Μας αγνόησαν δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, στηρίζοντας τον Συνεργατισμό «όχι για τα πρόσωπα, αλλά ως θεσμό»

20:28 6/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Μας αγνόησαν και δεν μας άφησαν επιλογή», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του συνεργάστηκε χθες βράδυ στη Βουλή για να βρεθεί μια συναινετική λύση όσον αφορά τα δύο νομοσχέδια που είχαν καταψηφισθεί νωρίτερα και τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τον συνεργατισμό όχι για τα πρόσωπα

που βρίσκονται σε υπηρεσιακά πόστα, αλλά ως θεσμό.

Σε πολιτική ενημέρωση των ΜΜΕ το απόγευμα, η οποία θα καθιερωθεί σε μηνιαία βάση ή και εκτάκτως εάν χρειαστεί, ο Άντρος Κυπριανού θέλησε, όπως είπε, να εξηγήσει τι έγινε χθες βράδυ στη Βουλή κάνοντας λόγο σε προσπάθεια να παρουσιαστεί το ΑΚΕΛ ως ανεύθυνο, λαϊκίστικο, μη σοβαρό, ενώ κάποιοι – πρόσθεσε – είπαν ότι είναι και επικίνδυνο για τον τόπο.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, πάντοτε επικροτούσε και στήριζε τον κοινωνικό ρόλο του συνεργατισμού, το ότι στήριξε τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του τόπου για να αποκτήσουν στέγη, να σπουδάσουν και να δραστηριοποιηθούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Είχε προβλήματα διαχρονικά ο συνεργατισμός; Σίγουρα. Κανένας ούτε θέλει και ούτε μπορεί να τα αποκρύψει αυτά τα προβλήματα, ιδιαίτερα με τις εξελίξεις που υπάρχουν σήμερα». Παρόμοια προβλήματα, επεσήμανε, είχε και ο εμπορικός τραπεζικός τομέας, ο οποίος κατάφερε να τα κρύβει «μέσα από ένα πέπλο που έκρυβε πάρα πολλά ζητήματα».

Εκεί και όπου υπάρχου ζητήματα, ατασθαλίες, διαφθορά, διαπλοκή θα πρέπει να διερευνώνται και να τιμωρούνται, αλλά – πρόσθεσε – «δεν κατεδαφίζεις έναν θεσμό, έναν οργανισμό γιατί έτυχε είτε ο προϊστάμενος είτε ο οποιοσδήποτε άλλος να λειτουργήσει με τρόπο που δεν αρμόζει, στη θέση που κατείχε». Ο κ. Κυπριανού μίλησε για προσπάθεια απόδοσης ευθυνών «λες και το ΑΚΕΛ ελέγχει τον συνεργατισμό», αναφέροντας ότι είναι μειοψηφία στα ανώτερα και ανώτατα σώματα του συνεργατισμού και είναι άλλα πολιτικά κόμματα που τον ελέγχουν και πρέπει η απόδοση ευθυνών να αναζητηθεί από εκείνους που ασκούσαν τον έλεγχο πάνω στους αρμόδιους φορείς του συνεργατισμού.

Η κυβέρνηση, ανέφερε, προχωρούσε στην συζήτηση των θεμάτων του συνεργατισμού, δίχως σε καμιά φάση να νιώσει την ανάγκη να διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα, λέγοντας ότι μάθαιναν για το τι γινόταν από τα δημοσιεύματα στον Τύπο. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος συνεδρίασε κατόπιν τούτου και εξέδωσε μια πολύ συγκεκριμένη θέση για τα ζητήματα του συνεργατισμού και έθετε κάποιες προϋποθέσεις για το πώς το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να υπερψηφίσει τις σχετικές νομοθεσίες. «Πιστεύαμε, λανθασμένα όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ότι μετά από αυτή τη δημόσια τοποθέτηση, η Κυβέρνηση θα ένιωθε την ανάγκη να μας ενημερώσει και να μπει σε μια διαδικασία συζήτησης μαζί μας». Είχε, είπε, μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος του ανέφερε ότι θα συναντιόταν για να συζητήσουν αυτά τα θέματα, όμως λόγω του φόρτου εργασίας του Προέδρου αυτό δεν έγινε.

Τις τελευταίες μερικές εβδομάδες, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ έκανε επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις για «να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση». Ένα θέμα πολύ ευαίσθητο, όχι μόνο για το ΑΚΕΛ, αλλά και την καταπληκτική πλειοψηφία του κόσμου, πρόσθεσε, «δεν ένιωσαν την ανάγκη να μας ενημερώσουν». Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι αν δεν ικανοποιηθούν κάποιες βασικές παράμετροι δεν θα ψήφιζαν τα νομοσχέδια, φθάσαμε στο χθεσινό βράδυ, ανέφερε, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε σειρά τροποποιήσεων. Εξήγησε ότι τα σημαντικά για το ΑΚΕΛ ζητήματα ήταν τρία.

Το πρώτο, ανέφερε, ο τρόπος αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων του συνεργατισμού που θα καθόριζε την συμμετοχή του συνεργατισμού και του κράτους σε αυτή τη συνεργασία. Τα περιουσιακά στοιχεία του συνεργατισμού δεν μπορεί να είναι μόνο 15 εκ ευρώ παγκύπρια, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι «με βάση την αριθμητική, εφόσον είναι 1,5 δις η στήριξη που προσφέρει το κράτος και έχει 99% μετοχές, σημαίνει ότι το 1% που διαθέτει ο συνεργατισμός είναι μόνο 15 εκ». Έθεσε δε το ερώτημα με τόσα συνεργατικά ιδρύματα που υπάρχουν, πώς τα περιουσιακά στοιχεία να είναι μόνο 15 εκ. Απαιτήσαμε η εκτίμηση να γίνει από ανεξάρτητο διεθνή οίκο εμπειρογνωμόνων, πρόσθεσε.

Το δεύτερο ζήτημα, είπε, ήταν η επανάκτηση των μετοχών από τον συνεργατισμό όπου καμία απολύτως υπόσχεση δεν δινόταν και το τρίτο – πρόσθεσε – ήταν ο τρόπος εκλογής ή διορισμού των μελών των 18 συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ ζητούσε δημόσια να λαμβάνεται υπόψην και η άποψη των μελών. «Διότι θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι κάτι πολύ ευκαιριακό. Το κράτος χρωστά 2,2 δις ευρώ στον συνεργατισμό, θα του παραχωρήσει σήμερα 1,5 δις μέσω της βοήθειας από την Τρόικα και αποκτά το πλήρες δικαίωμα να διορίζει το ΔΣ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και εκείνο με τη σειρά του τα μέλη των επιτροπών των 18 ιδρυμάτων και αυτό άφηνε εντελώς στο περιθώριο τα υφιστάμενα μέλη και μετόχους του συνεργατισμού».

Αυτά ήθελαν να κατοχυρώσουν μέσα από τις τροποποιήσεις που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι είχαν καταθέσει και άλλες τροποποιήσεις που δεν ήταν όμως σημαντικές. Διαπίστωσαν όχι μόνο στη χθεσινή Ολομέλεια, αλλά και προηγουμένως, συνέχισε, ότι υπήρχε μια απροθυμία από την κυβέρνηση και των κομμάτων της «να μπουν στον κόπο να προβληματιστούν καν για κάποιες από τις προτάσεις που καταθέσαμε». Όχι μόνο δεν ήθελαν να συζητήσουν μαζί μας, είπε, αλλά δεν έμπαιναν καν στον κόπο να διαβάσουν τις τροποποιήσεις του ΑΚΕΛ. Απόδειξη τούτου, είπε, είναι ότι προτάσεις που είχαν απορρίψει με την μεγαλύτερη ευκολία στην πρώτη φάση της συζήτησης, τις αποδέχθηκαν στη συνέχεια.

Η κυβέρνηση, είπε, θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος να ξεφύγουμε από το μνημόνιο είναι η πλήρης εφαρμογή του, κάνοντας λόγο για τυφλή παραδοχή των όρων της Τρόικας και παραδεχόμενος – όπως ανέφερε – ότι και στα πλαίσια του μνημονίου υπάρχουν περιθώρια για τις προτάσεις που μπορούν να διαμορφωθούν από την εκάστοτε κυβέρνηση. Έφερε ως παραδείγματα τις νομοθεσίες για την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας και των τελών κυκλοφορίας επί κυβέρνησης Χριστόφια και Αναστασιάδη, θέλοντας να επισημάνει την διαφορετική φιλοσοφία για να πει ότι δεν είναι η Τρόικα που καθόρισε το πώς θα εισπραχθούν τα τέλη, όπως εν γνώση τους λανθασμένα, λένε κάποιοι, όπως ανέφερε.

Σεβόμαστε την δική τους προσέγγιση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ζήτησε κατ’ ανάλογο τρόπο σεβασμό στην άποψη του κόμματός του για το πού μας οδηγά το μνημόνιο και κατά πόσο η πλήρης και τυφλή εφαρμογή του είναι η λύση για την Κύπρο. Κατέθεσε την πλήρη διαφωνία του ΑΚΕΛ με αυτή την προσέγγιση και την θέση του κόμματος ότι πρέπει να απαλλαγούμε το συντομότερο από το μνημόνιο. Κατέθεσαν, είπε, μια πρόταση ενώπιον του λαού, δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την εγκαταλείπουν. Ποτέ δεν θα βάλουμε τον εαυτό μας σε ένα κατηγορικό αδιέξοδο και δεν δεχόμαστε ότι ό,τι προτείνει η Τρόικα πρέπει να γίνεται αποδεκτό, αλλιώς είμαστε ανεύθυνοι και επικίνδυνοι, πρόσθεσε. «Εάν αποδεχθούμε την φιλοσοφία της κυβέρνησης, όπως σας βλέπω και με βλέπετε, κάθε εβδομάδα θα μπαίνουμε μπροστά σε εκβιαστικά διλλήματα, τα οποία θα είναι αμείλικτα».

Διατύπωσε δε την απορία τι θα γίνει εάν όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, προχωρήσουν και δεν καταλήξουμε σε συμφωνημένο σχέδιο, πόσα περιθώρια θα έχουμε να ελιχθούμε εάν έρθουν κάποιοι και θέσουν το δίλλημα είτε αποδεχόμαστε την λύση, είτε δεν θα αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση από την Τρόικα. «Γιατί λοιπόν να μην προβληματιστούμε για όλα αυτά από τώρα;»

Απορρίφθηκαν όλες οι τροποποιήσεις που έθεσε χθες στη Βουλή το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού διερωτώμενος εάν θα έπρεπε να πουν ότι, παρ’ όλο που διαφωνούσαν ριζικά με ορισμένα σημεία των νομοσχεδίων θα έπρεπε να τα καταψηφίσουν. «Θέλαμε συνειδητά να προκληθεί κρίση; Θέλαμε συνειδητά, όπως μας κατηγορούν, να κρυφτούμε πίσω από το γεγονός ότι άλλα πολιτικά κόμματα θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο;». Δεν πανικοβλήθηκαν, είπε, όταν καταψηφίστηκε το δεύτερο, ούτε και το έβδομο, άλλοι το έπαθαν και έψαχναν διεξόδους.

Το ΑΚΕΛ, είπε, είχε θέση που την διατύπωσε εδώ και μήνες, «μας αγνόησαν παντελώς και δεν μας άφησαν καμιά άλλη επιλογή». Εάν ήθελαν να προκαλέσουν κρίση, είπε, θα μπορούσαν να επικαλεστούν τους κανονισμούς της Βουλής στην έκκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για την εξεύρεση λύση και την μη επανάληψη της ψηφοφορίας, χωρίς νέα στοιχεία, στην ίδια σύνοδο. «Ακριβώς επειδή η κρίση δεν ήταν ο στόχος μας, συνεργαστήκαμε σε μια προσπάθεια να βγούμε από τα προβλήματα που είχαν προκληθεί».

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διάλλειμα της συνόδου της Ολομέλειας χθες αργά το βράδυ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπήρξε συναίνεση και ο ΥΠΟΙΚ εκεί όπου τους εξήγησε ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στην νομοθεσία γιατί δεν θα τα αποδεχόταν η ΕΕ, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, αλλά και η Τρόικα, το ΑΚΕΛ είπε «εντάξει, θα εισαγάγουμε στη νομοθεσία αυτά που μπορούν να γίνουν εύκολα αποδεκτά και έχουν εισαχθεί κάποιες πρόνοιες». Έφερε ως παράδειγμα την αποτίμηση της περιουσίας του συνεργατισμού από ανεξάρτητο διεθνή οίκο. Τα άλλα που δεν μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη νομοθεσία, είπε, το ΑΚΕΛ συγκατάνευσε σε συμφωνία κυριών μεταξύ των κομμάτων και του ΥΠΟΙΚ, πετυχαίνοντας ρυθμίσεις και για τα άλλα δύο ζητήματα που το κόμμα του ανησυχούσε.

Δεν σώσαμε τον συνεργατισμό, έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά εμπόδια στην πορεία του να πάει μπροστά, πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα χρειαστεί σωστή διαχείριση και χειρισμοί. Εάν η οικονομία του τόπου συνεχίσει την έντονα καθοδική πορεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο συνεργατισμός δεν θα μπορέσει να διασωθεί, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, λέγοντας ότι χθες έγινε «ένα μικρό βήμα μπροστά», κατάφεραν να πάρουν κάποια από αυτά που ήθελαν.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στις κριτικές ότι το ΑΚΕΛ υπαναχώρησε χωρίς να πάρει τίποτε, λέγοντας ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν πήραν τίποτε, αλλά κάποια που είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα