ΥΠΑΜ : Έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία

12:52 18/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο, στα πλαίσια της άσκησης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, να συνεργαστεί με τα υπό ένταξη κράτη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το ρόλο και τη συνεισφορά του Υπουργείου Αμυνας στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί, δεν θα είναι πρόβλημα για την

Κύπρο, αλλά πρόβλημα της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την ίδια την ΕΕ, υπέδειξε ο κ. Ηλιάδης.

Διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο της Άμυνας είναι έτοιμο να αναλάβει και να ασκήσει με επάρκεια τα καθήκοντα της προεδρίας σε πλήρη συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Βαρώνη Catherine Ashton, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης καθώς και με όλους τους εταίρους μας με πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης.

”Ως Υπουργείο Αμυνας θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε με σύνεση και υπευθυνότητα τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας και άμυνας και να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη συλλογική ασφάλεια και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης”, είπε ο ΥΠΑΜ.

Σημείωσε πως η Προεδρία εκπροσωπεί και υπηρετεί τις πολιτικές και τα συμφέροντα της Ενωσης και δεν επιδιώκει εθνικές πολιτικές. ”Αν δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο θα έχουμε χάσει το στοίχημα της Προεδρίας,» ανέφερε.

Ανακοίνωσε εξάλλου πως κατά την Κυπριακή Προεδρία θα διοργανωθεί για πρώτη φορά Ολυμπιάδα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας μεταξύ σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των κρατών-μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας υλοποίησης των στόχων του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και ειδικότερα της προσπάθειας καθιέρωσης κοινής στρατιωτικής κουλτούρας και στην προώθηση του στρατιωτικού προγράμματος Erasmus.

Είπε εξάλλου πως ”κατά την προεδρία μας θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια στην περιοχή. Μέχρι τώρα η ΕΕ δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μ. Ανατολή. Είναι καιρός να ασχοληθούμε υπεύθυνα και συλλογικά γιατί πιστεύουμε ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, όχι με επεμβάσεις, όχι με παρεμβάσεις. Μπορεί όμως και πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά τους λαούς της περιοχής να εγκαθιδρύσουν δημοκρατικούς θεσμούς, δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά
κράτη”, ανέφερε.

”Η Κύπρος, ως το ανατολικότερο σύνορο της Ε.Ε, με τους παραδοσιακούς δεσμούς με τους λαούς της περιοχής, αποτελεί μια αξιόπιστη γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μ. Ανατολή και δηλώνουμε ετοιμότητα να διαδραματίσουμε αυτό το ρόλο. Μπορεί η Κύπρος από σημείο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης να αναδειχθεί σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί στις 2-3 Ιουλίου στη Λευκωσία υψηλό επιπέδου σεμινάριο των 27 κρατών μελών και όχι μόνο με θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα