Σημάδια ανάκαμψης για τη βρετανική οικονομία

17:01 11/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Δειλά» χαμόγελα για την οικονομία της Βρετανίας, που δείχνει να ανακάμπτει λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές (αναμένεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο), παρά το ότι το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών (Tories) χάνει σταθερά έδαφος.

 Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) της Βρετανίας, δείχνουν αύξηση 0,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 και μάλιστα πρόκειται για την ισχυρότερη των τελευταίων τριών ετών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian,

μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας είχε να σημειωθεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όταν είχε «γράψει» ποσοστό της τάξης του 1,5%. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η ανάγνωση και η ανάλυση των ευχάριστων νέων δεδομένων γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από την κυβέρνηση, που στις δημοσκοπήσεις δείχνει να μένει αρκετά πίσω από το Εργατικό Κόμμα με τις εθνικές εκλογές να “χτυπούν την πόρτα” και τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, να βρίσκεται σε δύσκολη θέση».

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αρκέστηκε απλά να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα, όμως τα σημερινά στοιχεία ανάπτυξης είναι απόδειξη ότι η οικονομία επιστρέφει υγιής για πρώτη φορά μετά τη πανδημία».

Αναλυτές θεωρούν ότι η ανάπτυξη οφείλεται σε ένα ισχυρότερο λιανικό εμπόριο, στις μεταφορές αλλά και στις λιγότερες απεργίες του δημοσίου τομέα της χώρας. Η  ανάπτυξη του ΑΕΠ της Βρετανίας ήταν γρηγορότερη από εκείνη του 0,3% της ΕΕ και του 0,4% των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο διάστημα. Παράλληλα, τα στοιχεία «διέψευσαν και ξάφνιασαν τις προβλέψεις κορυφαίων οικονομολόγων» αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), που περίμεναν αύξηση της τάξης του 0,4%.

Keywords
Αναζητήσεις
simadia-anakampsis-gia-ti-vretaniki-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα