Απεβίωσε ο «Γκέμπελς» της Βόρειας Κορέας, Κιμ Κι Ναμ

Σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε ο Κιμ Κι Ναμ, ο «αρχιτέκτονας» της δημόσιας εικόνας της δυναστείας των Κιμ και επικεφαλής της υπηρεσίας της προπαγάνδας στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ Κι Ναμ πέθανε την Τρίτη λόγω γήρατος και «δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων», καθώς νοσηλευόταν σε νοσοκομείο από το 2022, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Σήμερα το πρωί, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, απέτισε σιωπηλά φόρο τιμής στον Κιμ Κι Ναμ, και κοίταξε γύρω από

τον τάφο με «πικρή θλίψη για την απώλεια ενός βετεράνου επαναστάτη που είχε παραμείνει απεριόριστα πιστός στο καθεστώς», ανέφερε το κρατικό KCNA.

Νότια Κορέα: Πεθανε ο «Γκέμπελς»

Την ίδια ώρα, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap παρομοίασε τον 94χρονο με τον Γιόζεφ Γκέμπελς, στον οποίο αποδίδεται το απόφθεγμα «επαναλαμβάνοντας ένα ψέμα αρκετά συχνά, αυτό γίνεται αλήθεια».

Ο Κι Ναμ διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Προπαγάνδας της Πιονγκγιάνγκ το 1966, όπου συνεργάστηκε στενά με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, προκάτοχο και πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αργότερα ο Κιμ Κι Ναμ προήχθη σε επικεφαλής του τμήματος διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των μηνυμάτων της χώρας. Η στενή φιλική σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, ήταν αρκετή για να τον περιγράφουν ως έναν από τους «φίλους που τα έπιναν παρέα».

Τη δεκαετία του 1970, τέθηκε επικεφαλής του κρατικού φερέφωνου, της εφημερίδας Rodong Sinmun και στη πορεία συνέβαλε στα μέγιστα για την εδραίωση του Ιλ Σουνγκ ως «εθνοπατέρα» της Βόρειας Κορέας, αλλά και στην υποστήριξη της διαδοχής από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ο Κιμ Κι Ναμ είναι επίσης ένας από τους ελάχιστους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους που έχουν επισκεφθεί τη Νότια Κορέα, προκειμένου να παραστεί ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στην κηδεία του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Κιμ Ντε Τζουνγκ το 2009.

Είχε συνταξιοδοτηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 2010, μεταβιβάζοντας τον ρόλο του στην αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, την Κιμ Γιο Γιονγκ.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Τρομακτική προσγείωση Boeing 767 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης – Χωρίς τις μπροστινές ρόδες (videos)

To Ισραήλ κωφεύει στις προειδοποιήσεις για την επίθεση στη Ράφα – Δυσκολεύει η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία

Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκε και το τελευταίο θύμα από την κατάρρευση της γέφυρας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απεβίωσε, Γκέμπελς, Βόρειας Κορέας Κιμ Κι Ναμ,apeviose, gkebels, voreias koreas kim ki nam