Γερμανία: Στο «τραπέζι» η υποχρεωτική στράτευση στα 18 υπό τον «φόβο» ανοιχτής σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Την επαναφορά του μέτρου της στράτευσης των νέων στην ηλικία των 18 ετών μελετά η κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς εκφράζονται φόβοι για πολεμική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, όπως αποκαλύπτεται από στρατιωτικές αναλύσεις που διέρρευσαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Sunday Telegraph.

Οι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων συζητούν τρία δυνητικά πλάνα- από

τα οποία τα δύο προβλέπουν την υποχρεωτική στράτευση για ένα χρόνο για όσους φτάνουν στο 18ο έτος της ηλικίας τους.

Κατά το δημοσίευμα οι Γερμανοί αξιωματούχοι βρίσκονται τα τελικά στάδια των συζητήσεων με τον υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, και τον επόμενο μήνα θα δημοσιοποιηθούν τα σχέδια του στρατεύματος. Ο Μπόρις Πιστόριους σε επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πεπεισμένος ότι η Γερμανία «χρειάζεται ένα είδος κατάταξης στον στρατό» για τους νέους. Κατά το παρελθόν επίσης είχε χαρακτηρίσει «λάθος» την απόφαση που ελήφθη το 2011 για αναστολή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Μία από τις προτάσεις που εξετάζεται στο Βερολίνο προβλέπει ότι όλοι οι άνδρες και γυναίκες θα κατατάσσονται στον στρατό μόλις γίνουν 18 ετών. Η προηγούμενη πολιτική της Γερμανίας για την υποχρεωτική στράτευση αφορούσε μόνο τους άνδρες. Για να συμπεριληφθούν και οι γυναίκες στο μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης, θα πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση, αλλά το υπουργείο άμυνας θεωρεί ότι η αλλαγή αυτή «πιθανότατα θα τύχει κοινωνικής αποδοχής».

Μια άλλη πρόταση από αυτές που βρίσκονται στο τραπέζι, αφορά στην επαναφορά του μέτρου για την υποχρεωτική στράτευση των ανδρών στην ηλικία των 18 ετών, οι οποίοι θα συμπληρώνουν μια διαδικτυακή φόρμα σε αυτή την ηλικία και η ηγεσία του στρατεύματος θα κάνει επιλογή των στρατεύσιμων.

Η τρίτη επιλογή υπό εξέταση δεν αναφέρεται σε υποχρεωτική στράτευση των νέων, αλλά επικεντρώνεται στην «βελτιστοποίηση» του ισχύοντος συστήματος με πιο δυναμικές καμπάνιες για την προσέλκυση νέων στο στράτευμα.

Τα σχέδια για αλλαγές στο γερμανικό στράτευμα μελετώνται καθώς οι εντάσεις στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και με τις δυνάμεις του Πούτιν να ενισχύουν τις θέσεις τους στην Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει μια παγκόσμια σύγκρουση, αλλά προειδοποίησε ότι ο στρατός του είναι έτοιμος για να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Στο μεταξύ ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ουκρανοί που έχουν άδεις διαμονής και εργασίας στη Γερμανία μπορούν να παραμείνουν, παρόλο που η κυβέρνηση του Κιέβου προσπαθεί να πείσει τους Ουκρανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν στα μέτωπα. «Η νομική κατάσταση είναι τέτοια που η άδεια διαμονής εδώ δεν τίθεται υπό συζήτηση», δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς, προσθέτοντας ότι «όσοι εργάζονται έχουν την ασφάλεια της άδειας παραμονής».

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μπροστά στις ανεξέλεγκτες φωτιές

Γάζα: Με σφοδρούς βομβαρδισμούς ο «εορτασμός» για τα 76χρονα του Ισραήλ – Στο στόχαστρο και οι πρόσφυγες της Τζαμπαλίγια (videos)

Αυστραλία: Προσγείωση-θρίλερ αεροπλάνου με την «κοιλιά» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, Μελετά, ΝΑΤΟ-Ρωσίας,germania, meleta, nato-rosias