Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός

Η Κύπρος «στηρίζει τις προσπάθειες για την ανακούφιση του λαού της Ουκρανίας» καθώς η χώρα αντιμετωπίζει στρατιωτική εισβολή από μια τρίτη χώρα, κάτι για το οποίο η Κύπρος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε και στη συζήτηση

που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup για το θέμα της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεραυνός δήλωσε πως «συζητήσαμε θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και έχουμε διαπιστώσει ότι χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, της ψηφιακής μετάβασης και στο ανθρώπινο δυναμικό».

Κατά τη συνάντηση οι 27 Υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν τον Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, στην παρουσία μέσω τηλεδιάσκεψης του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Σέρχιι Μαρτσένκο, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομολόγους του για τη συνεχή στήριξη της ΕΕ.

Με την έγκριση του σχεδίου, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση τακτικών πληρωμών από την ΕΕ στο πλαίσιο του Μηχανισμού για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει ποσά μέχρι και 50 δις ευρώ σε δάνεια και χρηματοδοτήσεις για τη χώρα μέχρι το 2027.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως στη συνεδρία του το Ecofin επιβεβαίωσε την στήριξη όλων των κρατών μελών προς την Ουκρανία, η οποία «δέχεται μια εισβολή, στρατιωτική, από τρίτη χώρα». Πρόσθεσε πως «η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες για την ανακούφιση του λαού της Ουκρανίας» ο οποίος «δέχεται το βάρος αυτής της εισβολής, για την οποία ως Κύπρος έχουμε ιδιαίτερες ευαισθησίες», καθώς «και εμείς είμαστε θύμα εισβολής και στρατιωτικής κατοχής από μια τρίτη χώρα».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των συναντήσεων, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τη συνάντηση του Eurogroup, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως οι Υπουργοί συζήτησαν τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, επισημαίνοντας πως το συμπέρασμα ήταν «ότι υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το ΓΤΠ, τη Δευτέρα στο πλαίσιο του Eurogroup η Κομισιόν παρουσίασε τις οικονομικές εξελίξεις στη βάση των Εαρινών Προβλέψεων που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη 15 Μαΐου. Σύμφωνα με την ΕΕ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, επαναβεβαιώνεται ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2024, με τον πληθωρισμό να μειώνεται για να επιστρέψει στον στόχο του 2%, το 2025. Υπογραμμίστηκε, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι στη βάση των γεωπολιτικών εξελίξεων παραμένουν.

Ένωση Κεφαλαιαγορών

Το Eurogroup συζήτησε ακόμα το θέμα της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών, σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κεραυνός, τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα θέμα το οποίο στηρίζει η Κύπρος και ένα θέμα το οποίο θα απελευθερώσει κονδύλια τα οποία θα προωθηθούν στην ανάπτυξη για το καλό των οικονομιών των κρατών μελών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν σε διευρυμένη σύνθεση (με τη συμμετοχή δηλαδή των Υπουργών Οικονομικών και των 27 κρατών μελών) για τα επόμενα βήματα για εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, ανταλλάσσοντας απόψεις επί των εθνικών μέτρων που υλοποιούνται και υιοθέτησαν οδικό χάρτη συζητήσεων, για το επόμενο διάστημα, στη βάση της εντολής των ηγετών για εντατικοποίηση των εργασιών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κεραυνός επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για επιτάχυνση των εργασιών εμβάθυνσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών στην ΕΕ. Επισήμανε, περαιτέρω, πως η Κύπρος συνεχίζει να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής κεφαλαιαγοράς που να διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανθεκτικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την υποστήριξη για προώθηση των στοχευμένων μέτρων, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί με τη Δήλωση του Eurogroup τον Μάρτιο του 2024, κατόπιν σχετικής ανάλυσης αντίκτυπου από την ΕΕ, περιλαμβανομένου του θέματος της ολοκλήρωσης της εποπτείας των κεφαλαιαγορών εντός της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με το πρόγραμμα περαιτέρω εργασιών και συζητήσεων του Eurogroup στη βάση σχετικής πρότασης από τον Πρόεδρο του Eurogroup. Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε, επίσης, επιγραμματικά στις εθνικές πρωτοβουλίες που εφαρμόζει η Κύπρος για προώθηση της εμβάθυνσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, με έμφαση στην υλοποίηση της εθνικής Στρατηγικής για βελτίωση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Τέλος, ανταλλάγησαν απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους οι επενδύσεις σε έρευνα, καινοτομία και ανθρώπινο κεφάλαιο μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση από το ΓΤΠ, οι Υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν κατά τη διάρκεια του Ecofin την Τρίτη σε συμφωνία γενικής προσέγγισης επί της φορολογικής πρότασης FASTER, η οποία προβλέπει αποδοτικότερες και πιο ασφαλείς διαδικασίες παρακράτησης φόρου στην ΕΕ για τους επενδυτές, τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές και τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών.

Ο στόχος της πρότασης είναι η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και η στήριξη των διασυνοριακών επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, σημειώνεται.

Ακόμα, οι Υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν τα αναθεωρημένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ υιοθέτησαν και συμπεράσματα σε σχέση με τις δημοσιονομικές συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και τη σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στήριξη Ουκρανίας, Ένωση Κεφαλαιαγορών, Βρυξέλλες, Κεραυνός,stirixi oukranias, enosi kefalaiagoron, vryxelles, keravnos