Στο «μικροσκόπιο» τα οχήματα που δεν έχουν καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας – Απειλούνται με πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ

16:06 13/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τον εντοπισμό παραβατών που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας που τους αντιστοιχούν. Το σχετικό λογισμικό θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, θα είναι φορτωμένο στα scanner των εφοριακών και οι πρώτες «κρούσεις» θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Με ειδικούς σαρωτές πινακίδων αστυνομία και ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) θα εντοπίζουν τα οχήματα

που δεν έχουν καταβάλλει ασφάλιστρα και ταυτόχρονα είχαν τεθεί σε ακινησία για να αποφύγουν την πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

Περίπου 120.000 αυτοκίνητα τίθενται σε ακινησία κάθε χρόνο και οι ιδιοκτήτες τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προχωρούν σε άρση πληρώνοντας τέλη με τον μήνα. Με βάση το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το πρόστιμο για όσους εντοπιστούν να κυκλοφορούν οχήματα τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ και εφόσον ο παραβάτης εντοπιστεί εκ νέου εντός τριετίας να κινεί το όχημα που έχει θέσει σε ακινησία, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φθάνει στις 30.000 ευρώ. Με βάση τις νέες διατάξεις που τέθηκαν σε διαβούλευση.

Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία. Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Η υποτροπή συνίσταται στην εκ νέου διάπραξη της παράβασης από τον ίδιο ιδιοκτήτη ή κάτοχο, εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής του διοικητικού προστίμου, για το ίδιο όχημα.

Keywords
Αναζητήσεις
sto-mikroskopio-ta-ochimata-pou-den-echoun-katavallei-teli-kykloforias--apeilountai-me-prostima-dekadon-chiliadon-evro.htm
Τυχαία Θέματα