Reuters/Ipsos: Ισοπαλία θρίλερ για Μπάιντεν και Τραμπ δείχνει νέο γκάλοπ – Ο ρόλος του αντιεμβολιαστή Κένεντι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του και εκ νέου υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είναι ισόπαλοι στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών παίζουν η δίκη του Τραμπ από τη μία και

από την άλλη οι επικρίσεις που δέχεται ο Μπάιντεν για την υποστήριξή του στον πόλεμο του Ισραήλ.

Περίπου το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην οκταήμερη δημοσκόπηση, η οποία έκλεισε την Τρίτη, δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Μπάιντεν, εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν σήμερα, με το ίδιο ποσοστό να επιλέγει τον Τραμπ.

Η έρευνα είχε περιθώριο λάθους περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Μεταξύ όσων δήλωσαν ότι ήταν απολύτως βέβαιοι ότι θα ψήφιζαν τον Νοέμβριο, ο Μπάιντεν είχε ένα προβάδισμα 3 μονάδων.

Περίπου το 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι δεν είχε επιλέξει έναν υποψήφιο, στράφηκε προς επιλογές τρίτων ή μπορεί να μην ψηφίσει καθόλου.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 13% των ερωτηθέντων θα επέλεγε τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, έναν ακτιβιστή κατά των εμβολίων που διεκδικεί ως ανεξάρτητος την προεδρία. Η προηγούμενη δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Απρίλιο έδειξε ότι ο Κένεντι είχε υποστήριξη 8%.

Οι δίκες του Τραμπ, η ηλικία και το Μεσανατολικό πονοκέφαλος για Μπάιντεν

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα επηρεάσουν το προεκλογικό κλίμα οι δικαστικές περιπέτειες του Τραμπ, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει συνολικά τέσσερις εκκρεμείς ποινικές δίκες μέχρι τον Νοέμβριο.

Ειδικά αυτή που εξελίσσεται τώρα στο Μανχάταν, με κατηγορίες ότι ο Τραμπ κάλυψε μια πληρωμή σε ηθοποιό ταινιών ενηλίκων πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 με αντάλλαγμα τη σιωπή της για μια υποτιθέμενη σεξουαλική επαφή που είχε μαζί του, συζητείται έντονα στις ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι μια προηγούμενη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε επίσης ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρούσε τις κατηγορίες σοβαρές. Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες και αρνείται οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση.

Οι άλλες δίκες αφορούν κατηγορίες που ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020 ή ότι χειρίστηκε εσφαλμένα ευαίσθητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από την προεδρία το 2021. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος για όλες τις κατηγορίες.

Όσο για τον Μπάιντεν, καταγράφονται ανησυχίες για την ηλικία του – 81 ετών – καθώς και έντονη κριτική από ένα κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματός του για την υποστήριξή του στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Οι διαδηλώσεις έχουν αναστατώσει τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες των Δημοκρατικών ότι ορισμένοι νεαροί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του Μπάιντεν.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos περιελάμβανε απαντήσεις από 3.208 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που ερωτήθηκαν διαδικτυακά σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ζελένσκι ακυρώνει όλα τα ταξίδια του στο εξωτερικό – Δυσκολεύει η κατάσταση στο Χάρκοβο

Το Ιράν υιοθέτησε το weekend την Παρασκευή και το Σάββατο

Σπάνια σιαμαία «αράχνη» γεννήθηκαν με τρία πόδια και τέσσερα χέρια – Η καθοριστική επέμβαση και τα στατιστικά (photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα