Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ – Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε αύξηση 18 δισ. δολαρίων σε δασμούς

17:00 14/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει αύξηση ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να προστατεύσει «αμερικανικές εταιρίες και Αμερικανούς εργαζομένους» από αθέμιτο ανταγωνισμό.

Με την κίνηση αυτή οι ΗΠΑ προσθέτουν έναν ακόμη «κρίκο» στην αλυσίδα του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως επισημαίνει το Reuters,

ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, η Lael Brainard, υπογράμμισε ότι οι υψηλότεροι δασμοί

«Το προωθούμενο μέτρο ότι οι ιστορικές επενδύσεις σε θέσεις εργασίας δεν υπονομεύονται από μια πλημμύρα άδικων χαμηλών τιμών εξαγωγών από την Κίνα σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες, ο ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας, ο χάλυβας, το αλουμίνιο και ημιαγωγοί», ανέφερε χαρακτηριστικά η Brainard

Το Bloomberg αναφέρει πως οι αλλαγές είναι κλιμακωτές ώστε να τεθούν σε ισχύ από το 2024 έως το 2026 και είναι πιο στοχευμένες από τον ενιαίο δασμό 60% που έχει προτείνει ο Τραμπ. Το μεγαλύτερο άλμα αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τον δασμολογικό συντελεστή να τετραπλασιάζεται, ενώ άλλες εισαγωγές βλέπουν τις εισφορές να διπλασιάζονται ή να επιβάλλονται για πρώτη φορά.

Οι τομείς στους οποίους αυξάνονται οι δασμοίEVs: Οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα τετραπλασιαστούν στο 100% από 25%, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Υπάρχει επίσης ένας επιπλέον δασμός 2,5% για όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑΜπαταρίες και κρίσιμα ορυκτά: Οι δασμοί για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου EV θα αυξηθούν στο 25% από 7,5% φέτος. Επιπλέον, ο δασμός στα εξαρτήματα των μπαταριών αναμένεται να εκτιναχθεί στο 25% από 7,5% φέτος, και η εισφορά για γραφίτη θα φτάσει στο 25% από μηδέν το 2026.Ηλιακές κυψέλες: Οι δασμοί για τις ηλιακές κυψέλες, είτε συναρμολογούνται σε μονάδες είτε όχι, θα αυξηθούν στο 50% από 25%.Ημιαγωγοί: Οι δασμοί για τα τσιπς διπλασιάζονται στο 50% από 25% έως το 2025.Εξοπλισμός υγειονομικής περίθαλψης: Οι δασμοί για τις σύριγγες και τις βελόνες θα αυξηθούν στο 50% από το μηδέν φέτος. Για ορισμένους ατομικούς προστατευτικούς εξοπλισμούς ή ΜΑΠ, όπως ορισμένες αναπνευστικές συσκευές και μάσκες προσώπου, οι δασμοί πρόκειται να αυξηθούν φέτος στο 25% από μηδέν, ενώ οι δασμοί στα ελαστικά ιατρικά και χειρουργικά γάντια θα αυξηθούν το 2026 σε 25% από 7,5%.Γερανοί: Οι δασμοί στους γερανούς πλοίων αναμένεται να αυξηθούν φέτος στο 25% από μηδέν. Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν επισημάνει ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τεχνολογία στους γερανούς που κατασκευάζονται στην Κίνα.Χάλυβας και αλουμίνιο: Ο δασμός σε ορισμένα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου θα αυξηθεί φέτος στο 25% με τον Μπάιντεν πριν από ένα μήνα να διαμηνύει ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να τριπλασιάσει τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο.
Keywords
Αναζητήσεις
klimakonetai-o-eborikos-polemos-kinas--ipa--o-bainten-anakoinose-afxisi-18-dis-dolarion-se-dasmous.htm
Τυχαία Θέματα