε ένας χαμός, με την EBU να απειλεί με αποκλεισμό το Ισραήλ αν δεν αλλάξει το τραγούδι.

Αυτό έγινε με… κυβερνητική παρέμβαση, ωστόσο δεν ήταν αρκετό

να κατευνάσει τα πνεύματα. Το αντίθετο μάλιστα. Εννέα εκπρόσωποι του διαγωνισμού (Ιρλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Βρετανία, Δανία, Λιθουανία και Φινλανδία) είχαν εκδώσει ανακοίνωση, τονίζοντας πως είναι ενάντια στον εκφοβισμό και της ισλαμοφοβίας, όπως και του αντισημιτισμού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SILVESTER (@silvesterbelt)

Αυτή ήταν η αρχή καθώς ακολούθησαν όλα όσα έχουμε δει μέσα στην εβδομάδα εντός και εκτός Αρένας.

Γι αυτό και η αποψινή Eurovision, πέρα από τα τραγούδια, θα έχει εντονο τηλεοπτικό ενδιαφέρον με ορισμένες αποστολές, τόσο για το πως θα αντιδράσουν επί σκηνής, όσο και για το πως θα αντιδράσει το ίδιο το κοινό, μετά και τον αποκλεισμό της Ολλανδίας.

Ισπανία

Την Παρασκευή η Ισπανία απείλησε με αποχώρηση καθώς καταφέρθηκε κατά της EBU, ζητώντας να διασφαλίσει «τον σεβασμό της και να δεσμευτεί για την ελευθερία του Τύπου». Οι διοργανωτές δεν απάντησαν, η Ισπανία απείλησε να αποχωρήσει, ωστόσο θα κατέβει.

Ιρλανδία

Το μεσημέρι του Σαββάτου (11/05) έγινε η τελευταία γενική πρόβα πριν από τον τελικό της Eurovision 2024. Ωστόσο, σε αυτήν δεν παρουσιάστηκε η Bambie Thug από την Ιρλανδία και έπαιξε βίντεο από την εμφάνισή της στον ημιτελικό. Κατά την αποχώρηση από την σκηνή η τραγουδίστρια δεν έφυγε μαζί με την αποστολή. Ρεπόρτερ του Sky news τους κυνήγησε στα καμαρίνια, ρωτώντας τους αν θα συμμετέχουν στον τελικό και γιατί δεν είναι μαζί τους η Bambie, αλλά δεν έβγαλαν μιλιά και αποχώρησαν πολύ σοβαροί.

Bambie Thug's team remained tight-lipped when asked by a Sky reporter about Bambie Thug's absence from the flag parade. It is said the singer missed the final rehearsal due to "a situation" they said needed "urgent attention" from organisers

Latest https://t.co/v1j574Ak4M pic.twitter.com/n0BkSmRWNj

Sky News (@SkyNews) May 11, 2024

Στη πορεία έβγαλαν και μια ανακοίνωση που ουσιαστικά αναφέρουν ότι θα συμμετέχουν κανονικά στον διαγωνισμό: «Υπήρχε μία κατάσταση όσο περιμέναμε να ανέβουμε στη σκηνή για την παρέλαση των χωρών, η οποία ένιωσα πως απαιτούσε την επείγουσα προσοχή της EBU. Η EBU έλαβε υπόψη αυτό το ζήτημα σοβαρά και είχαμε συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι έχασα τη γενική πρόβα – πραγματικά ζητώ συγγνώμη από τους fans που ήρθαν να με δουν. Ελπίζω να σας δω στη σκηνή απόψε».

Εσθονία

Με το που έγινε γνωστή η αποβολή της Ολλανδίας κυκλοφόρησε η πληροφορία πως οι εκπρόσωποι της Εσθονίας, θα αποχωρούσαν από τον διαγωνισμό. Ηταν μία από τις ομάδες που εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους με την απόφαση της EBU, ωστόσο θα συμμετέχουν κανονικά.

Λετονία

Οι Λετονοί κι αυτοί, σε πιο «ξύλινο λόγο», εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με την παρουσία του Ισραήλ, τονίζοντας πως θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος. Ηταν στη «λίστα» των αποστολών που δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους με την παρουσία της Εντέν Γκολάν, αλλά προς το παρόν φαίνεται πως δεν θα προβούν σε άλλες αντιδράσεις.

Ισραήλ

Η Εντέν Γκολάν θα είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο της βραδιάς. Αναμένεται να ακούσει έντονες αποδοκιμασίες, όπως επίσης αναμένεται η EBU να τις «φιλτράρει» ώστε να μην περάσει αυτό στους δέκτες. Το θέμα είναι βέβαια πως θα αντιδράσει η ίδια πάνω στη σκηνή και αν θα καταφέρει να παραμείνει συγκεντρωμένη στο πρόγραμμά της, μετά τα όσα έχουν συμβεί.

A member of the crowd shared the video to X, writing, "Anyway here's the crowds reaction to Hurricane". The Israeli entry to the competition has drawn criticism due to the continuing war against Hamas in Gaza

Eurovision 2024 live updates https://t.co/v1j574Ak4M pic.twitter.com/AmoTeOwXuN

Sky News (@SkyNews) May 11, 2024Ελλάδα

Η δική μας Μαρίνα Σάττι με την στάση της στην συνέντευξη Τύπου μετά τον ημιτελικό, θέλησε να δικαιολογηθεί για την στάση της (το ίδιο έκανε και η ΕΡΤ), όμως ελάχιστοι πείστηκαν πως τα… χασμουρητά δεν έγιναν εσκεμμένα όταν μιλούσε η Ισραηλινή εκπρόσωπος. Η ίδια έχει βέβαια να σκεφτεί πως πρέπει να τραγουδήσει με φαρυγγίτιδα, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον το πως θα την υποδεχτεί το κοινό, αφού οι φιλοπαλαιστίνιοι την… λάτρεψαν, όπως και τον Ολλανδό που αποθεώθηκε χθες το βράδυ στην πρόβα, παρά την απουσία του.

Διαβάστε επίσης:

Eurovision: Τα 25 τραγούδια του τελικού – Πώς θα γίνει η ψηφοφορία και η αγωνία της EBU που απέκλεισε την Ολλανδία

Ατέλειωτο χάος στην Eurovision: Η Γαλλία διέκοψε την πρόβα και έστειλε μήνυμα για τη Γάζα – Διαδηλώσεις έξω από το στάδιο (videos)

O Τραμπ διαψεύδει δημοσίευμα ότι εξετάζει την Νίκι Χέιλι ως υποψήφια αντιπρόεδρο του

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurovision,