Ερευνώ – Καινοτομώ 2024: Μέχρι τις 6 Ιουνίου η προθεσμία για τις αιτήσεις

Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, η Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης ερευνητικών έργων από επιχειρήσεις στην ενιαία Δράση Έρευνας & Καινοτομίας «Ερευνώ – Καινοτομώ» του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ 2021- 2127). Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προωθεί τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές. Το «Ερευνώ-Καινοτομώ» αποτελεί Πράξη Στρατηγικής

Σημασίας του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

Η Δράση εστιάζει στην παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση. Επίσης, στοχεύει στην ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, την απασχόληση επιστημονικού δυναμικού υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης (Brain Gain) και τη σύνδεση του ακαδημαϊκού με τον παραγωγικό τομέα. Αιτήσεις χρηματοδότησης στη Δράση μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.

Έως 6 Ιουνίου η προθεσμία των αιτήσεων

Τα σχέδια που κατατίθενται θα πρέπει να εντάσσονται σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες παρεμβάσεων:

Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς Αξιοποίηση Ερευνητικών ΑποτελεσμάτωνΣφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις

και να αφορούν στους 8 τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 (Αγροτιδιατροφική αλυσίδα, Βιοεπιστήμες – Υγεία και Φάρμακα, Αειφόρος ενέργεια, Υλικά- Κατασκευές και Βιομηχανία, Ψηφιακές τεχνολογίες, Τουρισμός – Πολιτισμός και Δημιουργικές βιομηχανίες, Περιβάλλον και κυκλική οικονομία, Μεταφορές και Εφοδιαστική αλυσίδα). Η Δράση θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωση μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), για όλες τις Παρεμβάσεις της Δράσης, ορίζεται η Πέμπτη 06.06.2024 και ώρα 12:00.

Σε ποιους απευθύνεται

Η Δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300.000.000€, αποτελεί δράση στρατηγικής σημασίας του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Βασικός στόχος της Δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι επιχειρήσεις και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις» και ερευνητικοί οργανισμοί και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί». Εξαιρούνται οι προβληματικές επιχειρήσεις καθώς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την ΕΕ.

Για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι δυνητικοί Δικαιούχοι μπορούν να σχεδιάσουν το ερευνητικό τους έργο αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης: βιομηχανική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη. Η βασική έρευνα και οι μελέτες σκοπιμότητας δεν αποτελούν επιλέξιμες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στην παρούσα Δράση. Η Δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν κατ’ ελάχιστον μία (1) κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), και ερευνητικούς οργανισμούς. Οι Ερευνητικοί Οργανισμοί θα πρέπει να λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης της Δράσης. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλομένων προτάσεων έργων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τριάντα έξι (36) μήνες, με δυνατότητα παράτασης κατά χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της αρχικής διάρκειας.

Πηγή: newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα