Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Kαλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη

«Είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί την χαρακτήρισε ως προκλητική ενέργεια και τόνισε ότι θα ζητήσει την αντιστροφή της απόφασης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας

και Τουρκίας και επεσήμανε πως η χώρας μας συμμετέχει με αυτές, με αυτοπεποίθηση.

Αφότου σημείωσε πως υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, παραδέχθηκε πως «αυτό δεν μπορεί να ακυρώσει τις εστίες έντασης» και ανέφερε πως δεν έχει λυθεί το βασικό ζήτημα, αυτό της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την πολιτική της» είπε, αλλά «η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της».

Ωστόσο, «επειδή διαφωνούμε σε ζητήματα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε».

«Σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ πιο θωρακισμένη αμυντικά και πολιτικά, σε σχέση με την Τουρκία. Μιλάμε με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση» είπε σε άλλο σημείο.

«Το ότι δεν έχουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας εδώ και 12 μήνες, πρώτη φορά από 74 και μετά, ότι μιλάμε για προσφυγικό, είναι κέρδος» επεσήμανε.

Όσον αφορά στη διευθέτηση του βασικού προβλήματος, ΑΟΖ και υφαλοκριπίδας, παραδέχθηκε πως «δεν θα λυθεί εύκολα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και να εγκυμονεί ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου».

Το θέμα της Μονής της Χώρας

Ερωτώμενος για τη Μονή της Χώρας, που η Τουρκία μετέτρεψε σε τζαμί, έκανε λόγο για «παντελώς αχρείαστη και προκλητική ενέργεια» η οποία «δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» καθώς είναι ένα παγκόσμιο μνημείο.

Παρότι η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και χρόνια, το ότι τίθεται τώρα σε ισχύ, όπως είπε, του δίνει την ευκαιρία θα θέσει το ζήτημα στον Ερντογάν.

Η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

Σχετικά με την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η «Ελλάδα είναι συνταγματική χώρα, δεν θα απαγορεύμε σε ξένο ηγέτη να έρθει και να κάνει ιδιωτική επίσκεψη».

Παρότι έκρινε ότι ο χρόνος της επίσκεψης δεν είναι ο «κατάλληλος», καθώς έρχεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές και ενώ υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, «το θέμα πήρε μεγαλύτερη έκταση απ΄ό,τι του αξίζει».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρθηκε στην νέα πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, αναφέροντας πως η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών – όπως έκανε και ο ίδιος, παρότι «διαφωνούσα».

«Ας κάνουμε λίγο υπομονή» ζήτησε.

Διαβάστε επίσης:

Στα βόρεια προάστια σήμερα ο Κασσελάκης – Στο φουλ οι προεκλογικοί ρυθμοί

Κωνσταντινούπολη: Διάβημα προς UNESCO στέλνει η Αθήνα για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Τελικός Eurovision: Μύλος με το Ισραήλ – «Πάγος» στον Ολλανδό, ισπανική απειλή αποχώρησης και θόρυβος για Σάττι

Keywords
Τυχαία Θέματα