Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ επιχειρεί ανοδική διάσπαση, με τους ιδιώτες σε ρόλο θεατών

21:00 10/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τους ιδιώτες επενδυτές και πολλούς θεσμικούς να παρακολουθούν απαθείς και από απόσταση ασφαλείας την εικόνα στο ταμπλό της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε ανοδική διάσπαση και μάλιστα έκλεισε θετικά με νέο ρεκόρ 13 ετών, πάνω από τις 1.480 μονάδες, χωρίς τζίρο αλλά και χωρίς δυσκολίες. Προφανώς η «ουδετερότητα» ήταν ευμενής, οι μεγάλοι παίκτες ελέγχουν το παιχνίδι και οι πτωτικοί δεν έχουν εμφανιστεί, μετά από τις «λαχτάρες» που έχουν περάσει.

Έχει απελευθερωθεί μεγάλη ρευστότητα στην αγορά μετά τις ρευστοποιήσεις που έγιναν τον προηγούμενο μήνα μεταξύ

1.360 και 1430 μονάδων. Το μεγαλύτερο τμήμα της όμως δεν έχει επανεπενδυθεί όπως φαίνεται και τις κινήσεις τις κάνουν κυρίως οι ξένοι θεσμικοί και οι επαγγελματίες που οδηγούν την αγορά σε νέα υψηλά.

Η αγορά επιχειρεί ανοδική διάσπαση αλλά φαίνεται ότι το κοινό περιμένει να δει πρώτα τις 1.500 μονάδες. «Συνταγή» που δεν είναι γενικά επιτυχημένη, διότι πρόκειται για ψυχολογικό όριο κι όχι ακριβώς για αντίσταση.

Η αγορά έχει σημαντικές ειδήσεις μπροστά της την ερχόμενη εβδομάδα και θα δώσουν καλή εικόνα για το ξεκίνημα της χρονιάς, στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Ακόμα περισσότερο όμως, θα δώσουν σε ορισμένες περιπτώσεις στίγμα για το πρώτο εξάμηνο και οι πληροφορίες και οι ενδείξεις είναι για την ώρα πολύ θετικές.

Με αυτά τα δεδομένα και σε μία συνεδρίαση με μικρό τζίρο και χωρίς εντάσεις, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά από την αρχή, έκανε μικρή κοιλιά στο μέσον της συνεδρίασης και χαμηλό στις 12:30 στις 1.480 μονάδες σε θετικό έδαφος και μετά τις 14:30 επιτάχυνε ελαφρώς για να κάνει το υψηλό στις 16:00 και να κλείσει αρκετά κοντά στα υψηλά της ημέρας. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.484.06 μονάδες, με άνοδο 0,46%. Η συνεδρίαση μπορεί να φαινόταν χλιαρή λόγω του μικρού τζίρου, αλλά η εικόνα ήταν καλή, με τους δείκτες FTSE τον τραπεζικό δείκτη και τις περισσότερες μετοχές να κλείνουν με κέρδη.

Οι συναλλαγές έφθασαν τα 113,13 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 13,37 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μεγαλύτερα σε Alpha Bank, Πειραιώς και ΔΑΑ (αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»). Ο FTSE σημείωσε άνοδο 0,36% στις 3.598 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίηση έκλεισε με κέρδη 0,87% στις 2.392 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,9% στις 1.290 μονάδες.

Και οι 4 συστημικές τράπεζες είδαν τις μετοχές τους να κινούνται ανοδικά, με την Πειραιώς και την Alpha Bank να ηγούνται. Συνέχισε η ΤΙΤΑΝ και η Aegean μαζί με το ΔΑΑ προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών μετά τα πολύ θετικά στοιχεία της επιβατικής κίνησης του Απριλίου. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Coca-Cola, Lamda και Autohellas συνέβαλαν επίσης ενώ διόρθωσαν λίγο ΟΤΕ και ΔΕΗ. Η Jumbo με μεγάλο τζίρο 10 εκατ. ευρώ και χωρίς πακέτα έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας με πτώση 0,72% στα 27,60 ευρώ. Συνολικά 69 μετοχές έκλεισαν με άνοδο και 43 υποχώρησαν.

Keywords
Αναζητήσεις
o-genikos-deiktis-sto-cha-epicheirei-anodiki-diaspasi-me-tous-idiotes-se-rolo-theaton.htm
Τυχαία Θέματα