Μακρόν: Να περιοριστούν οι εμπορικές ανισορροπίες μεταξύ Κίνας και ΕΕ

15:30 5/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παροτρύνει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα φθάσει στο Παρίσι για μια σπάνια επίσκεψη, να περιοριστούν οι εμπορικές ανισορροπίες μεταξύ Κίνας και ΕΕ και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, ο Σι θα μεταβεί στη φιλική προς τη Ρωσία Σερβία

και την Ουγγαρία.

Οι ελπίδες του Μακρόν είναι δύσκολο να εκπληρωθούν, καθώς η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας γίνεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξανόμενων εμπορικών διαφορών μεταξύ Ευρώπης και Κίνας.

Το Παρίσι στηρίζει την ευρωπαϊκή έρευνα για τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα και τον Ιανουάριο το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα για τις εισαγωγές μπράντι, που κατά κύριο λόγο προέρχεται από τη Γαλλία, μια κίνηση που θεωρήθηκε ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές έρευνες.

«Θέλουμε να επιτύχουμε την αμοιβαιότητα των ανταλλαγών και να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της οικονομικής μας ασφάλειας», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune την Κυριακή πριν από τη διήμερη επίσκεψη του Σι, το πρώτο του ταξίδι στην περιοχή εδώ και πέντε χρόνια.

Ο Σι επρόκειτο να φθάσει περίπου στις 16:00. Οι επίσημες συναντήσεις του θα περιλαμβάνουν συνομιλίες με τον Μακρόν και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα 27 μέλη της ΕΕ -και ιδίως η Γαλλία και η Γερμανία- είναι διχασμένα ως προς τη στάση τους απέναντι στην Κίνα. «Στην Ευρώπη, δεν είμαστε ομόφωνοι για το θέμα, επειδή ορισμένοι παίκτες εξακολουθούν να βλέπουν την Κίνα ουσιαστικά ως μια αγορά ευκαιριών», δήλωσε ο Μακρόν, χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα.

Ο διχασμός αυτός θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της ΕΕ να επηρεάσει τον ασιατικό γίγαντα.

Η Γαλλία θα επιδιώξει επίσης να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις γεωργικές της εξαγωγές και να επιλύσει ζητήματα σχετικά με τις ανησυχίες της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Keywords
Αναζητήσεις
makron-na-perioristoun-oi-eborikes-anisorropies-metaxy-kinas-kai-ee.htm
Τυχαία Θέματα