Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο – Ζητούν επιπλέον μέτρα – «Τo panic button δεν αρκεί»

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως) έχει προκαλέσει η νέα γυναικοκτονία στο Μενίδι.

Για άλλη μία φορά, η Κουμουνδούρου τονίζει την ανάγκη να κατοχυρωθεί ο όρος «γυναικοκτονία», κάτι στο οποίο η κυβέρνηση έχει δηλώσει αντίθετη, ενώ με δήλωσή της η Κατερίνα Νοτοπούλου επισημαίνει πως «ένα Panic Button δεν αρκεί» και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει

περισσότερα για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

«To Panic Button δεν αρκεί. Καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία 10 μέρες πριν, δολοφονημένη σήμερα στη μέση του δρόμου. Σήμερα θρηνούμε μια νέα γυναίκα 40 ετών που βρέθηκε νεκρή στη μέση του δρόμου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δολοφονήθηκε από το χέρι του πρώην συντρόφου της τον οποίο είχε καταγγείλει δυο φορές για ενδοοικογενειακή βία με την τελευταία καταγγελία να έχει γίνει το Μεγάλο Σάββατο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΛΑΣ που έρχονται στη δημοσιότητα, της είχε χορηγηθεί panic button αλλά δεν είναι γνωστό εάν το είχε ενεργοποιήσει. Για ακόμη μια φορά θρηνούμε μια γυναίκα που ενώ βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τα όσα περνούσε, βρέθηκε νεκρή. Ακόμη μια τραγική απόδειξη ότι οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν είναι αρκετές» αναφέρει αρχικά η Κ. Νοτοπούλου.

«Διαρκώς γινόμαστε μάρτυρες κακοποίησης και ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ. Μέσα σε μόλις 6 ημέρες, καταγγέλθηκαν στην ΕΛΑΣ 493 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Η ενίσχυση της εφαρμογής των διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στη χώρα μας καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να λάβει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πετύχουμε ως χώρα την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Πόσες ακόμη Γυναίκες θύματα Έμφυλης Βίας θα θρηνήσουμε μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα;» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «απαιτείται επαρκής στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών με λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες με αυξημένη χρηματοδότηση και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Με ενίσχυση του Δικτύου Δομών για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας. Με δράσεις και ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας αλλά και επαρκή ενημέρωση που ξεκινά από το οικογενειακό περιβάλλον και το σχολείο.Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να μη λείψει ξανά Καμία».

ΣΥΡΙΖΑ: «Να κατοχυρωθεί ο όρος “γυναικοκτονία”»

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του σχολίασε πως η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει καλύτερα αυτά τα περιστατικά: «Μια γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη στο Μενίδι, στη μέση του δρόμου, με ένα μαχαίρι καρφωμένο πάνω της. Εγινε γνωστό ότι είχε κάνει καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, με την τελευταία στις 7 Μαΐου. Η κυβέρνηση οφείλει να δεχτεί τη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, ως μια ελάχιστη συμβολή στη συνολική κοινωνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη την επικοινωνιακή διαχείριση και τον αυτοθαυμασμό για τις υψηλές επιδόσεις της στην ασφάλεια των πολιτών, που έτσι κι αλλιώς δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, και να λάβει μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των καταγγελιών, με εξειδικευμένο και επαρκή προσωπικό.»

Κόσμος: «Γυναικοκτονίες ατομικής ευθύνης»

Ο «ΚΟΣΜΟΣ» έκανε λόγο για «γυναικοκτονίες ατομικής ευθύνης» και μάλιστα έκανε κριτική κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως επιχειρεί να «μεταβιβάσει τις ευθύνες στα θύματα».

«Ο πρωθυπουργός ομολόγησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την προσέγγισή του απέναντι στην ανεξέλεγκτη αύξηση των γυναικοκτονιών επί των ημερών του. Σε πρωινή του συνέντευξη, εντόπισε ως μείζον την ανάγκη για “συνολική προσπάθεια ευαισθητοποίησης κυρίως των γυναικών”, των θυμάτων, όχι των κακοποιητών, όχι της κοινωνίας, όχι της γειτονιάς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί στη δική του σκέψη δεν χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες δομές. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός που ακόμα αρνείται να νομοθετήσει την γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα, παρότι είδαμε αύξηση 187,5% μόνο μέσα στο 2020-21, ο πρωθυπουργός της συνεπιμέλειας που δίνει πρόσβαση στα θύματα από τους κακοποιητές τους, ο πρωθυπουργός που αρκέστηκε σε ένα app για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, σήμερα κατηγόρησε τα θύματα πως φταίνε γιατί “δεν χρησιμοποιούν τους ξενώνες”» αναφέρουν αρχικά και συνεχίζουν:

«Ίσως ο πρωθυπουργός εννοεί ότι η δολοφονημένη Κυριακή στους Αγίους Αναργύρους δεν έπρεπε να πάει στο αστυνομικό τμήμα, αλλά στον ξενώνα και γι’ αυτό δολοφονήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι εκτός πραγματικότητας, γνωρίζει. Και αυτό τον καθιστά επισήμως ασύδοτο με όσα υποστήριξε σήμερα προκειμένου να μεταβιβάσει τις ευθύνες του στα ίδια τα θύματα. Victim blaming που θα ζήλευε ακόμα και ο Donald Trump.» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο “κεντρώος” Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη για ακροδεξιούς χαρακτηρισμούς στελεχών του, αλλιώς να βάλει την περικεφαλαία του»

Μαρινάκης για νέα γυναικοκτονία: Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα

Νέα Αριστερά για Μητσοτάκη: «Σπόνσορας της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας – Μέγας χορηγός των εθνικιστών του VMRO»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γυναικοκτονία, Μενίδι, Αντιδράσεις, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟΣΜΟΣ, – Τo,gynaikoktonia, menidi, antidraseis, syriza, kosmos, – to