Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου -«Παιδιά ξυλοκοπήθηκαν», είπε μάρτυρας

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του πατρός Αντωνίου και άλλων επτά πρώην εργαζομένων της «Κιβωτού του Κόσμου», οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σωματικές τιμωρίες, κακοποιητικές συμπεριφορές και απειλές στα παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές της Οργάνωσης.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Σαμάνθα Στρατιδάκη, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός.

Η κα Στρατιδάκη αναφέρθηκε εκτενώς στις αναφορές-καταγγελίες που έλαβε ο Συνήγορος του Πολίτη από φιλοξενούμενους και υπαλλήλους των δομών για το τι συνέβαινε στην «Κιβωτό» και στο πόρισμα που

συνέταξε στη συνέχεια ο Συνήγορος του Πολίτη.

Δίκη για την Κιβωτό του Κόσμου: «Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο», είπε μάρτυρας

«Μου ανατέθηκε η διερεύνηση μίας σειράς αναφορών από τον Απρίλιο του 2022. Ήταν έξι έγγραφες αναφορές, αλλά υπήρξαν και προφορικές αναφορές», ανέφερε η μάρτυρας και μίλησε για την συνάντηση που είχε με μία πρώην φιλοξενούμενη. «Έγινε μια πρώτη συνάντηση με την κα Τ.Σ., η οποία μας μίλησε κυρίως η δομή του Πειραιά. Σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση μας ανέφερε, ότι δηλαδή τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση.
Μου ανέφερε μία κοινωνική απομόνωση, ότι σε ηλικία 16 ετών που μπήκε στο δομή της αφαιρέθηκε το κινητό, ότι τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για μα μπορούν να βγουν πχ βόλτα με φίλους. Υπήρχαν συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή οικογένεια ή αλλαγή δομής. Είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά γενετήσιες πράξεις. Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο», περιέγραψε η κα Στρατιδάκη.

Μετά τις πρώτες καταγγελίες η μάρτυρας είπε πως ενημερώθηκε η εισαγγελία ανηλίκων και ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε έρευνα για την τήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Πρόεδρος: Με τη σωματική βία ασχοληθήκατε;Μάρτυρας: Αυτά διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία ανηλίκων.Πρόεδρος: Με την απομόνωση ως «σωφρονιστικό μέτρο»;Μάρτυρας: Το θέσαμε ως ερώτημα στην «Κιβωτό» και ενημερώσαμε την εισαγγελία. Οι πιο σοβαρές καταγγελίες και εκθέσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2022.Κιβωτός του Κόσμου: «Φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο», υποστήριξε μάρτυρας

Η μάρτυρας κατέθεσε πως υπήρξαν και «ακραίες» καταγγελίες για πολύμηνο εγκλεισμό, ξυλοδαρμούς, ακόμα και γενετήσιες πράξεις.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ήρθε στα γραφεία μας πρώην εργαζόμενη της δομής, η οποία μας ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο. Και πως άλλα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και μετά υποχρεώνονταν να γονατίζουν για να ζητήσουν συγγνώμη», ανέφερε η κα Στρατιδάκη και επέμεινε ότι υπήρξαν καταγγελίες για παρεμπόδιση επικοινωνίας των ανηλίκων φιλοξενούμενων με τους γονείς τους. «Διαπιστώσαμε ότι όντως συστηματικά παρεμποδιζόταν η επικοινωνία με τους γονείς και αυτή γινόταν μόνο στα κεντρικά γραφεία της δομής και μόνο σε εργάσιμες ώρες. Διαπιστώσαμε ότι συστηματικά εμποδιζόταν η επικοινωνία. Επιπλέον ήταν στην κρίση του πατρός Αντωνίου το ποια παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης, σηματοδοτούσε μία «αποπομπή» της προηγούμενης ζωής τους, συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω», κατέθεσε.

Σημείωσε δε πως υπήρχαν πρώην φιλοξενούμενοι της δομής που ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο και λειτουργούσαν ως το "δεξί χέρι" του. «Ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του πατρός Αντωνίου, μας μετέφεραν τα παιδιά», υποστήριξε η μάρτυρας.

Η δίκη συνεχίζεται.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κιβωτός, Κόσμου, Ξεκίνησε, Αντώνιου -Παιδιά,kivotos, kosmou, xekinise, antoniou -paidia