Πρωινό σχόλιο: Η αγορά κλείνει έναν μεγάλο πτωτικό κύκλο και κοιτάζει ψηλότερα

08:17 13/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Άνοδο 14,76% από  την αρχή του χρόνου σημειώνει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ το οποίο συσσωρεύτηκε, μετά το μεγάλο placement της Τράπεζας Πειραιώς, διόρθωσε κι έφυγε σαν σφαίρα για νέο ρεκόρ 13 ετών. Το ΧΑ είναι σε φάση ανοδικής διάσπασης που η επίτευξή της, θα φέρει νέες τιμές στόχους, αισιοδοξία και νέα κεφάλαια στην αγορά.

Η αγορά ξεκινά με φούρια γιατί υπάρχουν πολλές ειδήσεις

που μπορούν να παίξουν ρόλο. Αύριο Τρίτη, ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και την Πέμπτη είναι η σειρά των Alpha Bank και Eurobank για να ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου επίσης.

Στο μεταξύ αύριο Τρίτη μαζί με τον ΟΤΕ αναμένουμε την αναθεώρηση του δείκτη της Morgan Stanley του περίφημου MSCI.

Ο δείκτης MSCI Greece Standard Index αποτελείται από 10 μετοχές και για την ώρα περιλαμβάνει τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίο και Motor Oil.

Εταιρικά αποτελέσματα έχουν και στη Wall Street κι αυτή την εβδομάδα είναι η σειρά της εταιρίας οδηγού της αμερικανικής αγοράς της NVIDIA. Δεν έχει σημαντικές ανακοινώσεις μακροοικονομικών νέων ή κάτι από Fed η Wall Street, αλλά στην Ευρώπη, έχουμε την ΕΚΤ και τα πρακτικά της.

Ότι και να πουν για να αποφύγουν την πίεση όμως, καθώς δεν μπορούν και να γνωρίζουν το μέλλον αν συμβεί κάτι, η ΕΚΤ πάει για την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. Στην εικόνα που εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει, όλες οι απόψεις θα είναι στο τραπέζι, εκτός από το σενάριο ανόδου των επιτοκίων. Το σενάριο μείωσης θα είναι το ισχυρότερο που θα προκύπτει.

Το ΧΑ με μικρό τζίρο την Παρασκευή, όπου δραστήριοι ήταν μόνον οι ισχυρότεροι παίκτες της αγοράς, συνέχισε την άνοδο. Θετικό επίσης ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν εκτός φυσικά από την τιμή της μάνικας στην Ελλάδα.

Το ΧΑ κλείνει έναν επώδυνο κύκλο 13 ετών. Μόνον τα τελευταία χρόνια είχαν ελπίδα, αλλά οι τιμές παραμένουν πολύ χαμηλά και ο Γενικός Δείκτης είναι κάτω από τις 2.400 μονάδες τιμή που είχε όταν η κεφαλαιοποίηση το Νοέμβριο του 2011 ήταν τότε πάνω από 100 δισ. ευρώ και δυστυχώς, σε βαθύ πτωτικό δρόμο.

Ακολούθησε η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και του χρέους, η χρεωκοπία, τα μνημόνια, η τρόικα, τα capital controls, η φτώχεια, η ύφεση, η κρίση και η τρομακτική ανεργία. Ο Γενικός έφθασε σε τριψήφιο νούμερο, αλλά ακόμα και κατά την έξοδο από τα capital controls το Σεπτέμβριο του 2029 και με μια νέα κυβέρνηση, η αγορά παρέμενε πολύ  χαμηλά στις 860 μονάδες.

Αυτό, καθώς ακολούθησε η πανδημία και νέα πτώση των τιμών και του Γενικού Δείκτη. Σήμερα, μετά από τόσο μεγάλη πρόοδο και ο Γενικός Δείκτης δεν έχει κάνει ακόμα ούτε καν διπλή τιμή από την πλήρη κατάργηση των capital controls.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-i-agora-kleinei-enan-megalo-ptotiko-kyklo-kai-koitazei-psilotera.htm
Τυχαία Θέματα