Νέα Καληδονία: Αντιμέτωπη με τις λανθασμένες επιλογές της η Γαλλία – Δάκτυλο Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν «βλέπει» το Παρίσι (videos)

Στους έρημους δρόμους της πρωτεύουσας της Νέας Καληδονίας, Νουμέα, κάθε ξένος θεωρείται απειλή όταν πέσει το σκοτάδι. Δεν μπορείς να περάσεις από κανένα δρόμο χωρίς να πέσεις πάνω σε ένα οδόφραγμα, όπου οι «επιτροπές γειτονιάς» ελέγχουν την κίνηση. Πολλοί οπλοφορούν.

Η Νουμέα ζει μέρες τρόμου. Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο πρωτοφανές κύμα βίας που σαρώνει τη Νέα Καληδονία τα τελευταία 24ωρα. Ένας από αυτούς ήταν αστυνομικός, που δέχτηκε πυρά από άλλους αστυνομικούς.

Ξένο δάκτυλο «βλέπει» το Παρίσι

Η έξαρση βίας ανάμεσα στους  διαδηλωτές και την αστυνομία στη Νέα Καληδονία, που είναι γαλλικό έδαφος, είναι αποτέλεσμα ξένης παρέμβασης, υποστηρίζει η κυβέρνηση του Παρισιού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ισχυρίστηκε ότι τα βίαια επεισόδια, που έχουν στοιχίσει τη ζωή τριών ιθαγενών Κανάκ και ενός αστυνομικού, υποδαυλίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν είναι φαντασία. Λυπάμαι, αλλά κάποιοι αυτονομιστές έχουν κάνει μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν», λέει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και υπόσχεται αποκατάσταση της τάξης.

Μιλώντας στο Politico αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζει πως «εντοπίστηκαν ενέργειες από την Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν στη Νέα Καληδονία τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Και προωθούν το αφήγημα ότι η Γαλλία είναι αποικιοκρατική δύναμη».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς. «Αντί να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι υποστηρίζει τις αυτονομιστικές διαδηλώσεις στη Νέα Καληδονία, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας θα έπρεπε να εστιάσει την προσοχή στην αποτυχημένη πολιτική της χώρας στις εξωχώριες κτήσεις, που οδήγησε σε αυτές τις διαδηλώσεις», δήλωσε ο Αϊχάν Χατζίζαντα.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε πολύ κακό επίπεδο, καθώς η Γαλλία υποστηρίζει την Αρμενία – ιστορικό αντίπαλο του Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο.

Τι λένε οι ιθαγενείς Κανάκ

Στη Νέα Καληδονία, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, 1.200 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας, οι διαδηλώσεις έχουν πυροδοτηθεί από την απόφαση της γαλλικής Βουλής να γίνει συνταγματική μεταρρύθμιση στη νησιωτική περιοχή, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε ζει εκεί τουλάχιστον 10 χρόνια να έχει δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές. Οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας και κυρίως το κίνημα των ιθαγενών Κανάκ καταγγέλλουν ότι η απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης έχει στόχο την περιθωριοποίηση των ντόπιων.

Ο Ροχ Ουαμιτάν, πολιτικός που εκπροσωπεί την κοινότητα των Κανάκ στο Κογκρέσο της Νέας Καληδονίας αναρωτιέται «γιατί να δαιμονοποιείται αυτή η χώρα» -το Αζερμπαϊτζάν- όταν «η Γαλλία υποστηρίζει καταπιεστικά και αυταρχικά καθεστώτα όπως στο Τόγκο, το Τσαντ και το Ντζιμπουτί, εκπαιδεύει τις δυνάμεις ασφαλείας, παρέχει στρατιωτικούς συμβούλους και πουλάει όπλα».

Η γαλλική κυβέρνηση απάντησε στις διαδηλώσεις κηρύσσοντας τη Νέα Καληδονία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον απαγόρευσε την χρήση της πλατφόρμας TikTok, μέσω της οποίας επικοινωνούν όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Το Παρίσι διαμηνύει ότι «δεν θα γίνει ανεκτή η βία» – όπως είπε ο πρωθυπουργός Ατάλ.

Επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν

Με περίπου 250.000 κατοίκους, η Νέα Καληδονία κατοικήθηκε πριν από 3.000 χρόνια από ιθαγενείς των νησιών του Ειρηνικού και πήρε το όνομα από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ το 1774. Κατακτήθηκε από τους Γάλλους το 1853. Τα τελευταία χρόνια οι γαλλικές αρχές κατηγορούνται για συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των ιθαγενών Κανάκ και για χρόνια υπανάπτυξη.

Η συνταγματική αναθεώρηση που δίνει στην ουσία δικαίωμα ψήφου σε εποίκους αναζωπύρωσε μια ατμόσφαιρα εμφυλίου πολέμου στη Νέα Καληδονία και τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών οδηγούν την περιοχή στο σκοτεινό παρελθόν, όπως σχολιάζει η γαλλική Le Monde, προσθέτοντας ότι  η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αποτέλεσμα «της δραματικής αποτυχίας της γαλλικής κυβέρνησης στη Νέα Καληδονία».

Διαβάστε επίσης:

EBU: Δεν είχαμε πρόθεση να δυσφημιστεί η σημαία της ΕΕ – Η απάντηση στον Μαργαρίτη Σχοινά

Ο νικητής της Eurovision Nemo προτρέπει την Ελβετία να αναγνωρίσει το τρίτο φύλο

NYT: Γιατί προελαύνουν οι Ρώσοι – Οι φόβοι των ΗΠΑ για ανακωχή και «παγωμένη» σύγκρουση και η ορμή της Μόσχας

Keywords
Τυχαία Θέματα