NYT: Γιατί προελαύνουν οι Ρώσοι – Οι φόβοι των ΗΠΑ για ανακωχή και «παγωμένη» σύγκρουση και η ορμή της Μόσχας

Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί ότι η ορμή της Ρωσίας αλλάζει την τροχιά του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους New York Times. Πολλοί παράγοντες βοηθούν τη στρατιωτική πρόοδο της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης στη ροή του αμερικανικού οπλισμού και των τεχνολογικών καινοτομιών της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.

Μόλις πριν από 18 μήνες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου συζητούσαν αν οι δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και

να απωθηθούν εντελώς από τη χώρα.

Πλέον, όπως εξηγούν οι New York Times, μετά από μήνες αργής ρωσικής προόδου επέκτασης στο ουκρανικό έδαφος και τεχνολογικών αλμάτων στην αντιμετώπιση των αμερικανικών όπλων, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνει αρκετή δυναμική για να αλλάξει την τροχιά του πολέμου και να αντιστρέψει τις κάποτε ζοφερές προοπτικές.

Τις τελευταίες ημέρες, τα στρατεύματα της Μόσχας ξεκίνησαν μια νέα προέλαση κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, αναγκάζοντας την Ουκρανία να εκτρέψει τα ήδη λίγα στρατεύματά της για να υπερασπιστεί μια περιοχή που πήρε πίσω από τις ρωσικές δυνάμεις το 2022.

Το πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξουδετερώνονται από ρωσικές τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου, οι οποίες ήρθαν στο πεδίο της μάχης αργά, αλλά έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά αποτελεσματικές. Και η πολύμηνη συζήτηση στην Ουάσιγκτον για το αν θα αποσταλεί στην Ουκρανία ένα πακέτο όπλων και πυρομαχικών 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων δημιούργησε ένα «παράθυρο» που η Ρωσία έχει σαφώς εκμεταλλευτεί, παρόλο που το Κογκρέσο εν τέλει ενέκρινε τη νομοθεσία.

Σε συνεντεύξεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι πολλά από αυτά τα ρωσικά κέρδη είναι αναστρέψιμα μόλις αποκατασταθεί η ροή αμερικανικού οπλισμού, πιθανότατα κάποια στιγμή τον Ιούλιο, και όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρει τρόπους να στείλει περισσότερα και νεότερα στρατεύματα στο μέτωπο. Αλλά διστάζουν να κάνουν προβλέψεις για το πού μπορεί να βρίσκεται η πρώτη γραμμή ακόμη και σε λίγους μήνες από τώρα, ή εάν ο κ. Ζελένσκι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια καθυστερημένη αντεπίθεση το επόμενο έτος, μετά από αυτήν που απέτυχε παταγωδώς την περασμένη άνοιξη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε την Κυριακή ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει κόστος» αναφερόμενος στις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή όπλων. Επέμεινε, ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σπεύσουμε αυτή τη βοήθεια». Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να απορρίπτει την πρόταση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας ότι η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μπορεί να είναι απαραίτητη, μια εκτίμηση που το γραφείο του κ. Μακρόν δήλωσε πρόσφατα ότι «υποστηρίζεται απολύτως».

Κατ’ ιδίαν, ορισμένοι από τους βοηθούς του προέδρου Μπάιντεν ανησυχούν ότι όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν βασικά μαθήματα από τον πόλεμο -για τεχνολογίες που λειτουργούν και εκείνες που δεν λειτουργούν- έτσι και ο Πούτιν. Και η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι ότι καθώς η Ρωσία αντικαθιστά τα όπλα που καταστράφηκαν τους πρώτους 27 μήνες του πολέμου, ο κ. Πούτιν μπορεί να ανακτήσει εδάφη ακριβώς τη στιγμή που ο κ. Μπάιντεν ετοιμάζεται να συναντήσει τους στενότερους συμμάχους του της G-7 τον επόμενο μήνα. Δεν είναι σίγουρο πλέον εάν ο κ. Μπάιντεν θα μπορέσει να επαναλάβει τον ισχυρισμό που έκανε στη Φινλανδία το περασμένο καλοκαίρι, ότι ο κ. Πούτιν «έχει ήδη χάσει αυτόν τον πόλεμο».

Ορισμένοι βετεράνοι που ασχολούνται με τις αντιπαραθέσεις του Πούτιν δεν εκπλήσσονται για αυτή τη τροπή των γεγονότων. «Η Ρωσία πολλές φορές ξεκινά τους πολέμους της άσχημα και τελειώνει δυνατά», είπε ο Στίβεν Τζέι Χάντλεϊ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, σε διάσκεψη του Χάρβαρντ την Παρασκευή. Τώρα, είπε, η Ρωσία «έφερε τη μάζα της» -έναν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό για να αντλήσει στρατεύματα και μια «τεράστια στρατιωτική υποδομή».

Όπως εκτίμησε ο Χάντλεϊ, πολλοί παράγοντες βοηθούν τη στρατιωτική προέλαση της Ρωσίας. Λόγω της καθυστέρησης στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ, η Ρωσία κατάφερε να επιτύχει τεράστιο πλεονέκτημα πυροβολικού έναντι της Ουκρανίας. Η έλλειψη πυρομαχικών στην αεράμυνα επέτρεψε επίσης στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την αεροπορική της δύναμη με περισσότερη ασφάλεια, επιτιθέμενη σε ουκρανικές γραμμές με «βόμβες ολίσθησης». Με περισσότερα πυρομαχικά αεράμυνας, η Ουκρανία θα ήταν σε θέση να περιορίσει τη δράση της αεροπορίας.

Η καθυστέρηση στις αμερικανικές προμήθειες συνδυάστηκε με μια παρόμοια μεγάλη καθυστέρηση από την Ουκρανία στην έγκριση ενός νόμου κινητοποίησης για να φέρει περισσότερους και νεότερους στρατιώτες στο μέτωπο. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έντονες ελλείψεις σε προσωπικό και αγωνίζεται να παράσχει επαρκή εκπαίδευση σε όσους διαθέτει.

Αλλά όλα αυτά τα ρωσικά πλεονεκτήματα δεν θα διαρκέσουν επ’ αόριστον και οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να κάνουν μια προέλαση αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός στο Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη στην Ουάσιγκτον.

«Το 2024, ο ρωσικός στρατός απολαμβάνει ένα πλεονέκτημα σε υλικό και στρατηγική πρωτοβουλία, αν και μπορεί να μην αποδειχθεί αποφασιστική», είπε ο κ. Κόφμαν. «Η χρονιά αντιπροσωπεύει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη Ρωσία. Αλλά αν ο ρωσικός στρατός δεν είναι σε θέση να μετατρέψει αυτά τα πλεονεκτήματα σε κέρδη στο πεδίο της μάχης και να δημιουργήσει δυναμική, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το παράθυρο να αρχίσει να κλείνει καθώς μπαίνουμε στο 2025».

Είτε είναι προσωρινή είτε όχι, η νέα ορμή της Ρωσίας είναι πιο εμφανής στο Χάρκοβο, σκηνή μιας από τις μεγαλύτερες μάχες με τανκς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πραγματικός στρατηγικός στόχος της Ρωσίας για την κατάληψη εδαφών γύρω από το Χάρκοβο είναι να αναγκάσει τα στρατεύματα της Ουκρανίας να κινηθούν για να ενισχύσουν την πόλη, αποδυναμώνοντας τις γραμμές του μετώπου αλλού. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ευκαιρία για άλλη μια ρωσική κίνηση τον Ιούνιο, στο Ντονμπάς, το τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας που το Κρεμλίνο έχει προσαρτήσει και προσπαθεί να καταλάβει ολόκληρο.

«Ο ρωσικός επιθετικός στόχος είναι πιθανό να προσελκύσει ουκρανικές εφεδρείες και μονάδες ελίτ και στη συνέχεια να τις παγιδεύσει στο Χάρκοβο, αποδυναμώνοντας έτσι το υπόλοιπο μέτωπο», είπε ο κ. Κόφμαν. «Ο πρωταρχικός στόχος της Ρωσίας παραμένει η ανακατάληψη του υπόλοιπου Ντονμπάς».

Αυτά τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης ενδεχομένως να είναι εφήμερα, φυσικά και ο πόλεμος μπορεί να είναι διαφορετικός σε 18 μήνες από τώρα όσο ήταν πριν από 18 μήνες. Αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μέσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμοι, επειδή κάποια στιγμή οι δύο πλευρές μπορεί τελικά να προχωρήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων, μια ανακωχή παρόμοια με αυτή που τερμάτισε τις μάχες στην Κορέα το 1953, ή απλώς μια παγωμένη σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Κόκκινος συναγερμός από ΕΚΤ: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να φέρουν χρηματοπιστωτικές διαταραχές

Τουρκία: Νεκρή Ελληνίδα σε τροχαίο στην πόλη Ουσάκ – Ακόμη δύο Έλληνες επιβάτες τραυματίστηκαν

Σλοβακία: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού – Αντιμέτωπος με ισόβια (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα