Scope: Στο 2,8% η ανάπτυξη φέτος, στο 3% το 2025

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope, ολοκλήρωσε την περιοδική ανασκόπηση της κυπριακής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να εκδώσει πράξη αξιολόγησης, θεωρώντας ότι δεν σημειώθηκε σημαντική αλλαγή που θα είχε αντίκτυπο στην αξιολόγηση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η 10η Μαΐου είχε οριστεί από τον Scope ως μια από τις δυνητικές ημερομηνίες έκδοσης πράξης αξιολόγησης για φέτος. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου

στο ΒΒΒ+ με σταθερό ορίζοντα τον περασμένο Νοέμβριο.

Θεωρεί ότι η μακροχρόνια αξιολόγηση ΒΒΒ+ της Κύπρου στηρίζεται από τα στέρεα οικονομικά θεμελιώδη και την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, με έναν από τους ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης, τη στέρεα δημοσιονομική τροχιά, τη δέσμευση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για φέτος, ο γερμανικός οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 2,8% από 2,5% το 2023, ενώ το 2025 θα σταθεροποιηθεί στο 3%, συνάδοντας με το δυνητικό ΑΕΠ της χώρας.

Ο Scope θεωρεί πως η δημοσιονομική επίδοση θα παραμείνει ισχυρή με πρωτογενή πλεονάσματα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) πέραν του 3% κατά μέσο όρο κατά την περίοδο 2024 – 2029, που συγκαταλέγονται στα υψηλότερα της ΕΕ. Επίσης, θεωρεί πως το δημόσιο χρέος θα διατηρήσει την σταθερά πτωτική τροχιά, υποχωρώντας από το 77,3% του ΑΕΠ πέρσι κάτω από 50% μέχρι το 2029, που αντιστοιχεί σε μείωση πέραν των 40 μονάδων σε περίοδο δέκα ετών, όπως αναφέρει.

Τονίζει, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις στην αξιολόγηση της Κύπρου συνδέονται με το ότι είναι μια μικρή ανοικτή οικονομία, που εξαρτάται από το εξωτερικό περιβάλλον, τις επίμονες αλλά βελτιωμένες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα, που αντανακλώνται στα ακόμη υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και στην ευαισθησία στους κλυδωνισμούς λόγω των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών, που αντικατοπτρίζονται στα υψηλά επίπεδα του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους σε συνδυασμό με την εξωτερική θέση.

Επόμενη ορισθείσα ημερομηνία δυνητικής αξιολόγησης είναι η 25η Οκτωβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα