ΠτΔ: Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης της Κύπρου

στη ΕΕ, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα τον ρόλο που επιδιώκεται να έχει η ΕΕ στην εξεύρεση λύσης, λέγοντας ότι «το Κυπριακό είναι ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα, και επενδύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οριστική διευθέτησή του, αξιοποιώντας και όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που διαθέτει, στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων».

«Δεν διεκδικούμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ό,τι απολαμβάνουν οι πολίτες των υπολοίπων κρατών μελών της Ένωσης: Το δικαίωμα όπως όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να μπορούν να απολαύσουν πλήρως τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες σε μια επανενωμένη πατρίδα», συνέχισε ο Πρόεδρος.

Εξάλλου, επανέλαβε «ότι η ένταξή μας το 2004 στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία, την πιο καθοριστική εξέλιξη για την πατρίδα μας από ιδρύσεώς της το 1960 και υπήρξε το επιστέγασμα μιας πολυετούς στρατηγικής επιδίωξης, σε μια πορεία όπου όλες οι Κυβερνήσεις κατέβαλαν επίπονες και επίμονες προσπάθειες, πάντα με την πολύτιμη αρωγή, συνεργασία και ουσιαστική συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Σημείωσε, στο πλαίσιο αυτό, ότι η ισχύς των κρατών - μελών έγκειται στην ένωσή τους, λέγοντας ότι «ως κράτη-μέλη, μόνο αν είμαστε μαζί, ενωμένοι στην πολυμορφία μας, μοιραζόμενοι τις κοινές αρχές και αξίες μας, μπορούμε όχι απλά να επιβιώσουμε, αλλά και να πρωταγωνιστήσουμε στο σημερινό διεθνές πλαίσιο με τους έντονους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, την αστάθεια και τις πολλαπλές προκλήσεις».

Αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι το περιεχόμενό της απαθανατίζει μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της πολύχρονης πορείας της Κύπρου προς την ένταξη, ήδη από το 1972.  «Τιμούμε σήμερα με αυτή την έκθεση και με το επετειακό λεύκωμα όλους όσοι οραματίστηκαν, εργάστηκαν και εργάζονται, για να μπορούμε εμείς και τα παιδιά μας να απολαμβάνουμε τα πολλαπλά οφέλη και την ανάπτυξη, οικονομική και κοινωνική, που μας συνοδεύουν από την ένταξη της πατρίδας μας στην ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος.

«Γιορτάζουμε και τιμούμε τη φετινή επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξή μας με αισθήματα υπερηφάνειας, αισιοδοξίας αλλά και με συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης απέναντι στους νέους μας, που είναι το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης. Για μια Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ανθεκτική, ακόμα πιο ανταγωνιστική», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠτΔ, Επενδύουμε, Κυπριακού,ptd, ependyoume, kypriakou