Αυτά είναι τα σχέδια του Καραβία για την Eurobank!

07:38 17/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Καθαρή πιστωτική επέκταση 400 εκατ. ευρώ παρά τις πρόωρες εξοφλήσεις πέτυχε ήδη από το πρώτο τρίμηνο, η Eurobank που έχει στόχο για νέα δάνεια με καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ φέτος στην Ελλάδα συν 1 δισ. ευρώ σε Κύπρο και Βουλγαρία.

Συνολικά ως όμιλος ο στόχος είναι για καθαρή πιστωτική επέκταση

με νέα δάνεια 2,3 δισ. ευρώ είπε προς τους ξένους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φωκίων Καραβίας,.

Η Eurobank κατάφερε επίσης να μη γράψει ούτε δεκαδικό μείον στα καθαρά έσοδα από τόκους τριμήνου, (αν και πέρυσι είχε ένα ιστορικό δεύτερο τρίμηνο) παρά την εποχικότητα του πρώτου τριμήνου, καθώς αύξησε τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 571 εκατ. ευρώ κατά 13,7% σε ετήσια βάση και 0,3% στο τρίμηνο αντίστοιχα.

Με το έσοδο των τόκων να έχει αυξηθεί στα 571 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ο κ. Καραβίας είπε ότι το μέρισμα από τα φετινά κέρδη θα είναι άνω των 9 σεντς ανά μετοχή και επανέλαβε αργότερα ότι θα διανεμηθεί το 30% των περυσινών κερδών. Διευκρίνισε ότι τα 9 σεντς ανά μετοχή θα διανεμηθούν σε μετρητά.

Δίνοντας μία εικόνα για τη μερισματική πολιτική και για φέτος, αλλά για τα επόμενα έτη, είπε ότι του χρόνου από τα κέρδη του 2024 ο στόχος θα είναι να διανεμηθεί ποσό κοντά στο 40% των φετινών κερδών, ενώ το 2026 ο στόχος είναι να διανεμηθεί περίπου το 50% των κερδών του 2025. Η διαφορά είναι ότι από τα φετινά κέρδη και μετά οι μελλοντικές επιστροφές στους μετόχους θα είναι πιθανότατα μεικτές περιλαμβάνοντας και επαναγορές μετοχών.

Στο χρονοδιάγραμμα της τράπεζας όπως το ανέλυσε ο κ. Καραβίας εκκρεμεί η έγκριση για την εξαγορά του 55% της Ελληνικής Τράπεζας που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων και θα δώσει τη δυνατότητα ενοποίησης τω μεγεθών της Ελληνικής στην Eurobank από το δεύτερο τρίμηνο. Η τράπεζα θα προχωρήσει στη συνέχεια όπως υποχρεούται σε δημόσια πρόταση.

Τον Ιούνιο, θα είναι γνωστή η έγκριση των εποπτικών αρχών για το μέρισμα από τα κέρδη του 2023 και στη συνέχεια με τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου θα πρέπει να αναμένεται η ενοποίηση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου και η θετική αναθεώρηση του guidance.

Θα περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους κινδύνου που έχει ήδη μειωθεί στις 60 μονάδες βάσης στο τρίμηνο και σύμφωνα με την τρέχουσα πρόβλεψη θα είναι κάτω των 80 μονάδων βάσης φέτος.

Τι είπε ο Χάρης Κοκολογιάννης

Να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει ευνοηθεί από τη μείωση της αντιστάθμισης στο τέλος του 2023 όπως είχε πει τότε και όπως αποδεικνύεται τώρα. Διότι όπως προέκυψε από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο CFO Χάρης Κοκολογιάννης, μείωσε το κόστος της καθώς τα επιτόκια έμειναν αμετάβλητα και η ευελιξία που είχε τονισθεί στα αποτελέσματα του 2023 έγινε πράξη.

Αυτό καθώς το Μάρτιο η τράπεζα αύξησε ξανά την αντιστάθμιση ενόψει μειώσεων επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ. Η επαναφορά σε αυξημένα hedges θα έχει ένα κόστος περί τα 8-10 εκατ. ευρώ είπε ο κ. Κοκολογιάννης.

Να σημειωθεί η μείωση των ΜΕΑ σε 3% η αναμενόμενη συνθετική τιτλοποίηση, η μικρότερη του αναμενομένου μεταφορά καταθέσεων στην κατηγορία των προθεσμιακών και η πιθανή έκδοση ομολόγου, ίσως στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, αν και η Eurobank έχει ήδη ξεπεράσει και το στόχο για το 2025 (25,6%).

Keywords
Αναζητήσεις
afta-einai-ta-schedia-tou-karavia-gia-tin-eurobank.htm
Τυχαία Θέματα