Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα: Πού οφείλονται οι αυξήσεις σε σοκολάτα και καφέ

Αυξημένος καταγράφηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στη χώρα μας που κυμάνθηκε περί το 3,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αύξηση παρατηρήθηκε για έναν ακόμη μήνα στις τιμές των τροφίμων, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στο ελαιόλαδο (63,7%), τα φρούτα (11,6%), τα ψάρια (10,6%) και το ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.

Στον χορό των ανατιμήσεων έχουν μπει και τα σοκολατοειδή,

με τις νέες παραλαβές να φέρνουν νέες αυξήσεις. Οι αυξήσεις οφείλονται στο γεγονός πως τα αποθέματα στις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη σοκολάτα και τα παράγωγά της (σοκολατάκια, σοκοφρέτες, κρουασάν, πάστες, παγωτά, κλπ) έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα, ήδη από σήμερα, να ξεκινούν νέες αυξήσεις από 10% έως 30%. Επιπλέον, μειώνεται η ποσότητα της σοκολάτας από 38 γρ. στα 28 γρ. και «φεύγει» η επικάλυψη της σοκολάτας από τις γκοφρέτες, ως εναλλακτική για τις υψηλές τιμές που θα έρθουν.

Στο μεταξύ, ανατιμήσεις αναμένονται και στην τιμή του καφέ λόγω των συνεχών αυξήσεων στις πρώτες ύλες. Η αύξηση της τιμής του καφέ Robusta συμπαρέσυρε την τιμή του καφέ Arabica (2,5 δολάρια ανά λίβρα, από τις υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας). Παράλληλα, στα ύψη είναι και το λειτουργικό κόστος (αύξηση μισθών, ενοίκια), ενώ και η ένταση στη Διώρυγα του Σουέζ εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι, έχει αυξήσει τα ναύλα και τα ασφάλιστρα.

Οι εκτιμήσεις για την αύξηση στην τιμή του καφέ, κάνουν λόγο για έως 20% πάνω από τις τωρινές τιμές:

Φρέντο εσπρέσο (take away): 2 – 2,20€ (σήμερα), 2,40 – 2,60€ (με την αύξηση)

Φρέντο καπουτσίνο (take away): 2,20 – 2,40€ (σήμερα), 2,60 – 2,90€ (με την αύξηση)

Η… εναλλακτική

Εναλλακτική λύση στην αύξηση της τιμής του παραδοσιακού καφέ, είναι ο συνθετικός καφές, φτιαγμένος από μείγμα:

Ρεβιθιών (0,84€/ 100 γρ.)

Κριθάρι (0,65€/ 100 γρ.)

Στιγμιαίος από κριθάρι και σίκαλη: 2,70€/100 γρ.

Συνθετικός καφές υπάρχει επίσης από μείγματα αρακά και χουρμάδων.

«Μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις και στο κακάο και στον καφέ», ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέες, Πού,nees, pou