Γέφυρα της Κριμαίας: Ποια είναι η σημασία της για την Ρωσία και γιατί πληγώθηκε το γόητρο του Πούτιν με την ανατίναξή της;

17:03 10/10/2022 - Πηγή: iPop

Η 19 χιλιομέτρων γέφυρα της Κριμαίας εξερράγη το Σάββατο 8 Οκτωβρίου με τα αίτια να είναι ακόμη θολά. Ενώ η ουκρανική πλευρά αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με το γεγονός, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προχωρήσει ήδη σε αντίποινα και δεν ξέρουμε τι άλλο θα ακολουθήσει. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχασε ένα από τα διαμάντια της προεδρίας του και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Η ρωσική πλευρά, με αυτή την ανατίναξη, χτυπήθηκε σε μια κρίσιμη οδό ανεφοδιασμού για τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην Ουκρανία.

Μεγαλύτερη και από το

άγαλμα της ελευθερίας, η γέφυρα της Κριμαίας αποτελεί το σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014. Ο Πούτιν χαρακτηρίζοντας την ανατίναξη ως «τρομοκρατική πράξη», ανέδειξε το πλήγμα που υπέστη η χώρα του.

Αν και η ουκρανική κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι, Mykhailo Podolyak, έγραψε σε ανάρτηση του: «Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Ό,τι είναι παράνομο πρέπει να καταστραφεί, ό,τι έχει κλαπεί πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, ό,τι κατέχει η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί».

Crimea, the bridge, the beginning. Everything illegal must be destroyed, everything stolen must be returned to Ukraine, everything occupied by Russia must be expelled. pic.twitter.com/yUiSwOLlDP

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) October 8, 2022

Λοιπόν, τι πραγματικά συμβαίνει; Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η γέφυρα; Και ποιο είναι το αποτέλεσμα της έκρηξης;

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την γέφυρα της Κριμαίας;

Η γέφυρα του Κερτς, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, ήταν δημιούργημα της Ρωσίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν 4 χρόνια μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας, εγκαινίασε τη γέφυρα 19 χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται κατά μήκος του στενού Κερτς (μεταξύ της χερσονήσου του Ταμαμ στο Κράι Κρασνοντάρ στη Ρωσία και της χερσονήσου Κερτς της Κριμαίας στην Ουκρανία).

Ήταν ένα εμβληματικό έργο για τον Ρώσο Πρόεδρο, το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος οδηγώντας ένα φορτηγό κατά μήκος της γέφυρας. Με αυτό τον τρόπο ο Πούτιν θέλησε να δώσει το σύνθημα για της παράδοσης του έργου στο κοινό, αλλά και να αυξήσει το γόητρο της κατασκευής με την παρουσία του.

Το σχολείο τους βομβαρδίστηκε…Τώρα οι Ουκρανοί μαθητές επιστρέφουν για να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους στα ερείπια

Η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη, είναι η μόνη άμεση οδική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας

Η σημασία όμως αυτής της γέφυρας δεν σταματάει εδώ. Δεν αποτελεί μόνο ένα διάσημο σύμβολο για την προσάρτηση της περιοχής στην κυριαρχία της Μόσχας. Αντίθετα το έργο των $3,6 δισεκατομμυρίων είναι επίσης μια βασική οδός ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται να κρατήσουν εδάφη που έχουν καταλάβει στη νότια Ουκρανία.

Επομένως είναι εύκολο να αντιληφθούμε το μέγεθος της δυναμικής αυτής της κατασκευής. Έχει τόσο σημαντική στρατηγική όσο και συμβολική αξία για τη Ρωσία στην αβέβαιη έκβαση του πολέμου της με την Ουκρανία. Σαν θέση κλειδί για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ρώσικης πλευράς, η γέφυρα του Κρετς είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό της Κριμαίας με καύσιμα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα.

Πέρα όμως από την στρατιωτικά οφέλη της γέφυρας, το λιμάνι της Σεβαστούπολης, που αποτελεί την ιστορική ναυτική βάση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, χρωστάει την επιτυχία του σε αυτό ακριβώς το έργο. Η Ρωσία θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μεγάλες εμπορικές δυσκολίες, εξαιτίας αυτής της καταστροφής.

Good morning with good news
Illegal #CrimeanBridge is already destroyed! happy birthday, putin! Best wishes to burn in hell from Armed Forces of Ukraine pic.twitter.com/P13N0LrFxy

— Nastya Verba (@verba_nastya) October 8, 2022Τα αίτια της έκρηξης

Η ζημιά στη γέφυρα προήλθε εν μέσω των συνεχόμενων ηττών για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και των αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Μόσχα θα μπορούσε να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα. Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τη Δύση ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική απάντηση.

Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι η έκρηξη προήλθε από φορτηγό που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικό υλικό και πως υπεύθυνος αυτουργός ήταν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το πώς θα απαντήσει η Μόσχα είναι μεγάλο ερώτημα. Μια γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μας την έδωσε τον περασμένο Απρίλιο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, και επί του παρόντος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, όταν είπε: «Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η Γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλάβει ποιος θα είναι ο στόχος των αντιποίνων».

Όπως και να έχει, η Ουκρανία είναι η μεγάλη νικήτρια αυτής της μάχης. Το τι έπεται παραπέρα είναι άγνωστο. Πάντως η ουκρανική πλευρά, που διαφαίνεται ως η μόνη υπαίτια γι’ αυτή την καταστροφής, έδειξε, όχι μόνο ότι δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του κύριου Πούτιν, αλλά και πώς πιστεύει ότι θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

Η ιστορία των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γέφυρα της Κριμαίας: Ποια είναι η σημασία της για την Ρωσία και γιατί πληγώθηκε το γόητρο του Πούτιν με την ανατίναξή της; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα