Ιράν: O διάσημος σκηνοθέτης Μοχάμαντ Ρασούλοφ διέφυγε στην Ευρώπη - Καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη και μαστίγωμα

Σε άγνωστη τοποθεσία στην Ευρώπη από την πατρίδα του το Ιράν διέφυγε ο διάσημος σκηνοθέτης Μοχάμαντ Ρασούλοφ διέφυγε από την πατρίδα του το Ιράν σε άγνωστη τοποθεσία στην Ευρώπη μετά την καταδίκη του από το καθεστώς σε οκταετή φυλάκιση, μαστίγωμα, πρόστιμο και δέσμευση της περιουσίας του ως «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας».

Ο σκηνοθέτης, η ταινία «The Seed of the Sacred Fig» του

οποίου μετέχει στο διαγωνιστικό σκέλος του Φεστιβάλ των Κανών, καταδίκασε σε ανάρτησή του στο Instagram την κυβέρνηση του Ιράν ως «τυραννικό και καταπιεστικό καθεστώς» και ανήρτησε ένα βίντεο, που τον δείχνει να διασχίζει τα ορεινά σύνορα της χώρας του.

«Αν υποφέρει το γεωγραφικό Ιράν υπό τις μπότες της θρησκευτικής σας τυραννίας, το πολιτισμικό Ιράν είναι ζωντανό στα μυαλά εκατομμυρίων Ιρανών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ιράν λόγω της ωμότητάς σας και της αδυναμίας σας να επιβάλλετε τη βούλησή σας σε αυτό. Από σήμερα είμαι κάτοικος του πολιτισμικού Ιράν», ανέφερε.

«Επέλεξα με βαριά καρδιά την εξορία»

Σε άλλη δήλωσή του της 12ης Μαϊου ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο στη Berlinale 2020 σκηνοθέτης είπε ότι αποφάσισε να διαφύγει από το Ιράν, όταν οι δικηγόροι του τον ενημέρωσαν ότι η ποινή κάθειρξής του θα εφαρμοζόταν σύντομα. «Αναγκάστηκα να επιλέξω μεταξύ της φυλακής και της φυγής από το Ιράν. Με βαριά καρδιά επέλεξα την εξορία», είπε.

Ο δικηγόρος του, Μπαμπάκ Πάκνια, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ρασούλοφ θεωρώντας ότι οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του είναι «παραδείγματα συμπαιγνίας με πρόθεση διάπραξης εγκλήματος κατά της ασφάλειας της χώρας».

O Ρασούλοφ είναι ένας από τους αρκετούς προβεβλημένους καλλιτέχνες του Ιράν, που βρέθηκε στο στόχαστρο των Ιρανικών αρχών μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων για τον θάνατο το 2022 της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά την ισλαμική μαντήλα. Ο Ρασούλοφ, οι τελευταίες ταινίες του οποίου άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση του Ιράν, ήταν μεταξύ των σκηνοθετών και καλλιτεχνών που καταδίκασαν με επιστολή τους την ωμή καταστολή των διαδηλώσεων για την κατάρρευση κτιρίου στην πόλη Αμπαντάν το 2022, που προκάλεσε τον θάνατο άνω των 40 ανθρώπων.

«Είμαστεπολύ ευτυχείς και ανακουφισμένοι πουο Μοχάμαντ έφθασε με ασφάλεια στηνΕυρώπη μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι»,δήλωσε ο Ζαν Κριστόφ Σιμόν, διανομέαςτης τελευταίας ταινίας του Ιρανούσκηνοθέτη. «Πολλοίάνθρωποι βοήθησαν για να γίνει αυτή τηταινία. Οι σκέψεις μου είναι με όλουςαυτούς και φοβάμαι για την ασφάλειάτους», είπε ο Ρασούλοφ κατηγορώντας τηνιρανική κυβέρνηση ότι πιέζει μεανακρίσεις, προσφυγές στη δικαιοσύνηκαι ταξιδιωτικούς περιορισμούς τα μέλητης ομάδας παραγωγής του.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πώς διέφυγε από το Ιράν, είπε μόνον ότι το έκανε κρυφά με τη βοήθεια φίλων και γνωστών. Το 2022 ιρανικό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση ενός έτους για «προπαγάνδα κατά του συστήματος» και του απαγόρευσε να γυρίζει ταινίες για δύο χρόνια, ενώ οι Ιρανικές Αρχές τον είχαν συλλάβει παλαιότερα αρκετές φορές και κατέσχεσαν το διαβατήριό του, σύμφωνα με τη Human Rights Watch.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιράν, Μοχάμαντ Ρασούλοφ, Ευρώπη, - Καταδικάστηκε,iran, mochamant rasoulof, evropi, - katadikastike