Ο Ερντογάν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν βλάπτει τον διάλογο

Λύση σε όλα «τα προβλήματα με θάρρος» προσδοκά από τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν όπως φαίνεται από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στην Καθημερινή λίγες ώρες πριν υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, διατηρεί στο ακέραιο τις θέσεις της Άγκυρας τόσο για την Κύπρο και τη Θράκη όσο και για το Αιγαίο, επιμένοντας στη λογική του «kazan – kazan»

«Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν βλάπτει την πρόοδο του διαλόγου»

Ο κ. Ερντογάν

αναφέρεται με θετικά λόγια στην προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο χρόνο για εξομάλυνση με διάρκεια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μιλώντας για «ιστορικά βήματα». και μάλιστα λέει με γλαφυρό τρόπο: Είναι εύκολο να καταστρέψεις κάτι. Το δύσκολο είναι να οικοδομήσεις και να επιλύσεις τα προβλήματα με επιδεξιότητα. Ως εκ τούτου, εναπόκειται σε εμάς να χαλαρώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προσπαθούν να στριμωχτούν ανάμεσα σε δύο τείχη, και να γκρεμίσουμε τα τείχη αυτά που είναι γεμάτα με προκαταλήψεις. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι προσανατολισμένα στη λύση και ειλικρινή ιστορικά βήματα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μάλιστα χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά, δείχνει πως θέλει να θέσει μέχρι τέλους όλα τα θέματα της τουρκικής ατζέντας στην Ελλάδα για «λύσεις εδώ και τώρα…».

«Μιλώντας ανοιχτά και με θάρρος για όλα τα θέματα συνολικά μπορούμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Η αναβολή δεν λύνει τα προβλήματα. Είναι απαραίτητο να τα υπερβούμε με θάρρος και να επιδείξουμε βούληση για επίλυση» λέει χαρακτηριστικά.

«Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μία κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του» λέει αφοπλιστικά ο κ. Ερντογάν ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο, επιμένει στην εμπρηστική λόγική της Άγκυρας.

«Ολοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητοι είμαστε, ως Τουρκία, για το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να το δούμε αυτό ως ένα εύχρηστο κάλυμμα και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε πίσω του άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις. Κάθε ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο δικό του πλαίσιο. Πράγματι, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ των παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις σε αυτή τη γεωγραφία» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει, με αφορμή την ενεργειακή συμφωνία Κύπρου και Ισραήλ, πως αυτή αγνόησε την ΤΔΚΒ και πως κανένα ενεργειακό σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι τέλους με την Τουρκία απούσα. Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρει την πάγια πρόταση της Άγκυρας περί συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων που όμως βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ που σταθερά και με ένταση επιμένει να αμφισβητεί η τουρκική πλευρά.

Επαναφορά της «ατζέντας – λάστιχο» 

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως δείχνει να επανέρχεται στη λογική της «ατζέντας – λάστιχο» θέλοντας να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου με την Αθήνα όλα τα θέματα της τουρκικής ατζέντας πολλά από τα οποία αμφισβητούν ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Μπορεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο σημειώνει ωστόσο χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά».

Ο κ. Ερντογάν δείχνει, σε επίπεδο λεκτικών προθέσεων, τη διατήρηση των «ήρεμων νερών στο Αιγαίο» λέγοντας πως η Τουρκία δεν διστάζει να τείνει χείρα φιλίας «όσο υπάρχει ανταπόκριση, όσο δεν γίνονται βήματα τα οποία μπορούν να μας βλάψουν αυτή η στάση μας θα συνεχιστεί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι θέσεις της Άγκυρας παραμένουν το ίδιο σταθερές και για τη Θράκη καθώς με αφορμή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, για την οποία δηλώνει πως «κάνει προσπάθειες ακόμη για να ανοίξει…», ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει την ευκαιρία να ζητήσει την «ίδια επικοδομητική προσέγγιση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης…».

Keywords
Αναζητήσεις
o-erntogan-prin-ti-synantisi-me-mitsotaki-i-egersi-zitimaton-kyriarchias-den-vlaptei-ton-dialogo.htm
Τυχαία Θέματα