Μπαν Γκι-μουν και Μπαρόζο συζήτησαν το Κυπριακό

08:52 18/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν κι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που βρέθηκε στην έδρα του ΟΗΕ για να μιλήσει σε ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού με θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η συνομιλία των δύο ανδρών έλαβε χώρα στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμή των κκ. Μπαρόζο και Μπαν στην κατοικία του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στον ΟΗΕ, πρέσβης Thomas Mayr-Harting. Η συνάντηση δεν ήταν στο πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα, παρότι την είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του κ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Μπαν ενημέρωσε το συνομιλητή του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας ότι παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η πρόοδος που σημειώθηκε δεν δικαιολογούσε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που κατά την εκτίμησή του υπάρχουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές και τόνισε στο συνομιλητή του πως βρέθηκε προ της δεδηλωμένης θέσης των Τούρκων ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν για όσο διαρκεί η κυπριακή προεδρία στην Ε.Ε.. Ο Γενικός Γραμματέας είπε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι θα επιχειρήσει στις συναντήσεις που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο (Κυριακή και Δευτέρα) και λίγες μέρες αργότερα στην Κωνσταντινούπολη (για τη σύνοδο με θέμα τη Σομαλία) να τον μεταπείσει.

Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας Λιν Πάσκοε, που παρακάθησε στο γεύμα, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε πριν τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, ενώ ανέφερε η ευκαιρία χάθηκε όταν την περίοδο που ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όμως, συμπλήρωσε, οι δύο ηγέτες δίστασαν να κεφαλαιοποιήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε.

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας για να συνεχιστεί η διαδικασία. Επανέλαβε πως στόχος της Ε.Ε. είναι μία επιτυχημένη κυπριακή προεδρία, χωρίς παρεμποδίσεις και εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «αυτό να το αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι φίλοι μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα