Στην περίκλειστη Αμμόχωστο την Τετάρτη ο εισηγητής της ΚΣΣΕ

Στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη ο Ιταλός βουλευτής Piero Fassino, Εισηγητής της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Fassino θα επισκεφθεί αύριο το Βαρώσι συνοδευόμενος από τον γγ του ΚΕΕ και «βουλευτή», Ογουζχάν Χασίπογλου ο οποίος παρακολουθεί με το καθεστώς του παρατηρητή τις εξεργασίες της ΚΣΣΕ, όπως και ο

«βουλευτής» του ΡΤΚ, Αρμαγάν Τζιαντάν. Ο Ιταλός Βουλευτής αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τον «δήμο» Αμμοχώστου, την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ενώ θα δει και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Να συμβάλλει σε άρση του αδιεξόδου η έκθεση Fassino για Αμμόχωστο ευχήθηκε η ΠτΒ

Την ελπίδα η τελική έκθεση και το ψήφισμά του για την Αμμόχωστο να συμβάλλουν στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αγνοώντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, κατά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Ιταλό βουλευτή Piero Fassino για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Ο κ. Fassino πραγματοποιεί δεύτερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, προκειμένου να ολοκληρώσει τη σύνταξη της έκθεσης του, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, την προσεχή Σύνοδο Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε στον Ιταλό Βουλευτή πως στόχος είναι να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο και να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της νεκρής ζώνης όπως και το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, αλλά και η επιμονή της για λύση «δυο κρατών» στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη άρνηση της να προσέλθει σε διάλογο, δυσχεραίνουν αυτή την προοπτική.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Fassino, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη στήριξή της στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κλίματος εμπιστοσύνης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, περιλαμβανομένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιδεικνύει την ίδια αποφασιστικότητα έναντι κάθε παραβίασης του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς έννομης τάξης.

Για τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο ενημέρωσε ο Στιούαρτ τον Φασίνο

Για τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο ενημέρωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, τον εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της Αμμοχώστου, Ιταλό Βουλευτή, Πιέρο Φασίνο, κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανάρτηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UN Cyprus) στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Στιούαρτ καλωσόρισε τον κ. Φασίνο στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, (ο κ. Φασίνο) ενημερώθηκε για τις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης στο νησί», προστίθεται.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Στιούαρτ ενημέρωσε τον κ. Φασίνο για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, το έργο της ειρηνευτικής δύναμης που συμβάλλει, όπως ανέφερε, στις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης σε όλο το νησί. Ο κ. Σιντίκ πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης αλλά όχι η πορεία των διαπραγματεύσεων. «Αυτή είναι ευθύνη της προσωπικής απεσταλμένης», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμμόχωστο, Τετάρτη, ΚΣΣΕ,ammochosto, tetarti, ksse