ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Ρώσο πολίτη και τρεις εταιρείες για παράκαμψη των κυρώσεων

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει κυρώσεις σε έναν Ρώσο πολίτη και σε τρεις εταιρείες με έδρα τη Ρωσία οι οποίοι, όπως ανέφερε, προσπάθησαν να παρακάμψουν τις κυρώσεις μέσω ενός σχήματος που θα μπορούσε να αποδεσμεύσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν στον Ρώσο μεγιστάνα των μετάλλων Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Ο Ντεριπάσκα στον οποίο είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις τον Απρίλιο

του 2018, επεκτάθηκε στο εμπόριο μετάλλων όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε, κάνοντας περιουσία με το να αγοράζει μερίδια των εργοστασίων αλουμίνας. Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του εφέτος φθάνει τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2023 ο Ντεριπάσκα συνεργάστηκε με τον Ρώσο πολίτη Ντμίτρι Μπελογκλάζοφ, ιδιοκτήτη της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Titul, σε μια συναλλαγή που σχεδίασαν με σκοπό να πωλήσουν τις δεσμευμένες μετοχές του Ντεριπάσκα σε μία ευρωπαϊκή εταιρεία.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Iliadis με έδρα τη Ρωσία, ιδρύθηκε ως θυγατρική της Titul. Στις αρχές του 2024, η Iliadis εξαγόρασε τη ρωσική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου International Company Joint Stock Company Rasperia Trading Limited (Rasperia), η οποία κατέχει τις δεσμευμένες μετοχές του Ντεριπάσκα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν σήμερα στον Μπελογκλάζοφ, στις εταιρείες Titul και Iliadis, επειδή δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Αναφέρει ότι η Rasperia υπέστη κυρώσεις επειδή ανήκει ή ελέγχεται από την Iliadis ή επειδή ενήργησε ή φέρεται να ενήργησε για λογαριασμό της Iliadis.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Κυρώσεις, Ρώσο,ipa, kyroseis, roso