Βόρεια Μακεδονία: Υπουργοί στα μαχαίρια για τα μνημόνια των Πρεσπών και ο ρόλος Σαμαρά και Βελόπουλου

Ένας πραγματικός τραγέλαφος επικρατεί στο κυβερνών κόμμα με αφορμή τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Βόρειας Μακεδονίας. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το εάν θα έπρεπε να έχουν κυρωθεί τα μνημόνια τα οποία θα είχαν βάλει σε άλλη βάση την συμφωνία των Πρεσπών.

Μόνο χθες καταγράφηκαν τρεις διαφορετικές απόψεις από κορυφαία στελέχη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε πρόσφατη συνέντευξή

της αλλά και σε συζήτηση που έκανε χθες στη Βουλή με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, παραδέχθηκε ότι η ΝΔ θα έπρεπε να είχε ψηφίσει νωρίτερα τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Επεσήμανε πάντως ότι η πραγματικότητα θα εκδικηθεί τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων καθώς εάν επιμείνει στην αμφισβήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα κλείσει ο δρόμος προς την ΕΕ, γεγονός με το οποίο δεν συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η χώρα μας θα κυρώσει τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία εφόσον όμως προηγουμένως υπάρξει πλήρης συμμόρφωση σε αυτή από την άλλη πλευρά. “Δεν είπα ποτέ – ότι θα έρθουν- εντός του έτους. Είπα την επιθυμία μου να έρθουν εντός της δικής μου θητείας. Θα πρέπει πρώτα να πειστούμε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τη Συμφωνία. Λέμε ότι θα έρθουν (τα μνημόνια) όταν θα έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση”, είπε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη άποψη εκφράζεται από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η ΝΔ είχε προβλέψει τις εξελίξεις και γι’ αυτό δεν ψήφισε τα μνημόνια. Τόνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει θέση για να υπογράψει τα απαραίτητα πρωτόκολλα συνεργασίας. «Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι είναι μια κακή και δεσμευτική συμφωνία και είχαμε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις» είπε ο υπουργός ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν την κυρώνουμε εδώ και 5 χρόνια και δε θα τη φέρουμε προς κύρωση γιατί είναι κατασκευαστικά προβληματική».

«Τώρα αμφισβητείται αυτή η συμφωνία, η αντιπολίτευση ζητάει να τη φέρουμε προς κύρωση. Όχι, δε θα το κάνουμε, δε θα απεμπολήσουμε και τον μοναδικό μοχλό πίεσης» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Προκειμένου να κάνουν ένα συγκερασμό των απόψεων αυτών κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν εξαρτάται από τα μνημόνια συνεργασίας, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της συμφωνίας εφαρμόζεται ήδη.

Το γεγονός ότι η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών επανήλθε στην επικαιρότητα λίγο πριν από τις ευρωεκλογές έχει φέρει ωστόσο μεγάλο εκνευρισμό στα στελέχη της κυβέρνησης, αφού ακόμα και σήμερα γαλάζιοι παράγοντες αλλά και ψηφοφόροι της ΝΔ βρίσκονται απέναντι στην συμφωνία αυτή.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έφερε στην Βουλή τα μνημόνια εδώ και πέντε χρόνια, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει απειλήσει από το 2020 ότι δεν θα τα ψηφίσει.

Με δεδομένο δε ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος κάνει σόου για αυτό το θέμα επενδύοντας πολιτικά για άλλη μία φορά σε όσους διαφωνούν με την συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση και τα στελέχη της επιθυμούν να κλείσουν γρήγορα και χωρίς πολλές συζητήσεις το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης από Καβάλα: Διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή – Ποιος ζει με λιγότερο από 1000 ευρώ μικτά;

ΣΥΡΙΖΑ για τουρκικές παραβιάσεις: Επιβεβαιώνονται οι αρνητικές συνέπειες της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση MRB: Ανεβάζει ταχύτητα η ΝΔ – Στο 16% ο ΣΥΡΙΖΑ, παγιώνεται τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Αρνητικοί οι πολίτες σε Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόρεια Μακεδονία, Υπουργοί, Πρεσπών, Σαμαρά, Βελόπουλου,voreia makedonia, ypourgoi, prespon, samara, velopoulou