Ανταλλαγή καλών πρακτικών ΤΝ για πολιτισμό πρότεινε η Κασσιανίδου

Ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών για τις πολιτικές που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) στον τομέα του πολιτισμού και στους δημιουργικούς τομείς, πρότεινε η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, σε παρέμβασή της στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες,

σε σύνθεση Υπουργών αρμόδιων για θέματα πολιτισμού, οπτικοακουστικών μέσων και μέσων ενημέρωσης.

Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργίας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η κ. Κασσιανίδου αναφέρθηκε στον σχεδιασμό προγράμματος δράσης για στήριξη του πολιτιστικού τομέα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και με ακαδημαϊκά ιδρύματα και κέντρα αριστείας.

Υπογράμμισε ακόμα τη σημασία του διαλόγου με τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, ώστε να διακριβωθούν οι ανάγκες και να προωθηθούν στοχευμένες πολιτικές. Σημείωσε ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, και πρότεινε την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

Τόνισε ακόμα τη σημασία προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των προσωπικών δεδομένων, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί είχαν νωρίτερα άτυπο πρόγευμα εργασίας, κατά το οποίο συζήτησαν για τις βιώσιμες επενδύσεις στο ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό οικοσύστημα, ενόψει της αναμενόμενης αναθεώρησης της Οδηγίας για τις Οπτικοακουστικές Υπηρεσίες.

Το βράδυ της Δευτέρας, η Υφυπουργός συμμετείχε σε άτυπο δείπνο εργασίας που διοργάνωσε η Βελγική Προεδρία για τους Υπουργούς Πολιτισμού στην Αμβέρσα. Οι Υπουργοί  ξεναγήθηκαν στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών και ακολούθως συζήτησαν για τον ρόλο του πολιτισμού στην προώθηση και ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων, με σεβασμό παράλληλα στη διαφορετικότητα των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών ταυτοτήτων.

Η Δρ. Κασσιανίδου υπογράμμισε την αξία του πολιτισμού για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής και της εθνικής ταυτότητας και πως ο πολιτισμός προωθεί τις κοινές αρχές και αξίες της ΕΕ, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και καλλιεργεί τον σεβασμό στις διαφορετικές παραδόσεις, γλώσσες και ιστορικά βιώματα στην Ευρώπη.

Επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η κινητικότητα ατόμων που εργάζονται στον τομέα των δημιουργικών βιομηχανιών αλλά και των ατόμων που διεξάγουν έρευνα πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά. Αναφέρθηκε ακόμη σε πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στην Κύπρο, όπως η Πολιτιστική Κάρτα Νέων, και στην αγαστή συνεργασία των φορέων της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Επεσήμανε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και αναφέρθηκε στις κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται μέσα από το Europeana, το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, τα δίκτυα ΕUNIC, και το Horizon Europe.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανταλλαγή, Κασσιανίδου,antallagi, kassianidou