Γνώριμη είναι η μελωδία που ακούτε - Ήρθε ο παγωτατζής της γειτονιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Έφτασε εκείνη η εποχή του χρόνου όπου μια γνώριμη μελωδία κατακλύζει τις γειτονιές ξυπνώντας γλυκιές μνήμες για τους μεγαλύτερους και ανοίγοντας την όρεξη  κυρίως για τους μικρότερους. Το βανάκι - «παγωτάρικο»  ξανακάνει την εμφάνισή του κυρίως τα απογεύματα και αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους που  σπεύδουν για να γευτούν παγωτό «μηχανούα βουτηγμένο σε σοκολάτα»  ή άλλες γεύσεις scoops.  Ίσως στις μέρες μας ο παγωτατζής με το βανάκι να περνάει από όλες τις γειτονιές αλλά σίγουρα περνάει από τις

μνήμες μας.

Το soundtrack του φορτηγού παγωτού

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και διάσημα πράγματα για ένα φορτηγό παγωτού είναι σίγουρα η μουσική. Οι μελωδίες Pied Piper-Esque παίζονται δυνατά για να τραβήξουν τα παιδιά από τα χωριά, τα κτήματα και τις μικρές πόλεις έξω από τα σπίτια τους.

Από τον Μότσαρτ μέχρι τις παιδικές ρίμες, έχουμε δει μια ποικιλία διαφορετικών μελωδιών να παίζονται, αλλά τα πιο δημοφιλή ήταν τα «Turkey in the Straw», «Pop Goes the Weasel», «Teddy's Bear Picnic» και «Greensleeves». Το «Greensleeves» είναι ένα από τα παλαιότερα αγγλικά λαϊκά τραγούδια και θα μπορούσε να είναι ο λόγος που πολλά βαν επιλέγουν να το παίξουν.

Γνώριμοι ήχοι από παγωτατζήδες 

Το πρώτο βανάκι

Η ιστορία με τα βανάκια παγωτού στην Κύπρο μάλλον έχει τις απαρχές της την περίοδο της Αγγλοκρατίας αν και τα βανάκια μάλλων προέρχονται από ΗΠΑ.  Συγκεκριμένα   το 1956 στη Δυτική Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ γεννήθηκε επίσημα το πρώτο φορτηγό παγωτού από δύο Ιρλανδούς αδερφούς που ονομάζονταν James και William Conway. Ειδικεύτηκαν στο μαλακό παγωτό  και ξεκίνησαν δίνοντας στους πελάτες τους δωρεάν παγωτό την ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Τα πρώτα φορτηγά παγωτού μετέφεραν απλό παγωτό, σε μια εποχή που οι περισσότερες οικογένειες δεν είχαν καταψύκτη. Καθώς οι καταψύκτες έγιναν πιο συνηθισμένοι, τα φορτηγά παγωτού κινήθηκαν προς την πώληση νεωτεριστικών ειδών παγωτού.

Υπάρχουν κυρίως δύο τύποι φορτηγών παγωτού στο Ηνωμένο Βασίλειο: το φορτηγό, το οποίο πουλάει παγωτό με σέσουλα και είναι εξοπλισμένο μόνο με καταψύκτη και το  φορτηγάκι, το οποίο διαθέτει καταψύκτη και επίσης μια μηχανή soft serve "whippy" για το σερβίρισμα σε  χωνάκια παγωτού και βιδωτές μπάλες. Συνήθως μετατρέπονται από εργοστασιακά τυπικά φορτηγά με το πίσω μέρος κομμένο και αντικαθίστανται με σώμα από ίνες γυαλιού (για μείωση του βάρους).

Τα πρώτα παγωτά Κύπρο

Στην Κοκκινοτριμιθιά βρίσκεται το μοναδικό μουσείο παγωτού σε Κύπρο και Ελλάδα και ο πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε παγωτό στην Κύπρο και το πρόσφερε ήταν ο Ελληνοκυπριακής καταγωγής Θωμάς Κυμιτσής

Το 1952 κυκλοφόρησε το πρώτο συσκευασμένο παγωτό στην Κύπρο. Επρόκειτο για την Πλάκα-Choc Ice της REGIS. Η εταιρεία δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά από τον Γιώργο

Πρωτοπαπά, σηματοδοτώντας την έναρξη της λειτουργίας της πρώτης εξειδικευμένης μονάδας παγωτού στην Κύπρο. Μετά την Πλάκα ήρθαν τα ξυλάκια (σε γεύσεις βανίλια και πορτοκάλι) το 1955 και πέντε χρόνια μετά η εταιρεία κυκλοφόρησε το πρώτο οικογενειακό παγωτό σε χάρτινη συσκευασία

Κατασκευαστές φορτηγών παγωτού

Η Whitby Morrison, με έδρα το Crewe, Cheshire, ιδρύθηκε από τον Bryan Whitby, ο οποίος κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1965 για φορητό εξοπλισμό παραγωγής κρέμας παγωτού μέσα από τον μηχανισμό κίνησης του βαν. Σήμερα, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φορτηγών παγωτού στο Ηνωμένο Βασίλειο, παράγοντας περίπου 100 φορτηγά ετησίως. τα προϊόντα της έχουν εξαχθεί σε περισσότερες από 60 χώρες. Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει ένα πλήρως ηλεκτρικό ενσωματωμένο σύστημα μπαταριών για την τροφοδοσία των μηχανών soft-scoop. Tο πρώτο πλήρως ηλεκτρικό βαν αναμενόταν να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα